Türkiye’ye kazandırılan 5 kubit kuantum bilgisayar QuanT’nin tanıtım töreni TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi’nde yapıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Odalar Borsalar Birliği Ekonomi Teknoloji Üniversitesinde düzenlenen ‘Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı’ tanıtım törenine katıldı.
Yılmaz: QuanT, çabalarımızın önemli bir meyvesi
Savunma sanayi başta olmak üzere teknoloji üreten bir ülke olma yolunda Türkiye’nin güçlü bir irade gösterildiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, QuanT’nin tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi’nde ülkemize kazandırılan 5 kubit kuantum bilgisayar QuanT, bu yöndeki çabalarımızın önemli bir meyvesi olduğunu vurguladı Yılmaz, “Kuantum bilgisayar teknolojisine sahip az sayıda ülke arasına girmiş durumdayız. Bu sayede akademisyenlerimizin, sanayi temsilcilerimizin, girişimcilerimizin ve genç araştırmacılarımızın, geleceğin teknolojileri alanında çalışma ve katkı sağlama imkânı bulacak olmalarından son derece memnun olduğumu da ifade etmek istiyorum. Ayrıca, ülkemiz bu sayede kuantum teknolojisi ekosisteminin gelişmesine katkı sağlayacak” dedi.
“Türkiye’ye küresel rekabette stratejik bir avantaj kazandıcak”
Kuantum bilgisayarların moleküler simülasyonlardan yapay zekaya, optimizasyondan kriptografiye kadar pek çok alanda klasik bilgisayarların çözmekte zorlandığı karmaşık problemleri çözme kapasitesine sahip olacağını, bu sayede bilim, sağlık, finans ve güvenlik gibi kritik sektörlerde yenilikler sunarak Türkiye’ye küresel rekabette stratejik bir avantaj kazandıracağını ifade eden Yılmaz, “Savunma Sanayi Başkanlığımızın desteğiyle ASELSAN, TOBB ETÜ tarafından kurulacak olan ve diğer üniversitelerimizin de katkısıyla süperiletken çip üretimeviyle ilerleyen zamanlarda yüksek kapasiteli kuantum bilgisayarımızı da yapacağımıza gönülden inanıyorum” ifadesinde bulundu.
Hisarcıklıoğlu: QuanT bir ilham kaynağıdır
Hisarcıklıoğlu TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi 6 farklı mühendislik disiplininin bir arada bulunduğu dünyadaki tek merkez olduğuna dikkat çekti. QuanT ve Türkiye’nin Kuantum Ekosistemi, yalnızca bir bilgisayar değil, Türkiye’nin teknolojide bağımsızlığını güçlendirme kararlılığının bir ifadesi olduğunu bildiren Hisarcıkoğlu, “QuanT, genç araştırmacılarımız, girişimcilerimiz ve akademisyenlerimiz için bir ilham kaynağıdır. Teknoloji üretiminin sadece büyük ülkelerin tekelinde olmadığını, Türkiye’nin de bu yarışta güçlü bir oyuncu olduğunu dünyaya göstermektedir. Türkiye’nin geleceğini şekillendirmekte ve yarının da yeni kazanımlarını müjdelemektedir. 2025 Uluslararası Kuantum Bilimi ve Teknolojisi Yılı’na büyük bir umutla giriyoruz” ifadelerini kullandı.
“Kuantum teknolojileri ekonomiyi büyüten bir güç”
Kuantum teknolojilerini, yalnızca bir bilim dalı olarak değil, ekonomiyi büyüten bir güç olarak da gördüklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Girişimcileri ve KOBİ’lerimiz için bu teknoloji yeni ufuklar açacak. TOBB’un 2 milyon üyesi, bu ekosistemin bir parçası olmaya hazırdır. Bugün buradan gençlerimize bir çağrıda bulunmak istiyorum: Gelin, bu büyük teknoloji devriminin bir parçası olun. TOBB ETÜ’de oluşturulan Kuantum Ekosistemine katılarak, Türkiye’nin bilimsel geleceğine yön verin. Girişimcilerimizi, start-uplarımızı ve teknoloji geliştiren tüm paydaşlarımızı, bu ekosistemde birlikte çalışmaya davet ediyorum. Şimdiki hedefimiz Savunma Sanayi Başkanlığımızın kıymetli destekleri ile ASELSAN ve TOBB ETÜ tarafından kurulacak süperiletken çip üretimevidir. Bu adım, daha yüksek kapasiteli kuantum bilgisayarların geliştirilmesinin kapısını aralayacak” ifadeleri kullandı.