İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçları gündeme geldi
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ekim ayı olağan meclis toplantısı ikinci birleşimi Başkan Vekili Altan İnanç idaresinde gerçekleşti. Mecliste, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan borçları gündeme geldi. Meclisi Toplantısı’na katılan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ve Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, belediyelerin SGK ve vergi borçları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Sengel: Sadece belediyeler üzerine gidiliyor
Türkiye’de SGK’ya olan toplam borcun 1 trilyon olmasına karşın belediyelerin 96 milyar borcu olduğuna dikkat çeken Sengel, borçların ödenmesi hususunda gösterilen teminatlar konusunda zorluklarla karşılaştıklarını belirtti.
2019 yılında belediyeyi devraldığı güne dair borç miktarları hakkında bilgi veren Sengel sözlerini şöyle sürdürdü: “2019’da Cumhuriyet Halk Partili (CHP) belediyelerin çoğalması, 2024 yılında da mevcut olan yerel seçimlerden sonra CHP’li belediyelerin sayısının daha da artmasından sonra belediyelerin çok SGK ve vergi borcu var diye söylenmeye başlandı. Talimatlar üzerine de bu konulara ilişkin çeşitli yerlerde ve basın kuruluşlarında hem de bakanlık ayağında çeşitli açıklamalar yapıldı. Dendi ki 96 milyar belediyelerin borçları var. Merak edilen bir şey var. SGK’ya olan borç Türkiye’de toplam ne kadar? 1 trilyon borcun karşısında da 96 milyar gibi bir şeyden bahsediyoruz. Peki, insanın aklına geliyor? Neden 1 trilyonun üzerine gidilmiyor da sadece belediyeler üzerine gidiliyor?”
Belediyelerin halkın en rahat dokunabildiği, maddi manevi bütün isteklerini en rahat şekilde talep ettiği yer olduğunu hatırlatan Ceritoğlu Sengel, “Bizim gibi çevre belediyeler ile taşra teşkilatında olanlarda ne zaman halktan birisinin bir sıkıntısı olsa direk gelip istediği kurumlardır. Peki bu yerel yönetimlerden istenen şeyler nasıl yerine gelir? Çalışanlar sayesinde, çalışma arkadaşlarımız sayesinde yerine getirilir. Doğal olarak bu çalışma arkadaşlarımızın hele ki geçmiş dönemde pandemiyi atlatmış bir belediye başkanı olarak çok net söylüyorum. Tıkır tıkır, kısmi çalışma ödeneklerinden bile faydalanmadan maaşları öderken SGK’ların aksaması çok doğal ki 2019’da Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AK Parti) devralan bir belediye başkanı olarak konuşuyorum” ifadesinde bulundu.
“Mevcut olan sistemde şirketlere olan borcun ödenmesi gerekiyor”
Selçuk Belediyesi’nin 2019 yılından geçen süreçte borçları hakkında bilgi veren Sengel, “2019 tarihi itibariyle dolar bazında anlatacağım çünkü Türk parası bazında anlatırsam komik olacak. Çünkü o dönemlerin mevcut asgari ücret ve enflasyon aynı değil. 2019’da 31 Mart’ın ardından 11 Nisan’da mazbatayı aldığımda Selçuk Belediyesi’nin 7 milyon 837 bin dolar vergi ve SGK borcu vardı. 30 Eylül 2024 itibariyle 4 milyon 104 bin TL’ye düşürmüşüz. Mevcut olan sistemde şirketlere olan borcun ödenmesi gerekiyor. Ödenmeyecek bir şey değil ama başkanım çok iyi bahsettiği için söylüyorum. Herhalde ben Adalet ve Kalkınma Partisi’nden devraldığımda o dönemin belediye başkanı SGK ve vergi borçlarını unuttu diye düşünüyorum” diye konuştu.
“Siyaseti buralara bulaştırmayalım”
Belediyelerin borçlarını ödeyebilmesi ve hizmetlerin devam edebilmek adına gelirlerini artırması için yeni düzenlemeler yapılması gerektiğine işaret eden Sengel, “İzmir’i konuşalım. İzmir’in her karışı hepimizin, bu meclis salonunda olan tüm partililerin. İzmir’de yaşamaya karar vermiş olan bütün İzmirlilerin. Herhangi bir yerde bir sıkıntı olsa koşacak olan yine İzmirliler. O zaman siyaseti buralara bulaştırmayalım” dedi.
Işık: Borçların uygun koşullarda yapılandırılması hepimizin dileğidir
Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, geçmişten örneklerle borçların yapılandırılması gerektiğini söyledi. Ülke olarak zor günlerden geçildiğini ifade ederek sözlerine başlayan Işık, yaşanan zorluğun belediyelere de etki ettiğini ifade etti. Ünal, “Bu zorluk belediyelerin SGK borçlarına kilitlenmiş durumda. Belediyeler bu konuda yalnız değil. Okul bahçelerinin kiralanması için ihaleye çıkıldığı, savunma sanayi için kredi kartına göz dikildiği bugünlerde bunları anlıyoruz. Ama bunu anlarken topluma hizmette kısıtlamaya gidilmesini anlamıyoruz. Bu süreçte bu bozuk ekonominin sorumluluğunu yerel yönetimlere yüklemeyi kabul etmiyorum” dedi.
“Belediyeler ekonomik soykırımla karşı karşıya”
Yaşanan sorunların mahalli idare yönetimlerinin muhalefet partilerine geçmesinden kaynaklı olduğunu ifade eden Işık, “Örneğin 25 kuruşa simit yok denilerek bir hamle yapıldı. Belediyelerin SGK’ya olan borçlarının gündeme getirilmesi hamlesi yapıldı. Bu, hizmeti engelleyen bir hamleye dönüştü. Belediyeler ekonomik soykırımla karşı karşıya. Tek koşulu kentsel ve kamusal hizmetlerden olmak üzere tek yapılacak partiye bakılmaksızın borç silinmesini istemek olacaktır. Borçların uygun koşullarda geçmiş yıllardaki örneklerde olduğu gibi yapılandırılması hepimizin dileğidir. Bu, belediyelere nefes aldırır” diye konuştu.