Cuma, Ekim 18, 2024

Bakan Şimşek: Yeni vergi paketi olmayacak

Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi’ne konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, ekonomim.com’da yer alan habere göre, borsa ve kripto varlıkların vergilendirilmesi hususunun gündemlerinden çıktığını söyledi. Bakan Şimşek, “Yeni yasama döneminde genel vergi oranlarını artırmaya ya da indirmeye dönük bir vergi paketimiz olmayacak. OVP’de ifade ettiğimiz gibi vergi istisna ve indirimlerini etkinlik ve verimlilik perspektifiyle gözden geçirmeye devam edeceğiz. Vergi politikası yaklaşımımız; vergide adaletin güçlendirilmesi, vergi tabanının genişletilmesi, vergide gönüllü uyum ve öngörülebilirliğin artırılması, vergi harcamalarının etkinlik kriteri çerçevesinde analiz edilerek azaltılması, mali disipline bağlı kalıp; yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı artıracak düzenlemeler olacak” dedi.


“Maliye politikası güçlü bir şekilde devrede”

Bakan Şimşek, maliye politikasının enflasyonla mücadelede çok güçlü bir şekilde devrede olduğunu vurgulayarak, “2023 yılında bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 5.2 olarak gerçekleşti. Bakın gelişmekte olan ülkelerin ortalaması yüzde 5.5. Dolayısıyla geçen seneki açık, depremin etkilerine rağmen makul bir seviyede. Eğer deprem harcamalarını hariç tutarsak, bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 1.6’ya düşüyor. 2024 yılı için milli gelire oranla yüzde 4,9 seviyesinde bir bütçe açığı bekliyoruz. Deprem harcamalarını ve EYT’nin maliyetini çıkarırsak, bütçe açığı yüzde 1’in altına düşmüş oluyor. Geçmiş 20 yılın ortalamaları ile karşılaştırdığımızda, deprem ve EYT faktörünü de bir kenara koyarsak, burada da iyi bir performans söz konusu. 2025 yılında enflasyonda baz etkisinin ötesinde kalıcı ve belirgin bir düşüş olmasını bekliyoruz” diye konuştu.


“OVP’de hedefler özel sektör için rehber niteliğinde”

Harcamalarda önceliklendirme ve tasarruf tedbirlerinin etkisini gösterdiğini ifade eden Şimşek, “Depremi ve faiz harcamalarını hariç tutarak, geçmiş 10 yılın bütçe sapmasına, (yani TBMM tarafından onaylanan harcama miktarı ile gerçekleşen harcama miktarı farkına) baktığımızda yıllık ortalama yüzde 9,1’lik bir sapma görüyoruz. 2024 yılında sapmanın, geçmiş 10 yıl ortalamasının onda birinden az, yani yüzde 0.8 olduğunu görüyoruz. Geçmiş dönemdeki kadar sapma olsaydı, bu yıl ilave 814 milyar TL harcama olacaktı. Ancak harcama disiplini ve tasarruf tedbirleri sayesinde 814 milyar TL tasarruf sağlandı. Bakın bu da milli gelirin yüzde 1,8’lik bir bölümüne karşılık geliyor. İş alemi Orta Vadeli Programı kendilerine rehber almalı. OVP’de hedefler kamu için bağlayıcı, özel sektör için rehber niteliğinde. Özel sektör planlarında OVP’yi dikkate alırsa kendilerinin de faydasına olur” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM