Cumartesi, Aralık 21, 2024

Avukatlık hizmet bedeli cep yakıyor

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanlığı tarafından Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi Genel Hükümler 3 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;  Türkiye Barolar Birliği  2024-2025 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde (AAÜT)  maktu ücretlere ilişkin önceki tarifenin yayımı sonrası oluşan mali tablo dikkate alınarak, ortalama yüzde 55,06 oranında artış sağlandı. Tarifede yazılı avukatlık ücreti, kesin hüküm elde edilinceye kadar olan dava, iş ve işlemler karşılığında alacağı yeni ücretler belirlendi.  Yeni tarifeye göre, avukata büroda sözlü danışma saat ücreti 3 bin 500 TL, takip eden her saat için  bin 500 TL, her türlü dilekçe yazılması, ihbarname, ihtarname, protesto düzenlenmesi 4 bin 500 TL, tüzük, yönetmelik, vasiyetname, vakıf senedi hazırlanması 24 bin TL, kira sözleşmesi hazırlanması 6 bin TL olarak belirlendi. 

İş takibi konusundaki hukuki yardımlarda ödenecek ücret bedeli ise; 5 bin TL ile 150 bin TL aralığında ücret bedeli belirlendi.  Bir durumun belgelendirmesi, ödeme aşamasındaki paranın tahsili veya bir belgenin örneğini çıkartması gibi işlemlerin takibi için davaları için ücret bedeli 5 bin TL oldu. 

Yargı yerlerinde, icra ve iflas dairelerinde yapılan ve konusu para olsa veya para ile değerlendirilebilirse bilse maktu ücrete bağlı hukuki yardımlara ödenecek ücret bedeli en düşük 7 bin 500 TL en yüksek 36 bin TL olarak belirlendi.  Bu kapsamda; tüketici mahkemelerinde görülen kredi taksitlerinin veya faizinin uyarlanması davaları için ücret 14 bin TL, tüketici mahkemelerinde görülen davalar için 15 bin TL, vergi mahkemelerinde takip edilen dava ve işler için duruşmasız 18 bin, duruşmalı ise 36 bin TL olarak belirlendi. Yeni tarifeye göre, anonim şirketlerde bulundurulması zorunlu olan sözleşmeli avukatların alacağı ücret 15 bin 800 TL’den 32 bin TL’ye çıkarıldı.

Yargı yerleri ile icra ve iflas dairelerinde yapılan ve konusu para olmayan veya para ile değerlendirilemeyen hukuki yardımlara ödenecek ücret bedeli ise en düşük 6 bin TL en yükse ise 65 bin TL olarak belirlendi.  Bu kapsamda; Sulh hukuk mahkemelerinde dava ücretleri 10 bin 700 TL’den 18 bin TL’ye yükseltildi. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen davalar için yeni ücret 13 bin 500 TL olarak tespit edildi. Asliye Mahkemelerinde takip edilen davalarda yeni ücret 30 bin TL oldu. 

Ağır ceza ve cocuk ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için belirlenen artış oranı yüzde 61 ile 48 bin TL’ye çıkarıldı.

Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam ve tedbir kararlarının yerine getirilmesine muhalefetten kaynaklanan işler için avukatlık ücreti 12 bin TL olarak belirlendi. Bölge adliye mahkemeleri ile bölge idare mahkemelerinde görülen işlerin takipleri için ilk derecede görülen davalar için 25 bin TL, istinaf yoluyla görülen bir duruşması olan işler için 16 bin TL olarak tespit edildi.

Öte yandan; yargı yerleri ile icra ve iflas dairelerinde yapılan ve konusu para olmayan veya para ile değerlendirilebilen hukuki yardımlara  ödenecek ücret bedeli ilk gelen 400 bin TL için yüzde 16 sonra gelen 400 bin TL için yüzde 15, sonra gelen 800 bin TL için yüzde 14, sonra gelen 1 milyon 200 bin TL için yüzde 11, sonra gelen 1 milyon 600 bin TL için yüzde 8, sonra gelen 2 milyon TL için yüzde 5,  2 milyon 400 TL için yüzde 3, 2 milyon 800 bin TL için yüzde 2 ve 11 milyon 600 bin  TL ve yukarısı için ise yüzde 1 oranında ücret bedeli ödenecek. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM