Cuma, Ekim 18, 2024

 “İyi pamuk üretmek zorundayız”

Dünya Pamuk Günü’nde pamuk sektörü Söke’de buluştu: Pamuk üretiminde hedef yüzde 100 ‘İyi Pamuk’

Dünya pamuk üretiminde ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye, ‘iyi pamuk’ üretiminde de söz sahibi olmak istiyor. Halen üretiminin yüzde 10’unu iyi pamuktan karşılayan Türkiye, uzun vadede üretiminin tamamını sürdürülebilir tarımla gerçekleştirmeyi hedefliyor.  Dünya çapında ‘iyi pamuk’ standardını belirleyen ve denetleyen bir girişim olan Betten Cotton İnitiative (BCI), Dünya Pamuk Günü’nde pamuk sektörünün temsilcilerini Söke’de bir araya getirdi.

Çiftçiler ve sektör temsilcilerinin katıldığı iki günlük saha gezisine gazetecilerde eşlik etti. Etkinlik kapsamında; Türkiye’de iyi pamuk standardında üretim, çırçırlama, pamuk tedarik zinciri faaliyetleri, sahada uzmanlar tarafından uygulamalı olarak anlatıldı. Söktaş Tekstil ve Cengiz Akgün Tarım sponsorluğunda, Agrita Tarım ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe Better Cotton Türkiye Kıdemli Koordinatörü Şeyma Karaçay, İyi Pamuk Uygulamaları Derneği Başkanı Muzaffer Turgut Kayhan, İTKİB Genel Sekreteri Mustafa Bektaş, Söke Ticaret Borsası Başkanı Nejat Sağel, Tarım Bakanlığı yetkilileri, uluslararası markaların temsilcileri ile pamuk sektörünün önde gelen isimleri katıldı.

Etkinlikte gazetecilere değerlendirmelerde bulunan İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD) Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Turgut Kayhan, Türkiye’nin dünyada önemli bir tekstil ve hazır giyim ihracatçısı olduğunu belirterek, bunun sürdürülmesi için iyi pamuk standartlarında üretimin arttırılması gerektiğini söyledi. Ülkemizin bu dönüşümü sağlamak zorunda olduğunu, aksi halde uluslararası pazarda tercih edilmeyen bir ülke olacağının altını çizen Kayhan, şunları söyledi: “Türkiye’de iyi tarım uygulamaları kapsamında üretilen bütün pamukların iyi pamuk (BC) standartlarında olması için çalışıyoruz. Pamuk arazilerinde daralma var. Su ve iklim krizi bizi bekliyor. Karbon vergisi gündemde. Bu nedenle sürdürülebilir tarım uygulamaları kaçınılmaz. Ülkemizde bu konuda eğitim ve finansal açıdan eksiklikler var. Tekstil sektöründe, pamuk üretiminden tüketiciye varana kadar izlenebilirlik çok önemli. Biz Söke’deki tesislerimizde bunu yaptık. IPUD olarak da Tarım Bakanlığı ile iş birliği yaparak hayata geçireceğimiz eş değerlik projemizle markalara danışmanlık hizmeti vererek tüm pamuk üreticilerinin bu standartlarda üretim yapması için çalışacağız.

Söke pamuğuna AB’den ilk coğrafi işaret

Söke Ticaret Borsası Başkanı Nejat Sağel ise Söke pamuğunun Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret belgesi aldığına dikkat çekerek, ayrıca İzmir ve Aydın Ticaret Borsaları ile birlikte 18 bin 500 tonluk saklama kapasiteli lisanslı pamuk deposu kurduklarını söyledi. Türk Patent Enstitüsü’nden de Söke pamuğunun tescillendiğini belirten Sağel, “Az çepelli, sarılık değeri düşük, parlak ve uzun lifli yapısı ile öne çıkan Söke pamuğundan elde edilen iplikler hem ince hem de dayanıklı olup, kaliteli tekstil ürünlerinin üretiminde tercih ediliyor” dedi.

Kayhan: Hedef, İyi Pamuk Uygulamasının toplam üretim içindeki payını 10 yılda yüzde 50 oranına çıkarmak

Kayhan, “Türkiye’deki üretilen pamuğun yüzde 10 seviyesinde iyi pamuk modelinde… Bizim pamuk üreticisi tamamen sanayiye yönelik. Bu ihracatı bizim daha üst seviyeye çıkarmamız için iyi pamuk seviyesinin çok fazla yükselmesi gerekiyor. Bugün yüzde 10 oranında olan iyi pamuk uygulamasını gelecek 10 yıl içinde yüzde 50’lere çıkartabilmeliyiz. Artık alıcı geri dönüşümlü ürünler istiyor. Sadece tarlada üretim şartları değil, sosyal uygunluk konularını da kapsıyor. Bir de Better Cotton’ın şöyle bir özelliği var. Çok güzel bir izleme sistemi. Ticaretini yapmak çok kolay izlenebilir bir ürün olduğu için. Türkiye’nin acil bir şekilde bu şartlara uygunluk için çalışması gerekiyor. İPUD olarak bu sene bir projeye başlıyoruz. Bunun içerisinde Tarım Bakanlığımız da var. Bir benchmarking projesi. Türkiye’de iyi tarım uygulamaları kapsamında üretilen bütün pamuklar eğer başarabilirsek Better Cotton sayılacak. Bunu başaran ülkeler var. Mesela Brezilya’dan satılan bütün pamuklar bu şekilde satılıyor. Bunlar tabii tercih edilebilir ürün haline geliyor. Önceliğimiz sürdürülebilir pamuk için gereken adımları atmak. Sektör olarak eğitim ve finans kaynaklarına ulaşımımızda eksikliğimiz var. Dernek olarak bunlara odaklanacağız. Dediğim gibi bu yüzde 10 olan üretim oranınızın en kısa zamanda yüzde 50’ler seviyesine çekip artık Türkiye’yi yüzde 100 sürdürülebilir tarım ürünü üretebilen bir ülke haline getirmek için uğraşıyoruz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM