Cuma, Ekim 18, 2024

Oruç Reis Gemisi, Somali yolcusu

Türkiye’nin yerli ve milli imkânlarla geliştirdiği Oruç Reis Araştırma Gemisi, Somali’ye doğru yola çıkıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile birlikte cumartesi günü İstanbul Boğazı’ndan geçecek olan Oruç Reis Gemisi’ni Somali’ye uğurlayacak. Ekim ayı sonunda Somali açıklarında olması planlanan Oruç Reis Gemisi, ruhsatı alınmış 3 deniz yetki alanında petrol ve doğal gaz için sismik çalışma yapacak.


Toplamda 23 bin kilometrekarelik veri topladı

Türkiye’deki tersanelerde inşa edilen Oruç Reis Gemisi, tasarımından üretimine kadar tüm aşamalarında Türk mühendis, teknisyen ve işçilerinin emekleri sonucunda denize indirilerek 2017 yılında çalışmalara başladı. Jeofizik, jeolojik, oşinografik ve hidrografik çalışma yapma amacıyla özel olarak tasarlanan gemi, 87 metre uzunluğa, 23 metre genişliğe ve 34 metre yüksekliğe sahip. 4×2.520 kW dizel elektrik makine gücü bulunan Oruç Reis Gemisi, deniz altında petrol ve doğal gaz aramacılığı faaliyetlerinde hem iki hem de üç boyutlu sismik araştırma yapabiliyor. Oruç Reis Gemisi, bugüne kadar Mavi Vatan’da çok sayıda sismik faaliyet yürütürken, üç boyutlu ve iki boyutlu olmak üzere toplamda 23 bin kilometrekarenin üzerinde veri topladı.


3 sahada sismik veri toplayacak

2024 yılı içerisinde Türkiye ve Somali, bakanlıklar ve hükümetler arasında mutabakat zaptları imzaladı. Bu anlaşmalar çerçevesinde Milli Petrol Şirketi Türkiye Petrolleri, Somali denizlerinde 3 sahada ruhsat aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, her biri yaklaşık 5’er bin kilometrekarelik alanı temsil eden 3 ruhsat sahasında, bu sahalara özel olarak bugüne kadar hiç yapılmamış olan üç boyutlu sismik bir çalışma gerçekleştirecek. Yaklaşık 7 ay sürmesi beklenen faaliyet sırasında Oruç Reis Gemisi, hem doğal gaz hem de petrol için veri toplayacak. Toplanan verilerin Ankara’da analiz edilmesinin ardından, sonuçlara bağlı olarak belirlenen lokasyonlarda sondaj çalışmaları başlayacak.


Donanmadan iki fırkateyn eşlik edecek

Bu ayın sonuna doğru belirlenen sahada olması planlanan Oruç Reis Gemisi, Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz rotası üzerinden Somali açıklarına ulaşacak. Oruç Reis Gemisi’ne görev süresi boyunca donanmadan iki fırkateynin yanı sıra Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi de refakat edecek.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM