Cuma, Ocak 3, 2025

Türkiye arıcılıkta dünyada ikinci sırada

Türkiye’nin, dünyanın ikinci büyük arıcılığına sahip ülkesi olduğunu belirten Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen, ülkemizde yaklaşık 9 milyon arı kolonisi, 100 bin arıcı ailesi ile yaklaşık 115 bin ton bal üretimi gerçekleştirildiğini ifade etti. Sezen, “Dünyada bal üretiminde önemli bir yerimiz var. İstiyoruz ki ülkemizde arıcılık daha fazla gelişsin ve bu işi yapmak isteyenler artsın. Bir de eklemek isterim ki; arı sadece bal yapmaz. Birçok katma değerli ürünü de var; arı zehri, polen, propolis gibi, ülkemizin bu tür alternatif arı ürünlerinde gideceği çok yer var. Yeni girişimcilere özellikle bu tür katma değerli ürünlere odaklanmalarını da tavsiye ediyoruz” diye konuştu. Sezen, 2023’te Londra Altın Ödülü, 2024 yılında Paris Lezzet Ödülü’ne layık görülen Anavarza Bal’ın, Türkiye’de ilk defa toz bal üreten marka olduğunu söyledi. Sezen ayrıca balın kurutma sistemi ile toz haline gelmiş şekli olan toz bal eskiden ülkemize sadece ithal olarak girebildiğini vurguladı.


“Kozan Türkiye’nin en fazla bal üretilen ilçesi” 

Adana’nın Kozan’ın Türkiye’nin en fazla bal üretilen ilçesi olduğunu aktaran Sezen, “Burada arıcılık her ailede mutlaka var. Biz de bu değeri ulusal bir markaya dönüştürmek için 1995 yılında kolları sıvayarak işe koyulduk ve bugünlere geldik. Bu bölgenin üretim gücünü ve bölgedeki arıcılığı iyi biliyoruz. Arıcılığın bu bölgenin bir değeri olduğunu düşünerek 1995 yılında Anavarza Bal markası ile Kozan’da bal ambalajlama ve paketleme sürecine başladık’’ dedi. Yaklaşık 500 metrekarelik alanda başlayan Anavarza Bal’ın hikâyesi işin gelişmesi ile birlikte şu an 15 bin metrekarelik alanda devam ediyor.


Anavarza Bal’dan 8 bin 500 tonluk üretim

Yıllık yaklaşık 8 bin 500 tonluk üretim kapasiteleri olduğunu söyleyen Sezen, Çiçek Balı, Çam Balı ürünlerinin dışında Keven-Kekik Balı, Kestane Çiçeği Balı, Narenciye Çiçeği Balı, Keçiboynuzu Balı gibi birçok farklı lezzette ürünlerinin bulunduğunu da ifade etti. En çok ilgi gören ürünün Çiçek Balı olduğunu söyleyen Sezen, Keven- Kekik ve Kestane Balının da çok tercih edildiğini dile getirdi. Türkiye’de yine ilk kez Krem Balı çıkardıklarını da söyleyen Sezen, özellikle çocukların bal tüketimini kolaylaştıran ve ekmeğe rahatça sürülen bir ürün olduğunu belirtti.

Balın rengine tadına ya da kokusuna bakarak balın gerçek mi sahte mi diye anlamanın imkânsız olduğunu belirten Sezen,  “Gerçek bal er ya da geç kristalize olur. Tüketicinin dikkat etmesi gereken en önemli husus açık bal yerine markalı balları tercih etmesidir. Taklit-tağşiş ile ilgili çıkan teşhirler konusunda şunu belirtmeliyim ki gerçek balın analiz dışında anlaşılması mümkün değildir. Dünya fiyatları ile karşılaştırıldığında Türkiye’de balın fiyatı uygundur” diye konuştu.


“Tesisimiz bugün dünyanın en yetkin 10 tesisinden biri” 

Çok küçük yaşlarda aile şirketinde işin mutfağında olan Sezen, Kozan’da bulunan Anavarza Bal tesisleri için “Tesisimiz bugün dünyanın en yetkin 10 tesisinden biri konumunda. Tesisimizde tam akredite ve bağımsız laboratuvarımız yer alıyor. Dünyada balla ilgili yapılabilen tüm analizleri yapabiliyoruz. Bu sayede de dünyanın en büyük gıda markalarından bazılarının tedarikçisi konumundayız’’ dedi.


Tesis kendi enerjisini karşılıyor

Tesisimiz kendi enerjisini kendisi karşılayan bir sisteme sahip diyerek sürdürülebilirlik konusunda duyarlı olduklarını söyleyen Sezen, tesislerinde duyusal analiz laboratuvarı bulunduğunu, bu laboratuvar sayesinde en lezzetli balları analiz edip kavanozladıklarını dile getirdi. Türkiye’nin her yerindeki anlaşmalı arıcılardan ürün alımı yaptıklarını ifade eden Sezen ‘’Bizim için önemli kriter alacağımız balın akredite laboratuvarımızda yapmış olduğumuz 100’e yakın analizden geçmesi. Uyan ürünleri tesisimize kabul edip kavanozluyoruz’’ ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM