Pazar, Aralık 8, 2024

“Kalıcı refah için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesini görüşmek üzere AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, komisyon üyesi milletvekillerine bakanlık çalışmaları ve 2025 yılı bütçe teklifine ilişkin sunum yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların 2025 yılı bütçeleri kabul edildi.

Işıkhan, artan eşitsizlikler ve yoksulluğun dünya genelinde sosyal güvenlik ağlarının güçlendirilmesini, düşük gelirli çalışanlara yönelik destekleyici politikaların artırılmasını zorunlu hale getirdiğine vurgu yaparak, “Türkiye olarak biz de çalışanlarımızın yaşam kalitesini ve refah seviyesini artırmayı ve gelir dağılımındaki adaletsizlikleri azaltmayı temel hedeflerimiz arasında tutuyor, özellikle düşük gelirli kesimleri koruma altına alan programlarımızı güçlendirmek için çalışıyoruz. Bakanlık olarak, iş gücü piyasamızın insana yakışır işler üretmeye devam etmesi, sosyal güvenlik sistemimizin daha kapsayıcı ve daha dayanıklı hale gelmesi ve kalıcı refaha ulaşmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmekteyiz” ifadelerini kullandı. 6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki işveren ve çalışanları koruyacak birçok tedbiri hayata geçirdiklerini hatırlatan Işıkhan, bu kapsamda 21 milyar TL’ye ulaşan harcama yaptıklarını söyledi.


“Depremlerden etkilenen 4 il ve 2 ilçeye, ilave 10 bin istihdam vereceğiz”

Işıkhan, bölgede ihtiyaç duyulan kamu hizmetlerinin gerçekleştirilmesi için yaklaşık 66 bin kişilik Toplum Yararına Programlar (TYP) ödeneği tahsis ettiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “2025 yılı için de deprem bölgesindeki 4 il, 2 ilçede 10 bin ilave TYP verileceğini de buradan duyurmak istiyorum.”

Işıkhan, 2002’de 184 TL olan asgari ücretin, reel olarak yüzde 254 artırılarak bu yıl net 17 bin 2 TL olarak uygulandığını anımsatarak, aralık ayında, 2025 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanacağını, herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ettiklerini ifade etti. Işıkhan, 2016’da başlattıkları Asgari Ücret Desteğini, 2024 yılı için aylık 700 TL’ye yükselttiklerini de aktararak bu yılın ilk 8 ayında 1,5 milyon iş yerine yaklaşık 34 milyar TL asgari ücret desteği verdiklerini söyledi. Memur ve memur emeklilerine bu yıl verilen ve gelecek yıl verilecek zam oranlarını hatırlatan Işıkhan, geçtiğimiz temmuz ayında yapılan zamlarla, en düşük devlet memuru aylığının 39 bin 177 TL’ye yükseltildiğini, Aralık 2002 ila Temmuz 2024 döneminde en düşük memur maaşındaki reel artışın yüzde 279’a ulaştığını kaydetti. Işıkhan, “Çalışanlarımızı enflasyona karşı koruma ve onlar için kalıcı refah sağlama prensibimizi, kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.


İş Pozitif Programı ile 700 bin kadın istihdama kazandırıldı

Kadın istihdamında ciddi atılım gerçekleştirdiklerini belirten Işıkhan, ‘İş Pozitif’ programı aracılığıyla bu yıl 700 bin kadını istihdama kazandırdıklarını aktardı. Geçen yıl istihdamda ve iş gücüne katılımda görülen artış eğiliminin bu yılın ilk yarısında da devam ettiğini, istihdamın uyguladıkları kararlı politikalar sayesinde bu yıl eylül ayında tarihin en yüksek seviyelerine ulaştığını kaydeden Işıkhan, şunları söyledi: “Eylül ayı itibarıyla son bir yılda iş gücümüz 1 milyon 72 bin artarak 35,9 milyon, istihdamımız 1 milyon 129 bin artarak 32,8 milyon, işsiz sayımız 57 bin azalarak 3,1 milyon ve işsizlik oranımız 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 olmuştur. Son 17 aydır tek hanelerde olan bu oran, Orta Vadeli Program hedeflerimiz ile uyumlu bir şekilde seyretmektedir. Önümüzdeki 3 yıllık süreçte istihdamı yıllık ortalama 758 bin kişi artırmayı ve iş gücüne katılım oranlarında öngörülen artışa rağmen işsizlik oranını tek haneli seviyelere kalıcı olarak düşürmeyi hedefliyoruz.”

Işıkhan, Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) bu yıl ocak-ekim döneminde 1 milyon 190 bin 947 kişinin özel sektörde istihdamına aracılık ettiğine dikkati çekerek kurumun, 2002’den bu yana hem kamu hem de özel sektörde 14,7 milyon kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiğini belirtti.


“Çalışma hayatına 2,8 milyondan fazla belgeli iş gücü kazandırdık”

Mesleki Yeterlilik Sistemi ile eğitim ve istihdam arasındaki bağı güçlendirmeye devam ettiklerine vurgu yapan Işıkhan, şöyle devam etti: “Yürürlükte olan meslek standardı sayısında 914’e, ulusal yeterlilik sayısında 684’e ulaştık. Kasım 2024 itibarıyla toplam ulusal meslek standardı sayısı 1403’e ulaştı. Bu bakımdan, 2024 hedefi olan bin 350’yi geçtik. Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni 216 meslekte zorunlu hale getirdik. Verilen Mesleki Yeterlilik Belgeleri ile çalışma hayatına 2,8 milyondan fazla belgeli iş gücü kazandırdık.”


“SGK’nın 166, 7 milyar TL alacağını yapılandırdık”

Işıkhan, son yaptıkları yapılandırma uygulaması kapsamında, SGK’nın 166,7 milyar TL alacağının yapılandırıldığını, kasım ayı itibarıyla bu alacağın 46 milyar TL’den fazlasının tahsil edildiğini bildirdi.

Işıkhan, 2002’den bu yana en düşük emekli aylıklarında bayram ikramiyeleriyle birlikte reel olarak yüzde 78 ila yüzde 631 oranında artış sağlandığına dikkati çekerek, “Yılbaşında sosyal güvenlik sistemimizin aktüeryal dengesini de gözeterek, bütçemiz doğrultusunda emekli maaşlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların, aylık 600 TL GSS primi ödeyerek ailece sağlık hizmetlerinden yararlanabildiklerini hatırlatan Işıkhan, “Ağustos ayı itibarıyla bu kapsamda ödeme gücü olmayan 6,1 milyon kişinin GSS primini devletimiz karşılamıştır. 2024 yılı sonu itibarıyla toplam ödemenin 103,9 milyar lira olacağı öngörülmektedir” ifadesini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM