Cuma, Ekim 18, 2024

11. Dünya Sektörler Arası İşbirliği Forumu başladı

İstanbul Wow Convention Center’da Afrika’nın farklı ülkelerinden gelen bin 500 iş insanı ile Türk KOBİ’leri bir araya getiren 11. Dünya Sektörler Arası İşbirliği Forumu başladı. Açılış konuşmasını Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptı. Bakan Bolat, Afrika ve Türkiye arasındaki iş birliklerinin önemini vurgularken, iki taraf arasındaki ticaret hacminin her geçen yıl arttığını belirtti. Bolat, Türkiye’nin 2003 yılında Afrika Ülkeleriyle Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi’ni benimsediğini hatırlatarak, bu stratejinin büyük başarılara imza attığını söyledi. 2003 yılında 5,4 milyar dolar olan ticaret hacminin, 2023’te 37 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Bolat, Türkiye’nin Afrika’ya ihracatının 2003’ten bu yana 10 kat arttığını ve kıtaya yapılan Türk yatırımlarının 10 milyar dolara ulaştığını vurguladı.


Afrika, küresel ekonomide yükselen bir güç

Afrika’nın gelecekte küresel ekonomi içinde önemli bir cazibe merkezi olacağını ifade eden Bolat, kıtanın 2024’te yüzde 3,7 büyüme ile 3 trilyon dolarlık bir GSYH’ye ulaşmasının beklendiğini söyledi. Bolat, bu büyüme ve genç nüfus potansiyeliyle Afrika’nın uluslararası arenada daha güçlü bir aktör haline geleceğini belirtti. Bolat, Türkiye’nin Afrika’ya yönelik stratejilerinin kazan-kazan ilkesi üzerine kurulu olduğunu ve Türkiye’nin Afrika’yı sadece bir pazar olarak görmediğini vurguladı. Türkiye’nin kıtaya yaptığı yatırımların tarımdan inşaata, enerjiden madenciliğe birçok farklı sektörü kapsadığını söyledi. Ayrıca, Afrika’daki Türk yatırımlarının 100 bin Afrikalıya iş imkanı sağladığını belirtti.


Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu 2025’te düzenlenecek

Afrika ile ilişkilerin diplomatik boyutuna da değinen Bolat, Afrika’daki Türk büyükelçiliklerinin sayısının 2003’te 12 iken, 2024’te 44’e çıktığını, bu sayının yakında 50’yi aşacağını söyledi. Ayrıca, Afrika Birliği ile ortaklaşa düzenlenen Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nun beşincisinin 2025 Ekim’de gerçekleştirileceğini duyurdu. Forumun açılışının ardından Bolat ve beraberindeki heyet, stantları gezerek katılımcılarla sohbet etti ve yetkililerden bilgi aldı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM