Türk Eczacıları Birliği (TEB) beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan euro kurunun yüzde 23,5 oranında artırılmasına ilişkin yazılı açıklamada bulundu. TEB tarafından yapılan açıklamada, “Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar’ ile ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kuru 21,67 TL olarak güncellenerek ilaç fiyatlarına bugünden geçerli olmak üzere yüzde 23,5 oranında zam geldi. Kararda ecza depolarının baremlerinde ekonomik düzenlemeler yapılırken, eczacıların ekonomik durumu görmezden gelindi. Son dönemlerde sıklıkla yaşanan ilaç yokluklarının sorumlusu meslektaşlarımız olmadığı halde, ilaç yoklukları nedeniyle ciddi mağduriyet yaşayan eczacılar son İlaç Fiyat Kararnamesi’nde fiilen yok sayıldı. Son düzenlemenin getirdiği ekonomik baskılar nedeniyle birinci basamak sağlık hizmet sunucusu olan eczanelerimiz ciddi mali zorluklarla karşı karşıya bırakıldı. Bu durum mevcut ekonomik koşullar göz önüne alındığında kabul edilemez bir durum” denildi.
Ortalama 3 personelin istihdam edildiği eczanelerin personel ve işletme giderlerini karşılayamaz duruma geldiği belirtilen açıklamada, “Ecza depolarına olan borçlarını ödemek için kredi üzerine kredi çekiyor artık bu borç sarmalından kurtulamıyor. Eczacılarımızın yaşadığı mali sorunlar ve buna ilişkin haklı taleplerimiz özellikle ve defalarca yetkililere aktarılmış olmasına rağmen son yapılan düzenlemede eczacılar görmezden gelindi, yok sayıldı. Bu durum, mesleğimizin sürdürülebilirliğine yönelik ciddi bir tehdit” ifadelerine yer verildi.
“Acil önlemler alınması şart”
Eczacıların mesleğin geleceğini tehdit eden bu adaletsizliğe boyun eğmemeye kararlı olduğu bildirilen açıklamada, “Sadece ilaç sanayinin ve ecza depolarının ihtiyaçlarına yönelik geçici çözüm üreten düzenlemeler yerine, ilaç eczacılık alanındaki bütün paydaşları içeren, ilaç yokluklarını kalıcı olarak gündemden çıkaran, hastalarımızın tedavileri için gereken yenilikçi ilaçlara erişimini mümkün kılan, eczanelerimizin ekonomik sürdürülebilirliğini gözeten düzenlemelerin hayata geçirilmesi adına artık son dönemeçteyiz. Sorun daha da büyüyüp bir sağlık krizine dönüşmeden acil önlemler alınması şart. Bu gündemle, 31 Ekim Perşembe günü Olağanüstü Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısında Eczacı Odalarımızın Başkanları ile Ankara’da bir araya geleceğiz” denildi.
TEB tarafından yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “İlaç yokluklarına engel olmak, hastalarımızın tedavileri için gereken ilaçlara erişmesini sağlamak hastalarımıza karşı mesleki sorumluluğumuzun gereği. Sağlık sisteminin kilit taşı olan eczanelerimizin ayakta kalabilmesi için gereken her türlü tedbiri almak da boynumuzun borcu. Türk Eczacıları Birliği geçmişte olduğu gibi bugün de bu sorumluluğu almaktan kaçınmayacak.”