MERT UYGUNER
Yılbaşı gecesinin vazgeçilmezi olan hindi, hem evde hem de restoranlarda talep gören önemli bir ürün. Her yıl maliyet kalemleri artan beyaz et sektöründe hindi fiyatları bu yılbaşında da artış gösterdi. İzmir Perakendeci Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, yılbaşı öncesi hindi satışında genel olarak firmaların poşetlemiş olduğu ürünlerin ön plana çıktığını ve bu ürünlerin genelde steril koşullarda üretildiğini söyledi. Hindi alımında sağlık koşullarına, uygun kesim ve temizlik durumlarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Şenkara, “Fiyat bazında çok yüksek bir fiyatta olduğunu söylemeyeceğim. Poşette olan ürünün kilogramı 300 TL bandında. Bu yıl hindi satışı önceki yıllara göre düştü” dedi. Doğal hindi almak isteyen insanların Türkiye’de üretilen kara hindiye yöneldiklerini ve bu hindi türünün çok yüksek bedellerle satıldığını aktaran Şenkara, piyasada bin 800 -2 bin TL’ye hindi satıldığını söyledi.
“Yılbaşında Türkiye’de büyük çoğunluk piliçe yöneliyor”
Restoran ve kafelerde hindi fiyatlandırmasını değerlendiren Şenkara, “Restoranlarda hazır olarak pişmiş 5 kiloluk bir hindi 4 bin TL bandında satılıyor” dedi. Fiyatlama bazında kırmızı etten daha uygun olan hindinin daha çok tercih edildiğini dile getiren Şenkara, “Lakin çok daha ekonomik olan piliç ürünlerine müşteri yönelimi daha fazla. Yılbaşında Türkiye’de büyük çoğunluk piliçe yönelir. Kilogram fiyatı 3’te 1 oranında daha uygun olduğu için müşterinin genel alım yöntemi bütün piliç üzerine oluyor. 2024’te her sektörde olduğu gibi beyaz ette de fiyat yüksekliğine maliyet kalemlerinin neden olduğunu aktaran Şenkara, “Yüksek enflasyonda, her şeyde bir yükseliş görülürken et ürünlerinde yükseliş olmamasını beklemek hayalperestlik olur” diye konuştu.
“Soğutulmuş beyaz et ürününü pek tavsiye etmiyoruz”
Benzer kilograma sahip olup ancak farklı fiyatlara satılan hindilerin hakkında konuşan Şenkara, hindilerin besi durumu ve kemik-et oranına göre fiyat yükselimi olabileceğini söyledi. Şenkara, hindi etinin tüketimi ile ilgili, “Soğutulmuş beyaz et ürününü pek tavsiye etmiyoruz. İnsanlar kullanabilecekleri kadar et almalı. Taze tüketim her zaman tercih edilen bir durum. Kullanamayacakları fazla ürün varsa ellerinde buzluğa kaldırabilirler” ifadelerine yer verdi.
“Yılbaşında yağlı yemekler tüketilmemeli” |
Yılbaşında yaşanan önemli problemlerden biri de yanlış beslenme. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Biyomühendis Ece Yıldız-Öztürk, yılbaşı sofrasında ana yemeğin protein ağırlıklı olması ve çok yağlı, soslu olmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Dr. Öztürk, “Yağlı yemeklerin sindirimi zor olacağı ve gece boyunca rahatsızlık vereceği için ana yemek fırında, ızgarada veya haşlanarak hazırlanmalı. Proteinlerin sindirim süresi uzun olduğundan, bizi daha uzun süre tok tutar. Ana yemekte kırmızı et yerine hindi-balık gibi protein türevlerine ve yine meze olarak bakliyat salatası gibi bitkisel proteinlere yer vererek hem tok tutucu hem de sağlıklı proteinleri öğününüze eklenebilir” diye konuştu. |