Hisseli tapularda tüm hissedarların oy birliğinin istenmesinin inşaat faaliyetlerinin başlamasını engellediğini ifade eden Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkan Yardımcısı Mehmet Solmaz konuya ilişkin açıklamalara bulundu. Hisseli tapularda ortaya çıkan mağduriyetin giderilmesi için Türk Medeni Kanunu’nun 692. Maddesinde değişiklik yapılması gerektiğini belirten Solmaz, hisseli tapularda da kentsel dönüşüm modeli uygulanarak oy birliğinden ziyade yüzde 51’in anlaşmasının yeterli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle çok hisseli tapularda oybirliği şartı gözetildiği için inşaat faaliyetlerinin başlamasında gecikmeler yaşandığına dikkat çeken Solmaz, “Türk Medeni Kanunu’nun 692. Maddesinde değişiklik yapılarak tıpkı kentsel dönüşümde olduğu gibi yüzde 51 çoğunluk gözetilmeli” dedi.
“Kanun oybirliği dediği için mağduriyetler oluşuyor”
Türk Medeni Kanunu’nun 692. Maddesi’nin önemli işlerde tüm hissedarların oybirliğini istediği ifade eden Solmaz, tüm hissedarlar bir araya gelmeden örneğin bir kat karşılığı inşaat sözleşmesinin yasal olarak yapılamadığını ve inşaata başlanamadığını söyledi. Solmaz, “Diyelim ki 10 bin metrekare bir arsanız var, 100 hissedardan 99’u anlaşıyor. 5 metrelik bir payı bulunan veya 100-200 metrekaresi olan ortaklardan biri ‘ben anlaşmıyorum’ dediğinde yasal olarak inşaat faaliyeti başlayamıyor. Çünkü 692. Madde oyçokluğunu değil oybirliğini esas alıyor. Anlaşmazlık çıktığında ise tek çözüm yolu bu kişiye karşı ortaklığın giderilmesi yani eski adı ile izaleyi şuyu davası açmak. Ancak bu dava da en az 2 yıl sürüyor. Bu süreçte diğer arsa sahipleri mağdur oluyor, ancak kanun oybirliği dediği için diğer anlaşmayana bir zarar ziyan davası da açılamıyor” diye konuştu.
“Kentsel dönüşümde %51’in anlaşması yeterli oluyor”
Kentsel dönüşüm projelerinde oybirliğinin gözetilmediğini vurgulayan Solmaz, “Nasıl ki kentsel dönüşümde yüzde 51 anlaştığında diğer hissedarlardan anlaşmayan olur ise onun hissesi hissedarlar arasında satılıyor ise Türk Medeni Kanunu’nda değişiklik yapılarak bunun normal arsalar için de geçerli olabilmesi sağlanmalı. Bu şekilde hem çoğunluğun yıllarca beklemesinin önüne geçilecek hem de ülkemizin en önemli sektörlerinden olan inşaat sektörünün önü açılmış olacak” ifadelerini kullandı.
“Daha hızlı büyüme için 692. maddede değişiklik yapılmalı”
Taleplerinin çoğunluğun haklarını korumak, olduğunu belirten Solmaz, “ülkemiz ekonomisinin daha hızlı şekilde büyümesinin önünü açabilmek adına Türk Medeni Kanunu 692. Maddesinde değişiklik yapılması. Böylelikle tıpkı kentsel dönüşümde olduğu gibi hissedarlar arası satışın önü açıldığından yüzde 51 çoğunluk sağlandığında inşaat sözleşmesi yapmayan kişilere karşı satış gerçekleştirebilecek” dedi.