Cumartesi, Kasım 9, 2024

 Güvenilir gıdada yeni dönem başlıyor

Tarım Orman Bakanı İbrahim Yumaklı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni sistemle taklit, tağşiş ve hileli gıdaların anlık olarak paylaşılacağını duyurdu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde ‘Güvenilir Gıdada Yeni Dönem’ konulu basın toplantısı düzenledi. Yumaklı,  basın toplantısında, son 1 yılda güvenilir gıdayla ilgili yaptıkları yenilikleri anlattı ve yeni başlayacakları Gıda Kamuoyu Duyuru Sistemi’ni tanıttı. Yumaklı güvenilir gıdada yeni dönemi başlattıklarına dikkat çekerek devreye alınacak yeni sistemle tüketicilerle taklit, tağşiş ve hileli gıdaları anlık olarak paylaşacaklarını duyurdu.

Gıda güvenilirliğinin sağlanması için Bakanlık olarak uluslararası kuruluşlarla koordinasyon ve iş birliği içinde çalışmalarını yürüttüklerini dile getiren Yumaklı, “Sofralarımıza bir gıdanın sağlıklı ve güvenilir olarak ulaşması için öncelikle bitki sağlığını, hayvan sağlığını ve yem güvenilirliğini sağlamamız gerekiyor. Sağlıklı bitki ve hayvan, sağlıklı gıdanın temel şartı” diye konuştu.

 Yumaklı, çiftlikten çatala tüm gıda zincirinde gıda güvenilirliğini sağlamak ve tüketici menfaatlerini en üst düzeyde korumak amacıyla çalıştıklarının altını çizerek, özellikle son 1 yılda sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişim için gıda tebliğlerinde yaptıkları yenilikleri paylaştı. Yumaklı, Beslenme Beyanları Kılavuzu hazırlayarak şeker ilavesiz beyanıyla tüketicinin yanıltılmasını engellediklerini, gıda etiketlerine yönelik tüketiciler açısından faydalı ve önemli değişiklikler yaptıklarını bildirdi. Yumaklı, bu çalışmaları ilgili bakanlıklar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, sektör temsilcileri ve tüketici temsilcileriyle iş birliği halinde yaptıklarını ifade etti. Yumaklı, “Biz, tüm bu süreçlerde ‘en iyi denetçi tüketicinin kendisidir’ anlayışını benimsiyoruz. İhbar şikayet hattımız olan Alo 174 Gıda Hattı ile tüketicilerimizi resmi kontrol sürecine dahil ediyoruz. Bu anlamda bir başka hizmetimiz olan Gıda İşletmelerinde Karekod uygulamasını 7 Haziran Dünya Gıda Güvenilirliği Günü’nde uygulamaya başladık” şeklinde konuştu.


“Her gıda işletmesine en az yılda bir defa denetim yapılıyor”

Bakanlık olarak 7 bin 800 kontrol görevlisiyle yıllık 1,3 milyon resmi kontrol gerçekleştirdiklerini belirten Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde Bakanlığımıza kayıtlı veya onaylı 97 bini üretim, 341 bini satış, 286 bini toplu tüketim yeri olan toplam 724 bin gıda işletmesi mevcut. Resmi kontrollerde gıda işletmelerinin hijyeni, gıda etiket bilgileri, uyulması gereken ısı gereklilikleri, izlenebilirlik kayıtları ve sorumlu oldukları dokümanların kontrolü gibi birtakım gerekliliklerin kontrolünü yapıyoruz. Resmi kontrollerimizin tamamı risk esasına göre belirlenir. Düşük riskli olsa da her gıda işletmesine en az yılda bir defa denetim yapılır. Bu sıklık bazı ülkelerde 3 yıla kadar uzamaktayken, ülkemizde işletmeler mutlaka her yıl en az bir defa denetime tabi tutulur.”


İşletmelere 2024’te 771 milyon TL ceza kesildi

Geçen yıl ekiplerinin 1,3 milyon denetim gerçekleştirdiğini anımsatan Yumaklı, “Bu yıl şu ana kadar 940 bin denetimde 16 bin uygunsuzluk tespit ettik. 771 milyon TL idari para cezası kestik. 368 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Yıl sonuna kadar toplam 1,5 milyona yakın denetim gerçekleştirmiş olacağız. İşletmenin risk durumuna göre bu sayı ülkemizde 2-3, şikayet durumuna göre daha fazla olabilir” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM