Perşembe, Ocak 2, 2025

Gabar’da hedef günlük 100 bin varil

Bayraktar: Gabar’da ise 68 bin varil petrol üretiyoruz. Hedef günlük 100 bin varil

Galatasaray Üniversitesi’nde gençlerle buluşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, özellikle nükleer enerji ve iklim krizine dair öğrencilerden gelen sorulara çarpıcı açıklamalar yaptı.  ABD ve AB ülkelerini işaret ederek, gençlerin gelişmiş ülkeler tarafından dayatılan uluslararası iklim düzenlemeleri ve politikalarının arkasındaki ekonomik ve stratejik gerçekleri iyi okumaları gerektiğini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, gençlerden enerji ve çevre konularını sadece bir problem olarak değil, aynı zamanda ülkemizin geleceğe için stratejik düşünce ve çözüm fırsatları içeren bir alan olarak ele almalarını istedi.

Bakan Bayraktar, Karadeniz doğal gazı ve Gabar’daki petrol keşiflerinin Türkiye’nin enerji tarihinde bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Bayraktar, “Karadeniz gazı, bugün 3 milyon hanenin ihtiyacını karşılıyor. Gabar’da ise 68 bin varil petrol üretiyoruz. Hedef günlük 100 bin varil. Bu keşifler, enerji bağımsızlığı yolunda attığımız dev adımlardır. 3 bini aşkın kişinin çalıştığı Gabar sadece bir enerji sahası değil, aynı zamanda bir umut ve değişim hikâyesidir” dedi.


“Nükleer enerji, kesintisiz bir enerji kaynağı” 

Bir öğrencinin nükleer enerjiye yönelik güvenlik kaygılarını dile getirmesi üzerine Bakan Alparslan Bayraktar, nükleer enerjinin hem enerji arz güvenliği hem de karbon emisyonlarının azaltılması açısından vazgeçilmez bir kaynak olduğunu belirtti. Bakan Alparslan Bayraktar, “Nükleer enerji, kesintisiz ve sıfır emisyonlu bir enerji kaynağıdır. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklar elbette çok değerlidir, ancak kesintili enerji oldukları için sadece onlarla yetinmek mümkün değil. Bu adım, Türkiye’yi enerjide dışa bağımlılıktan kurtaracak en büyük projelerden biridir” dedi.

Başta Türkiye’ye sınır Ermenistan ve Bulgaristan’ın olmak üzere Romanya, Macaristan’da aktif nükleer santraller bulunduğuna dikkat çeken Alparslan Bayraktar, “Güvenlik endişelerini anlıyorum, ancak nükleer projeler, uluslararası en yüksek güvenlik standartlarına uygun olarak yürütülüyor. Ayrıca, etrafımızda zaten birçok nükleer santral var. Onlara sahip olmamak bizi daha güvende yapmıyor” şeklinde konuştu.


“Türkiye, yenilenebilir enerjide dünya liderliğe oynuyor”

Fransa’nın elektriğinin yüzde 75’ini nükleer enerjiden sağladığını ve hali hazırda dünya genelinde 15 ülkede toplam 63 nükleer reaktörün inşaat halinde olduğunu hatırlatan Bayraktar, “Enerji güvenliği, ekonomik kalkınma ve çevresel sürdürülebilirlik bir arada düşünülmeli. Türkiye, yenilenebilir enerji yatırımları, doğal gaz keşifleri ve nükleer projeleriyle bu dengeyi sağlama yolunda ilerliyor” dedi.  

2053 yılı karbon nötr hedefi doğrultusunda yenilenebilir enerji yatırımları artıyor. Bakan Bayraktar, Türkiye’nin bu alandaki hedeflerini de açıkladı. Bayraktar, “Bugün Türkiye’deki tüm konutların elektrik ihtiyacını rüzgâr ve güneş enerjisinden karşılayacak kapasiteye ulaştık. Hedefimiz, her yıl 7-8 bin megavat yenilenebilir enerji kapasitesini devreye almak. Türkiye, bu alanda liderliğe oynuyor” ifadelerine yer verdi. 

