Cuma, Ekim 18, 2024

Elden kira ödeme dönemi sona erdi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Gelir Vergisi Genel Tebliği 17 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleriyle herhangi mükellefiyet kaydı bulunmayanların gerçekleştirdikleri iş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilat ve ödemeler, bankalar veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin yapılan tahsilat ve ödemeler de tevsik kapsamına alındı. Konut ve iş yerini kiraya verenler ve bunları kiralayanların, kira bedeline ilişkin mahkeme ve icra yoluyla veya ayni olarak yaptıkları tahsilat ve ödemeleri tevsik zorunluluğu kapsamı dışına bırakıldı. 

Hisseli gayrimenkullerin kiralanmasında ise, kira bedelinin tamamının kiraya verenlerden birine bankalar veya PTT aracılığıyla ödenmesi durumunda, tevsik zorunluluğu yerine getirildi olarak kabul edilecek. 

Bankalar veya PTT aracı kılınmak suretiyle; para yatırma, havale, EFT, çek, banka ve kredi kartı gibi araçlar kullanılmak suretiyle yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri düzenlendiğinden, bu belgeler tevsik edici belge kabul edilecek. Bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilatlar aynı kapsama alınacak.  Kişilerin kira ödemelerini; banka şubelerine giderek  kimlik numarası, vergi kimlik numarası, ad soyad/unvan bilgileri ve ‘kira ödemesi’ açıklamasıyla kiraya verenin hesabına yatırması durumunda da tevsik yükümlülüğü yerine getirilmiş sayılacak. 


Ceza tutarları artırıldı 

Tebliğde, zorunluluklara uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesileceği belirtildi. Bu kapsamda, kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayan, elden gerçekleştirenlere her bir tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Kesilecek ceza tutarı 5 bin TL’den az olamayacak. Eski uygulamada bu, kira tutarının yüzde 5’i ve asgari 3 bin TL olarak uygulanıyordu.

Kiracı, ödemenin elden yapıldığını, ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi halinde, kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek.

Bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı da 8 milyon 700 bin TL’den 20 milyon TL’ye çıkarıldı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM