TBMM yarın açılıyor
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) Genel Kurulu, 28. Dönem 3. Yasama Yılı açılışı için bugün TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında toplanacak.
Meclis, 2 aylık aranın ardından yasama çalışmalarına yeniden başlayacak. 28. Dönem 3. Yasama Yılı’nın başlaması dolayısıyla 1 Ekim’de ilk olarak Meclis Atatürk Anıtı’na çelenk konulacak, saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı okunacak. Törenin ardından TBMM Genel Kurulu, saat 15.00’te açılacak.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un sunuş konuşması sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurul’a hitap edecek. Meclis başkanlarının yasama yılı açılışı dolayısıyla geleneksel olarak verdiği resepsiyon, Kurtulmuş’un ev sahipliğinde TBMM Tören Salonu’nda saat 19.30’da gerçekleştirilecek. Genel Kurul, yeni yasama yılının ilk mesaisini 2 Ekim Çarşamba günü yapacak.
Meclis Genel Kurulu’nda ilk olarak Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri yapılacak. Sonrasında tamamlanan tüketicilerin korunmasına yönelik kanun teklifi ile 9. Yargı Paketi’nin görüşmelerine geçilecek. TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu ile TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonunun hazırladığı raporlar da Genel Kurul gündemine alınarak görüşülmesi planlanıyor.
Meclisin ilk mesaisinde ekonomi, öncelikli gündem maddesi olacak. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın, 3 Ekim’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerine enflasyon ve para politikası çerçevesinde sunum yapması bekleniyor. Ayrıca 2025 Yılı Bütçe Kesin Hesap Kanunu için görüşmeler ilk olarak Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlayacak. Bütçenin ekim ayı ortalarında TBMM’ye sunulması ve kasım ayında da komisyonda görüşülmesi bekleniyor. Bütçe, 31 Aralık tarihine kadar Genel Kurul’da görüşülerek, yasalaşacak. Meclis ekim ayı içinde sunulan teklif ile ekonomide kayıt dışılıkla mücadelede yeni tedbirleri ele alacak. Dijital platformları düzenleyecek olan rekabet yasa teklifinin de TBMM gündemine getirilmesi gündemde. Geçtiğimiz dönem komisyonda görüşülen Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da değişiklik teklifinin de yeni dönemde görüşmelerine başlanması planlanıyor.
28. Dönem 1. ve 2. Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa vurgusu yaptı. Kurtulmuş, “Sivil, demokrat, katılımcı, güçler ayrılığı bütünüyle benimsemiş, Türkiye’nin gerçeklerine uygun ve milletimizin ihtiyaçlarını karşılayacak bir anayasa çalışmasının yapılması zorunlu. Türkiye’nin yeni bir anayasa yapmaya ihtiyacı var. Bu çerçevede yeni anayasa çalışmalarının da TBMM’nin gündemine gelecek önemli ödevlerden bir tanesi. 12 Eylül’ün anayasasından kurtulma vakti geldi. Toplumun bütün kesimlerinin dile getirildiği, hem yöntem itibarıyla hem de içerik itibarıyla tartışmaların olgunlaşmasıyla birlikte anayasanın Meclis çatısı altında, yasal zeminler çerçevesinde tartışılmasının mümkün olduğunu ifade etmek isterim” dedi.