Bayraktar, güneş enerjisi yatırımlarının çatı uygulamaları gibi yerinde üretim ve tüketim projelerinin hayata geçirilmesi için ekonomik fizibilitenin sağlanması ve yatırım geri dönüş sürelerinin iyileştirilmesi noktasında da çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. 

Bir öğrencinin Paris İklim Anlaşması ve Türkiye’nin önemli bir fosil yakıt kaynağı olan kömür üretiminden çıkışı ilgili beklentilerini sorduğu Bakan Bayraktar,  Türkiyenin kullandığı üç birim enerjinin birini kömürden sağladığını ve kömürün ülkemizin özellikle enerji arz güvenliği ile maliyet açısından kritik bir unsur olarak önemini koruduğunu açıkladı.

Türkiye’nin kömürden çıkışının sosyal ve ekonomik etkilerini göz önünde bulundurduklarını ifade eden Bayraktar, Türkiye’nin kömürden yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinin aşamalı bir şekilde gerçekleşeceği, ancak bu geçişin enerji arz güvenliğini riske atmadan ve ekonomik sürdürülebilirliği koruyarak yapacaklarını belirti.


“Türkiye’nin karbon nötr hedefinde çalışıyor”

Bu noktada dünyanın karbon emisyonlarını azaltma hedefleri ile kalkınma ihtiyaçları arasındaki dengesizliğe dikkat çeken Bayraktar,  “Gelişmiş ülkeler tarih boyunca atmosfere sera gazı salarak ekonomik büyümelerini sağladılar. Şimdi ise gelişmekte olan ülkelere, kalkınmalarını fosil yakıtlar olmadan gerçekleştirmeleri gerektiğini söylüyorlar. Bu adil değil” dedi.

Türkiye’nin karbon nötr bir ekonomi hedefi doğrultusunda çalıştığını belirten Bayraktar, “2053 yılında karbon nötr bir ekonomi olmayı hedefliyoruz. Bu, köklü bir dönüşüm gerektiriyor. Ancak bunu yaparken ekonomik büyümemizi ve sosyal kalkınmamızı da sürdürmek zorundayız” ifadelerini kullandı.


“Arama faaliyetleri sürüyor”

Fransa, İtalya ve İspanya’nın neredeyse ülkelerinde bir varil petrol ya da metreküp doğalgaz üretmemelerine rağmen dünyanın farklı coğrafyalarında üretimleri ile dünya pazarında önemli bir yere ve gelire sahip olduklarına  değinen Bayraktar, Türkiye’nin Somali, Nijer, Lübnan, Latin Amerika, Orta Asya ve Orta Doğu’da petrol, doğal gaz, altın ve madenlere yönelik arama faaliyetlerinin artarak sürdüğünü belirti. Bayraktar, bu uluslararası yatırımların Türkiye’nin enerji bağımsızlığı ve ekonomik büyüme hedefleri açısından hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.

Bayraktar, Türkiye’nin enerji politikalarında uluslararası rekabette önemli bir noktaya geldiğini belirterek, “Doğal gazdan nükleere, yenilenebilir enerjiden hidrojen teknolojilerine kadar her alanda liderlik hedefliyoruz. Bu hedeflere gençlerimizin enerjisi ve vizyonuyla ulaşacağız.”


“Sizleri sahada görmek istiyoruz”

Enerji sektörüne katkıda bulunmak isteyen gençlere seslenen Bayraktar, yenilikçi fikirlerin önemini vurguladı. Öğrencilerin bu alanlara yönelik ilgisinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Bayraktar, “Enerji sektörü, yeşil dönüşümle birlikte büyüyen bir alan. Hukuktan mühendisliğe kadar birçok disiplinde yetişmiş bireylere ihtiyacımız var. Enerji geleceği, gençlerin fikirleriyle şekillenecek. Sizleri sahada, projelerde, laboratuvarlarda görmek istiyoruz. Sürdürülebilir bir geleceği birlikte inşa edebiliriz.” diyerek gençlere enerji politikalarının şekillendirilmesinde aktif rol alma çağrısında bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM