Çarşamba, Ekim 23, 2024

Tüketici sağlığına zararlı tıbbi ürünler piyasadan geri toplanacak

Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu tarafından Beşeri Tıbbi Ürünler ve Özel Tıbbi Amaçlı Gıdaların Geri Çelilmesi Hakkında Yönetmelik 23 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte, tüketicinin sağlığı ve emniyeti açısından, hatalı olduğundan şüphe edilen, hatalı bulunan ya da kullanılmasında sakınca görülen ürünlerin araştırılması, ayrıca gerekli olduğu durumlarda piyasadan kısa sürede ve etkin bir şekilde geri çekilmesinde uyulacak kural, yetki ve sorumluluklar ile kontrol esasları belirlendi.  

Buna göre ilgili kurumlar yapılan; piyasa kontrolü denetim faaliyetleri sırasında, bildirilen, tespit edilen hatalı veya hatalı olduğundan şüphe edilen ürünlerin değerlendirilmesi, piyasadan geri çekilmesi, ilgili ürünlerin üretimine, piyasaya arzına, piyasada bulundurulmasına yönelik olarak tespit edilen hatalı ürünler piyasadan toplanacak. 

Kurum ayrıca, topladığı ürünü piyasadan çekmesi sürecinde; ilgili yönetmelikte belirlenen işlemleri yapmak zorunda olacak.  Ayrıca, Geri Çekme Değerlendirme Komisyonu piyasa kontrol faaliyetlerinin yürütüldüğü daire başkanlığının bağlı bulunduğu başkan yardımcısının başkanlığında, piyasa kontrol faaliyetlerinin yürütüldüğü daire başkanlığından üç kişi ve analiz faaliyetlerinin yürütüldüğü daire başkanlığından üç kişi olmak üzere toplam 7 kişiden oluşacak. 

Geri çekme kararı alındığında, durum ruhsat/izin sahibi tarafından en kısa sürede Ek-2’de yer alan duyuru metnine uygun olacak şekilde, geri çekme seviyesine göre ürünü bulundurabilecek tüm kurum/kuruluşlar ve kişilere bildirilir. Duyurunun yazılı olarak yapılması ve bir örneğinin kuruma gönderilmesi zorunlu olacak. 

Geri çekmenin sınıfı, hatalı veya hatalı olduğundan şüphe edilen ürünün tüketici sağlığına zarar verme riski ve hatanın niteliği değerlendirilerek belirlenecek. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM