Pazar, Aralık 8, 2024

Kültür turizminde ara tatil atağı

Kültür turizmi ara tatil döneminde daha ön planda olurken, tatil severlerin lokasyon tercihi İstanbul, Bolu, Sapanca ve Kapadokya’dan yana oldu 

BERFİN YAKUT

İlk ve ortaöğretimde okullar 9 Kasım’dan itibaren ara tatile girdi. Türkiye genelinde 20 milyon öğrenci ara tatil yapacak. Okulların ara tatil dönemi etkisiyle tatil severler bu dönemi değerlendirmek istiyor. Turizmcilere göre tatil kültür turizmi ön planda. Tatilin ve sonbaharın etkisiyle dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kültür turizmi hareketlendi. Ara tatil döneminde daha çok beş yıldızlı otellere talebin yoğun olduğunu ifade eden Türkiye Küçük Oteller Derneği Başkanı (TÜRKODER) Ertan Ustaoğlu, “Yurt içinde büyükşehirlere yakın bölgelerin, doğa, termal ve SPA kategorilerindeki tesisler ilgi görüyor. Bu dönemde daha çok kültür turizminde hareketlilik var. Okulların ilk ara tatil döneminde tatil severler özellikle İstanbul, Bolu, Sapanca ve Kapadokya’yı seçiyor” dedi. Ustaoğlu, küçük otellere ise talebin daha az olduğunu söyledi.


“Kış sezonu küçük otelciler için ölü bir sezon”

Sezon sonu itibarıyla kıyı bölgelerindeki küçük otellerin işletmelerini kapattığını söyleyen Ustaoğlu, açık kalan küçük otellerin ara tatilden sonra kapatacağını dile getirdi. Erken rezervasyonların başladığını belirten Ustaoğlu, “Genelde küçük otellerin erken rezervasyonu şubat ayında şekillenmeye başlar. Şehir otelleri hala devam ediyor.  Kış sezonu küçük otelciler için ölü bir sezon. Sıcağı sevenler güney tarafa inecek. Kasım ayında güneşli günlerin son günlerini değerlendirmek isteyen tatil seveler aramalarını güney bölgeleri için yapmaya devam ediyor. Bu yüzden ara tatil periyodunda Antalya’nın ve Güney Ege tarafların tercih sebebi olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


“Oteller için teşvik kredileri çok yüksek”

Ustaoğlu, 2024 yaz dönemini değerlendirdi. Küçük otelcilerin bu sene haziran ve temmuz ayında iyi bir sezon geçirmediğini dile getiren Ustaoğlu, “Temmuz’un sonlarına doğru bir hareketlenme oldu, ağustos ve eylül ayında toparlandı. Beş yıldızlı oteller bu sene yine iyi iş yaptı. Küçük otelcileri, kiralık evler ve Airbnb’ler olumsuz etkiliyor. Henüz bunlarla ilgili tam bir kapama olmadı, rakibimiz olarak devam ediyor. Ekonomik şartlardan dolayı insanlar çok fazla tatile gidemediler ve gidenlerde otel tercih etmedi. Yabancı turistler küçük otelleri çok tercih etmiyor. Aileler tatili daha uygun fiyata getirmek için bir ev kiralayıp evde 3-4 aile kalıyor. Bu yıl ekonomik şartlardan dolayı oteller tercih edilmedi.  Yüksek maliyetler otel fiyatlarını arttırdı. Konaklama vergisi ciro üzerinden alınıyor. Vergiler çok ağır bir yük olmaya başladı. Hiçbir otel kredi kullanamıyor. Teşvik kredileri çok yüksek.  Bunlar düşmüş olsa belki oteller kendilerini yenileyecek ama bunları yapamıyoruz. Yapamayınca tabii ki rekabet de farklı yönde işliyor. Diğer yandan son zamanlarda yerli turist Yunanistan adalarını tercih etmeye başladı. Küçük otelciler için 2023 yaz sezonu 2024 yaz sezonundan daha hareketli geçti. Önümüzdeki sezonun nasıl geçeceğini bilmiyoruz” diye konuştu.

📍Oda fiyatı en çok Çanakkale’de arttı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ekim ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerine göre en çok üçüncü fiyat artışı yüzde 62,09 oranıyla Lokanta ve Oteller grubunda görüldü. Neredekal.com’da listelenen 23 binden fazla tesise ait veriler incelendiğinde, ekim ayında otellerin ortalama oda fiyatları bir önceki yıla kıyasla yüzde 49 oranında arttı. Ekim ayında en çok oda fiyat artışı yaşanan il ise yüzde 63 oranıyla Çanakkale oldu. Ardından Bolu yüzde 57 ile ikinci olurken Mersin yüzde 54 ile üçüncü, Balıkesir ve Muğla yüzde 53 oranıyla dördüncü olarak fiyat artışının en çok yaşandığı iller oldular.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM