Çarşamba, Ekim 23, 2024

Kimyada ‘yerli üretim’ alarmı

Bilgiç, kimya sektöründe ÖTV uygulamaları nedeniyle yerli üretim yapmanın neredeyse imkansız hale geldiğini söyledi

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 21. Grup Kimyasal Ürünler Sanayi Meslek Komitesi Başkanı İhsan Bilgiç, kimya sektörünün Türkiye’nin en sorunlu sektörlerinden biri olduğunu vurguladı. EBSO’nun ekim ayı meclis toplantısında konuşan Bilgiç, kimya sektörünün yaşadığı sorunlardan bir tanesinin 2012 yılında devreye alınan ÖTV ve teminat mektubu uygulamaları olduğunu söyledi. Bilgiç, “Pandemi öncesinde 1,5-2 yılda çözülen mektuplarımız 3 yılı geçer boyuta geldi. İnanılmaz bir mektup baskısı yaşıyoruz. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulamaları nedeniyle yerli üretim yapmak neredeyse imkansız. Pek çok çabalarımıza ve girişimlerimize rağmen ÖTV, hala boya ve kimya sanayisinin en büyük sorunu olmaya devam ediyor” diye konuştu.

Solvent bazlı boyaların ana tedarikçisinin Türkiye’nin solventlerinin yaklaşık yüzde 70’ini karşılayan İsrail olduğunu söyleyen Bilgiç, “Ticari ambargo nedeniyle şu anda yeterli miktarda tedarik maalesef zorlanıyoruz. Öte yandan sektörün riskli olması sebebiyle sigorta yapılması çok zor. Pek çok meslektaşımız sigorta yaptıramıyor. Yaptıranlarda hiçbir pazarlık bilinci olmadan karşı taraf ne isterse vermek zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.


“Bir başka önemli sorun regülasyonlar”

Sınırda karbon düzenlemesi ve mekanizmasının yakında devreye alınacağını hatırlatan Bilgiç, “Özellikle gelişmiş ülkelere yapılan ihracatlarda önümüze bir set olarak çıkacak gibi gözüküyor” dedi. Kimya sektörünün bir başka önemli sorunun da regülasyonlar olduğunu vurgulayan Bilgiç, “Ciddi yasal yaptırımlarla karşı karşıyayız. Kimyasalların kaydıyla ilgili bir yönetmelik çıktı. Aslında 2024’te uygulamaya gidecekti ancak taleplerimiz çerçevesinde ertelendi. Şu anda 2025’te başlayacak. Hala pek çok eksikler ve ciddi maliyetler var. Kimyasalların kaydı yapılması için gereken bir tane analiz sertifikası maalesef Türkiye’de yapılamıyor. Yurt dışında 40-50 bin euroya yaptırmak zorundayız” diye konuştu.  

Türkiye’nin yıllık boya üretimi; 850 bin ton 

Türk boya sanayisinin Avrupa’da beşinci büyük üretime sahip olduğunu ifade eden Bilgiç, “Dünya pazarının ise yüzde 2’sine sahibiz. Türkiye’de yıllık 850 bin ton boya üretimi yapılıyor. Kişi başına Türkiye’de 12-15 kilogram boya tüketiliyor. Avrupa Birliği ortalamasının 25 kilogram civarında olduğunu düşünürsek hala kat edecek mesafemiz olduğu görülüyor. Türkiye’de 600 adet orta-küçük boya üreten tesis var. Bu sayının içerisinde merdiven altı üretim yapanlar dahil edilmedi. Ülke olarak ise yaklaşık yıllık 2,5 milyar dolarlık bir ticari hacme sahibiz” dedi.

Türk boya sanayisinde İzmir’in yeri ve önemine değinen Bilgiç, “İzmir özellikle solvent bazlı sanayi boyalarının üretim merkezi konumunda. Solvent bazlı sanayi boyalarının yüzde 65-70’i İzmir’de üretiliyor. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nin kimya ihtisas olması ve yeni liman yatırımlarıyla beraber İzmir’de boya sanayisinin gelişeceği görülüyor” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM