Çarşamba, Aralık 25, 2024

GENSED, sanayide kapasite sorunlarını aşmaya odaklanıyor

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED), Türkiye’nin enerji dönüşümünde kritik bir rol oynayacak yeni bir bağlantı şekli önerisiyle sektörün kapasite sorunlarını aşmaya odaklanıyor. GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan’ın açıklamalarına göre, mevcut kapasite kısıtlarını aşarak sanayicilerin elektrik maliyetlerini düşürmesine ve karbon ayak izini azaltmasına olanak tanıyan bu çözüm, aynı bağlantı noktasında şebekeye enerji verilmeden öz tüketim amaçlı kapasite tahsis edilmesini mümkün kılıyor. GENSED’in önerdiği yeni bağlantı şekli tamamen öz tüketim esasına dayanıyor. Bu bağlantı şekli, mevcut kapasite kısıtlarına takılmadan, aynı bağlantı noktasında şebekeye enerji vermeden ve mahsuplaşmaya tabi olmayacak çatı GES projelerinin, öz tüketim amaçlı özel kapasite tahsis edilmesiyle hayata geçmesini mümkün kılıyor.


Sanayicilerin karbon ayak izlerini azaltmasına önemli katkı

Avrupa Birliği’nin Sınırda Karbon Düzenlemesi, 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girecek ve ihracat yapan firmalar için bağlayıcı hale gelecek. Erkan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sanayicilerimiz, sınırda karbon vergilerinden etkilenmeden Avrupa’ya ihracatlarını sürdürebilmek için yenilenebilir enerjiye yöneliyor. Ancak trafo kapasitesi sorunu bu sürece engel oluyor. Önerdiğimiz yeni bağlantı şekli (5.1.j), sanayicilerimizin elektrik maliyetlerini düşürmesine ve karbon ayak izlerini azaltmasına önemli katkı sağlayacak” dedi. GENSED’in 5 Temmuz 2024 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na sunduğu bu yeni lisanssız projelerdeki bağlantı şekli, 21 Ekim 2024 tarihinde Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından açıklanan Türkiye’nin enerji dönüşümü yol haritasında yer aldı. Erkan, bu önerinin Bakanlık tarafından gündeme alınmasının sektör adına büyük bir kazanım olduğunu ifade etti.


“Bağlantı şekli, sektörü hızla hareketlendirecek”

Yeni bağlantı şeklinin yol haritasında yer almasının, sektörün ihtiyaçlarının doğru şekilde tespit edildiğini gösterdiğini aktaran Erkan, “Bu bağlantı şekli, sektörü hızla hareketlendirecek ve sanayicilerimize rekabet avantajı sağlayacak bir çözüm olarak öne çıkaracak” dedi. Erkan, çözümün kısa sürede hayata geçmesinin kritik önem taşıdığını belirtti. Bakanlık tarafından açıklanan ve ilk can suyu olan 2024 YEKA GES kapasitesi ve yarışma tarihinin ardından, yeni bağlantı şekli 5.1.j’nin sektör için ikinci bir can suyu olacağını belirten Erkan, bu düzenlemenin yıl sonuna kadar hayata geçirilmesini beklediklerini ve sürecin takipçisi olduklarını ifade etti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM