Perşembe, Kasım 14, 2024

Yılın 9 ayında firmaların cirosunda artış

Firmalar büyümelerini koruyarak ülke ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor

Ülker Bisküvi, DESA, Global Yatırım Holding, ŞOK Marketler, Şişecam ve Tam Finans 2024 yılının  dokuz aylık dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Firmalar, büyümelerini koruyarak ülke istihdamına ve ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor.


Ülker, 58 milyar ciroya ulaştı

Ülker Bisküvi, 2024 yılı dokuz aylık finansal performansını açıkladı. Şirket, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, 2024’ün dokuz aylık döneminde cirosunu 58 milyar TL’ye ulaştırdığını, Türkiye operasyonunun ciro içindeki payının yüzde 71, ihracat ve yurt dışı operasyonunun ciro içindeki payının ise yüzde 29 olduğunu duyurdu. 


Buyurgan: Tüketicinin trendlerini takip ediyoruz

Yılın dokuz ayını başarılı bir performansla tamamladıklarını dile getiren Ülker CEO’su Mete Buyurgan şu değerlendirmede bulundu: “Kuruluşumuzdan bu yana ülkemize katma değer sağlamayı, tüm paydaşlarımızla beraber güçlenmeyi merkeze alan bir anlayışla çalışıyoruz. Gelişmeleri, trendleri, riskleri takip etmek, öğrenmek ve öğrendiklerimizi de hızlı bir şekilde aksiyona dönüştürmek bizi öne taşıyan önemli bir yetkinliğimiz. Bulunduğumuz kategorilerdeki güçlü operasyonel performanslarımız ve yeni lansmanlarımız şirketimizin performansına olumlu etki ediyor.  Tüketicilerimizi yakından dinliyoruz, bunun için yılda bine yakın tüketici araştırması yapıyoruz. Tüketicinin nabzını tutup, ihtiyaçları ve trendleri takip ediyoruz. Piyasaya yeni sunduğumuz Ülker Çikolata Dubai lezzeti de bunun başarılı bir örneği. Ürünü milyonlarca adet üreterek, ulaşılabilir fiyatla piyasaya çıkarttık ve tüketicilerimiz tarafından büyük ilgiyle karşılandı.”


“Dünyanın dört bir yanına ihraç ediyoruz”

Bisküvi pazarında Suudi Arabistan ve Mısır’da liderliklerini sürdürdüklerini belirten Buyurgan, “Türkiye’de sektörümüzün lideriyiz.  Bölgesel gücümüzü de koruyoruz. Kazakistan ve Orta Asya ülkelerinde de güçlü büyüme trendimiz devam ediyor. 100’ün üzerinde ülkeye yaptığımız ihracatla, bugün tüm dünyada milyonlarca tüketiciyle buluşuyoruz. Ülkemizde geliştirip, ürettiğimiz ürünleri, dünyanın dört bir yanına ihraç ediyoruz.  Sürdürülebilirlik yolculuğumuzu ve 2050 net sıfır şirket olma yolunda attığımız adımları anlatan Sürdürülebilirlik 2023 raporumuzu yayımladık. Ülker’de israfsız şirket kültürüyle çalışıyoruz.  İklim krizinin etkilerinin farkındayız, 2014 yılından bu yana uzun vadeli hedefler doğrultusunda hız kesmeden devam ettiğimiz sürdürülebilirlik faaliyetlerimizle dirençli bir gıda sistemi oluşturulmasına katkı vermeyi amaçlıyoruz. Sürdürülebilir tarım için buğday, fındık, kakao özelindeki projelerimizi geliştiriyoruz” dedi.


Global Yatırım Holding, konsolide net kârını %84 artırdı

Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 19 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH), 2024 yılı ilk dokuz ayına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Grubun konsolide gelirleri 2024 yılının ilk dokuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4’lük yükselişle 12,5 milyar TL’ye ulaşırken, zorlu makro ekonomik şartlar altında etki yaratabileceği alanlara odaklanarak istikrarlı büyümesini sürdürdü. Stratejik açıdan çeşitlilik gösteren yapısı sayesinde karlılığını da önemli bir ölçüde artırdı. FAVÖK’ünü yüzde 13 artışla 5,2 milyar TL’ye yükselten Grubun, konsolide karı ise yılın ilk 9 aylık döneminde bir önceki yıla göre yüzde 84 artarak 1,1 milyar TL’ye çıktı. Net kar rakamının içinde 1,8 milyon TL tutarında gayri nakdi amortisman giderleri ve 118 milyon TL tutarında net kur farkı gideri yer alıyor.


Katman: Değer yaratma misyonumuzu sürdürdük

Devam eden makroekonomik zorluklar ve jeopolitik hassasiyetlerin damgasını vurduğu son derece zorlu bir çeyreği geride bıraktıklarını söyleyen Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Böyle bir ortamda Global Yatırım Holding olarak etki yaratabileceğimiz alanlara odaklandık ve tüm paydaşlarımız için değer yaratma misyonumuzu sürdürdük. Üçüncü çeyrekte, enflasyonist baskılara ve zorlu piyasa koşullarına rağmen dirençli ve stratejik açıdan çeşitlilik gösteren yapımız, operasyonel kârlılığımızı desteklemeye devam etti. Bu performansı yılın son çeyreğinde de sürdürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.


“Consus Enerji Bahamalar’a açıldı”

Grup şirketleri ile ilgili de bilgi veren Kutman, şunları söyledi: “Consus Enerji, Bahamalar Topluluğu Hükümeti Enerji ve Ulaştırma Bakanlığı ile Bahamas Power and Light Company tarafından ilan edilen, iki adet adanın elektrik ihtiyacına yönelik yaklaşık 65 megawattı (MW)  doğalgaz ve güneş enerjisi santrallerinden, yaklaşık 20 MW’ı ise enerji depolama sistemlerinden oluşan toplam 85 MW kapasitede santral yatırımı ve 25 yıl süreyle USD bazlı birim fiyattan elektrik satışını içeren ihaleyi kazandı. Projenin yatırım sürecinin 2026 yılında tamamlanarak santrallerin devreye alınması ve tam kapasiteyle faaliyete geçmesi öngörülüyor. Proje kapsamında üretilen elektriğin 25 yıl süreyle ABD doları birim fiyatıyla satışı planlanıyor. İhale konusu projeye yüzde 49’luk ortaklık oranıyla iştirak etmek amacıyla, Consus Enerji’nin yüzde 100 hissesine sahip olduğu Consus Bahamas Energy Ltd. isimli şirketin Bahamalar Topluluğu’nda kuruluşu tamamlandı. Naturelgaz Şehir Gazı satışları ile satış hacmini artırırken, ulaştığı ilçe ve belde sayısı 129’a ulaştı. İstanbul Portföy Yönetimi de 2024 yılının üçüncü çeyreğini iyi geçirdi. Yönetilen portföy büyüklüğü Eylül 2024 itibarıyla ciddi bir artış göstererek 106 milyar TL’nin üzerine çıktı. Diğer taraftan, Grubumuzun portföy yönetim şirketlerinin toplam portföy büyüklüğü ise Eylül 2024 sonunda, 2023 yıl sonuna kıyasla yüzde 54 artarak yaklaşık 109 milyar TL’ye ulaştı.”


Limanlara gelen yolcu sayısı %30 arttı

Liman işletmeciliği iş kolunda (IFRIC -12 etkisi hariç) gelirler, 2024 yılı ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artışla 6,1 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, FAVÖK ise aynı dönemde yüzde 22 artışla 3,9 milyar TL’ye ulaştı. Global Ports Holding`in (GPH) konsolide limanlarına gelen gemilerin ortalama doluluk oranı Ağustos 2024’te yüzde 113 olarak gerçekleşti. 2024 yılının ilk 9 ayında GPH limanlarına gelen gemi sayısı bir önceki yılın aynı döneminin yüzde 23 üzerinde gerçekleşirken, yolcu sayısı da aynı dönemde yüzde 30 arttı.


Naturelgaz Şehir Gazında 129 yerleşime ulaştı

Naturelgaz’ın satış hacmi 2024 yılının ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artışla 215 milyon Sm3’e ulaştı. Şehir Gazı iş kolu satış hacmi, yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 100 milyon Sm3 olurken, ulaşılan ilçe ve belde sayısı 129 oldu. Naturelgaz’da enflasyon muhasebesi ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüş nedeni ile, satış hacminin artmasına rağmen gelirler, yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 daralarak 3 milyar 654 milyon TL oldu. FAVÖK ise yıllık bazda sabit kalarak 691 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketin bağımsız finansallarına göre brüt kar da yıllık bazda sabit kalarak 856 milyon TL seviyesinde kaldı. Naturelgaz’ın vergi öncesi kârı ise, 2024’ün ilk 9 ayında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 139 artarak 215 milyon TL’ye ulaştı.


Madende ana pazarlar İspanya, İtalya ve Mısır

Maden iş kolu, Avrupa ve yurt içi pazarlarındaki talepte yaşanan daralmanın sonucu olarak, bu yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28’lik azalışla 191,513 ton satış hacmi gerçekleştirdi. Maden iş kolunun ana ihracat pazarları İspanya, İtalya ve Mısır olmaya devam etti ve 147 bin tonluk ihracat gerçekleşti. Yurt içi satış hacmi ise 44 bin 467 ton olurken, iş kolunun yılın ilk 9 ayındaki gelirleri yüzde 22’lik düşüşler 389 milyon TL oldu.  Madencilik iş kolunun aynı dönemler arasında FAVÖK’ü yüzde 19 azalışla 89 milyon TL olarak gerçekleşti. FAVÖK’teki düşüş temel olarak düşük satış hacminden ve döviz kuru artışlarına kıyasla daha yüksek enflasyon oranları nedeniyle faaliyet marjlarının daralmasından kaynaklandı. Katma değeri yüksek ürünlere olan ilginin artması, FAVÖK performansını olumlu etkileyerek satış hacmindeki düşüşü büyük ölçüde telafi etti.


Gayrimenkulde FAVÖK yükselmeye devam ediyor

Gayrimenkul iş kolunun gelirleri, yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalarak 158 milyon TL’de kaldı. Aynı dönemlerde FAVÖK ise yüzde 7 artarak 78 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Menkul kıymet ve varlık yönetimi iş kolunun gelirleri yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre işlem hacmindeki artışın etkisiyle yüzde 8 yükselerek 1,2 milyar TL’ye çıktı. Aynı dönemde FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 26 azalarak 240 milyon TL’de kaldı.


Şişecam’ın ilk dokuz aylık net satışı 136 milyar TL 

Şişecam 2024’ün ilk dokuz aylık dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Bu dönemde konsolide net satışları 136 milyar TL, Türkiye’den yapılan ihracatla Türkiye dışı üretimlerden yapılan satışların toplamını ifade eden uluslararası satışların konsolide satışlar içindeki payı ise yüzde 59 seviyesinde gerçekleşti. İlk üç çeyrekte Şişecam’ın toplam yatırımları 18,6 milyar TL, ihracatı ise 730 milyon dolar oldu. Bu dönemde 4,2 milyon ton cam üreten şirket, 3,5 milyon ton soda külü ve 2,8 milyon ton endüstriyel ham madde üretimi gerçekleştirdi.


 Elverici: Bu dönemde bütçe kontrolüne odaklanmalıyız

Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici, Şişecam’ın finansal sonuçları ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Girdi verdiğimiz sektörlerdeki belirsizliklerin ve ekonomik dalgalanmaların kaçınılmaz sonucu olarak birçok kurumun olduğu gibi bizim de satış gelirlerimiz ve karlılık hedeflerimiz konjonktürün getirdiği gelişmelerden etkileniyor. Ancak bu durum karşısında, kontrolü elden bırakmadan ve uzun vadeli hedeflerimizden uzaklaşmadan kısa ve orta vadeli stratejilerimizi güncelliyor, riskleri yöneterek faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Hem finansal hem de operasyonel verimliliği öncelikli olarak ele alıyor, bütçe kontrolünü bu dönemde odaklanmamız gereken en önemli unsurlardan biri olarak görüyoruz.


ŞOK Marketler’in Türkiye’de toplam mağaza sayısı 11 bin

ŞOK Marketler 2024 yılı üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıkladı. ŞOK Marketler’in cirosu yılın ilk 9 ayında 142,7 milyar TL oldu. Bu dönemde 200’den fazla yeni mağaza açan ŞOK Marketler’in Türkiye’nin 81 ilindeki toplam mağaza sayısı 11 bine yaklaştı. Yılın ilk üç çeyreğinde istihdamını 48 binin üzerine çıkaran şirket, istikrarlı büyümesini koruyarak ülke istihdamına ve ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor. 


“ŞOK’ta Ben de Varım” ile kadın girişimciliğine önemli destek

ŞOK Marketler, ‘ŞOK’ta Ben de Varım’ projesiyle başta deprem bölgesi olmak üzere Türkiye’nin farklı bölgelerinden kadın kooperatiflerinin ürünlerini mağazalarında müşterileriyle buluşturmaya devam ediyor. Proje kapsamında bugüne kadar Hatay, Adana ve Ankara’daki çeşitli kadın kooperatiflerinden 100 binin üzerinde ürün satın alındı. 10 milyon TL’den fazla ekonomik değer yaratılan projeyle iş birliği yapılan kooperatiflerdeki kadın istihdamının artmasına da önemli katkı sağlandı. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) temsilcileri ‘ŞOK’ta Ben de Varım’ Projesi’nin sonuçlarını yerinde gözlemlemek üzere ekim ayında ŞOK Marketler’e ziyarette bulundu.


 DESA, FAVÖK marjında yükseliş kaydetti

Türkiye’nin lider deri ve deri mamulleri üreticisi ve perakendecisi DESA, güçlü finansal yapısıyla 2024 yılının üçüncü çeyreğinde karlılığını koruyarak başarılı bir performans sergiledi. Net kar marjını geçen yılın aynı dönemine göre artıran DESA, FAVÖK marjında da istikrarlı bir yükseliş kaydetti ve yatırımcısına değer yaratmaya devam etti.2024 yılının ilk dokuz ayında, DESA’nın toplam cirosu 2 milyar 74 milyon 20 bin TL olarak gerçekleşti. Yılın ilk altı ayında 207 milyon TL olan net kar, dokuz aylık dönemde 285,2 milyon TL seviyesine ulaşırken, FAVÖK marjı yüzde 32,1 olarak kaydedildi. Şirketin net nakit pozisyonu ise güçlü seyrini korudu ve 1,140 milyon TL’ye ulaştı. DESA’nın sürdürülebilir mali yapısını destekleyen bu sonuçlar, yatırımcılara güçlü bir güven sunmaya devam ediyor.

DESA Genel Müdürü Burak Çelet, finansal sonuçlarla ilgili olarak şunları belirtti: “DESA olarak, yenilikçi iş modelimizle hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlarda güçlü bir varlık gösteriyoruz. İtalya’daki yeni tesisimizin tam kapasiteye ulaşmasıyla, yüksek katma değerli ürünlerimizi global pazarlarda daha da geniş bir müşteri kitlesine sunmayı hedefliyoruz. Sürdürülebilir büyümeye yönelik yatırımlarımız ve uluslararası ortaklıklarımızla sektörümüzde öncü bir rol üstlenmeyi sürdüreceğiz.”


Tam Finans 4 yılda 4 kat büyüyerek rekor kırdı

Güçlü mali yapısı ve dijital altyapısının yanı sıra teknolojiyi takip eden yenilikçi yaklaşımı ile başarı hikayelerine yenilerini eklemeyi sürdürenTam Finans, başlattığı şubeleşme atağı ile Türkiye’nin her ilinde yer almayı hedefliyor. Başta esnaf ve KOBİ’ler olmak üzere her büyüklükteki işletmeye finansal yol haritası sunduklarını kaydeden Tam Finans CEO’su Hakan Karamanlı, “Hayata geçirdiğimiz yatırımlarımız ve geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerle her yıl sektör ortalamasının çok üzerinde bir büyüme kat ediyoruz. Son 4 yılda da 4 kat büyüme gerçekleştirdik. Bu yıl da büyümede aynı oranı yakalamayı hedefliyoruz. Son 5 yılda ise 5 şube ve 17 mobil ekip kurarak 26 ilde 39 şube, 18 mobil ekibe ulaştık. İstihdamımızı ise 450’den 783 kişiye çıkardık. Uzun vadede Türkiye’nin her ilinde yerimizi alacağız” dedi.


Yıl sonuna kadar 3 şube 3 mobil ekip kuracak

Türkiye’de finansa ulaşmakta zorluk çeken firmalara rehberlik ettiklerini ifade eden Karamanlı, yalnızca fiziksel şubelerle değil, dijital kanallar, mobil uygulamalar, mobil ekiplerle Türkiye’de ticaretin aktığı her yerde yer almayı hedeflediklerini söyledi. Karamanlı, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Önümüzdeki dönemde Van ve Afyon illeri ile Trakya ve Batı Karadeniz bölgeleri başta olmak üzere 10 yeni şube ve 10 yeni mobil ekip kurmayı planlıyoruz. Mevcut şubemiz olan illerde yer alan ve başarılı performans gösteren mobil ekiplerimizin bazılarını da şubeye dönüştüreceğiz. Yıl sonu hedefimiz 3 şube ve 3 mobil ekip daha kurmak.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM