Pazartesi, Ekim 21, 2024

İlaç krizi halk sağlığını tehdit ediyor

ilaç eczane eczacı maliyet kur

TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, güncel ekonomik koşullara göre enflasyon bazlı bir modelin benimsenmesinin  ilaç krizini sona erdirebileceğini belirtti


Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, eczanelerde yaşanan ilaç krizinin halk sağlığını tehdit ettiğini belirtti. Zatürre tedavisinde kullanılan antibiyotikler başta olmak üzere, birçok ilacın piyasada bulunmadığını belirten Saydan, “Geçen ay bu zamanlar depolarda ilaç kalemi bazında yok oranı yüzde 13-15 aralığında seyrederken bugün ise yüzde 25-29 aralığında seyrediyor yani 100 ilaçtan 30 ilaç ama en önemli ve ithal olanları bulunmuyor” diye konuştu. İlaç euro kuru ile reel euro kuru arasındaki fark nedeniyle özellikle ithal ilaçların temininde ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Ecz. Saydan, “İlaç Fiyat Kararnamesi’nde yapılacak bir revizyon ile görevini tamamlayan Dönemsel Euro Değeri denilen hesaplama sisteminin terk edilmesi ve güncel ekonomik koşullara göre enflasyon bazlı bir modelin benimsenmesi, bu krizi sona erdirebilir” dedi. 


“İlaç yokluğu, sağlık sisteminin işleyişini tehdit ediyor”

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği’nin 2024 Türkiye İlaç Sektörü Raporu’na göre, Türkiye’nin kişi başı sağlık harcaması GSYH içindeki payı yüzde 3,7 ile OECD ortalamasının oldukça altında. Bu durum, yenilikçi tedavilere erişimi zorlaştırırken, SGK’nın geri ödeme sistemine almadığı ilaçlar için açılan davalar SGK bütçesini zorlamaya başladı. Ezc. Saydan, “İlaç yokluğu, sadece biz eczacıların değil, toplum sağlığının da karşı karşıya olduğu en büyük krizlerden biri haline geldi. İlaç yokluğu, sağlık sistemimizin işleyişini tehdit eder hale geldi.. Biz eczacılar, bu kritik sorunun çözümü için çığlığımızın duyulmasını ve bir an önce adım atılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.


“Bulunamayan ilaç, her zaman en pahalı ilaç”

Nöbetlerde ilaç bulunamamasının, eczacıları hasta yakınlarının sözlü ve fiziksel saldırılarına maruz bıraktığını belirten Ezc. Saydan, “Özellikle nöbetlerde, ilaç depolarından gelen sınırlı sayıda ilaçlar nedeniyle bir kutu ilacı hangi hastaya vereceğimizi şaşırıyoruz. Hastalarımıza ilacın neden bulunamaz hale geldiğini ve ‘tevzi ilaç’ kavramını anlatmakta zorluk çekiyoruz. İlaca erişim, her insanın temel hakkı  ve biliniz ki bulunamayan ilaç, her zaman en pahalı ilaç. Bizler, hastalarımıza her gün ‘ilacınız yok, ne zaman geleceğini bilemiyoruz’ demekten yorulduk” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM