Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, programları kapsamında Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etmesinin ardından, MÜSİAD 21. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Teşvik sistemimizde kapsamlı bir revizyon için çalışmalarda sona geldiklerini belirten Kacır, “Ülkemizin uzun vadeli hedefleriyle teşvik mekanizmalarımızı güçlü hizalayan yeni teşvik modelimizle de yatırımcılara daha selektif ve program bazlı cazip teşvikler sunacağız. Yalın bir yaklaşımla oluşturduğumuz yeni modelle teşvik sistemimizin seçiciliğini, yerel odağını ve destek etkinliğini artıracak önemli değişiklere gidiyoruz” dedi.
“166 projeyle 109 milyar TL yatırımı harekete geçirdik”
Sanayinin rekabet gücünü artıracak, yüksek teknolojili ve katma değerli üretimi sürdürülebilir ve sürekli kılacak destek enstrümanlarının sanayicinin ihtiyaçlarına uygun olarak sürekli güncellendiğini belirten Kacır, “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı yüksek teknoloji yatırımları için Ar-Ge’den seri üretime destek sunuyoruz. Makine, mobilite, üretimde yapısal dönüşüm, sağlık ve kimya ürünleri ve dijital dönüşüm alanlarında 166 projeyle 109 milyar TL yatırımı harekete geçirdik. Bu yıl çıktığımız Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı da yine sanayicilerimizden büyük ilgi gördü. 315 milyar TL proje büyüklüğüne sahip 372 proje başvurusunun değerlendirmesini hızla sonuçlandıracağız” ifadelerini kullandı.
“YTAK’a 300 milyar TL kaynak tahsis edildi”
Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı (YTAK) kapsamında dış ticaret açığınının yüzde 85’ini oluşturan 284 ürüne yönelik yatırımlara uygun koşullarda uzun vadeli finansman sağladıklarını ifade eden Kacır, “Merkez Bankası’nın 300 milyar TL kaynak tahsis ettiği bu program kapsamında; geçtiğimiz yıl yatırım büyüklüğü 239 milyar TL yi bulan 28 projenin işlemlerini tamamladık” dedi.
“7 milyar doları aşan yatırım kazandırdık”
Kacır, Cumhurbaşkanı tarafından ilan edilen HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’na çok kısa zamanda elektrikli araç, güneş hücresi, rüzgâr türbini gibi stratejik alanlarda toplam büyüklüğü 7 milyar doları aşan yatırımları kazandırma noktasında olduklarını belirtti. Sanayiyi, üretim alt yapısını katma değerle ve yüksek teknolojiyle besleyerek güçlendirmeyi sürdüreceklerinin altını çizen Kacır, “Ülkemizin, dünyanın önde gelen teknoloji üretim merkezleri arasında yer almasını hep birlikte temin edeceğiz. Bu hedefe giden sanayicilerimizin hızını kesecek tüm engelleri ortadan kaldırmak en önemli ödevimiz” ifadelerini kullandı.
“6 milyon metrekareye yakın alanı ön tahsis başvurularına açtık”
3 ayda 16 OSB’de 2,3 milyon metrekarelik alan için 160 sanayiciye ön tahsis, 122 OSB’de ise 7,1 milyon metrekare büyüklüğündeki 656 yatırım alanı için ise bin 507 sanayiciye tahsis başvurusunun gerçekleştiğini ifade eden Kacır, “Dördüncü ay da 96 OSB’de toplam 14 milyon 625 bin metrekare büyüklüğündeki 913 yatırım yerini tahsis başvurularına, 15 OSB’de ise 6 milyon metrekareye yakın alanı ön tahsis başvurularına açtık. Yeni uygulamayla ayrıca yeni OSB kurulumları ve genişleme alanlarında stratejik yatırımlar için yüzde 15 alan ayrılmasını sağladık. Arsa tahsis süreleri dolmuş ancak ilgili OSB tarafından henüz tahsis iptal işlemi gerçekleştirilmeyen katılımcılara yatırım süreçlerini tamamlayabilmeleri için bir defaya mahsus olmak üzere 3 yıla kadar süre uzatımı imkânı getirdik. Bahse konu bu haktan faydalanmak için OSB’deki katılımcıların en geç 31 Ocak’a kadar Bakanlığımıza başvuruda bulunması ve yatırımların hangi aşamasında olduğuna göre belli bir ödeme yapması gerekli” diye konuştu.
“Sanayi parselleri için ödenecek bedelleri belirledik”
Yeni uygulama kapsamında sanayi parselleri için ödenecek bedellerin belirlendiğini duyuran Kacır, “Yeni düzenlemeye göre ilk altı ay bedelsiz olacak. Altı ayın ardından her ay için güncel arsa değerinin; hiç yapı ruhsatı almayanlar için binde 5’i, yapı ruhsatı alıp yapı kullanma izni almayanlar için binde 1’i, yapı kullanma izni olup işyeri açma çalışma ruhsatı olmayanlar için on binde 5’i olarak bu bedel uygulanacak. Bu kaynakları sanayi altyapımız, üretim ekosistemimiz ve Organize Sanayi Bölgelerimiz (OSB) için değerlendireceğz. Uygulamanın hedefi, üreten sanayicimizi korumak” dedi.
“Sakarya’da toplam OSB sayısını 9’a çıkardık “
Sakarya’nın sanayi altyapısının güçlenmesi için atılan adımlara dikkat çeken Kacır, “Şehrimize 6 yeni OSB kurarak toplam sayıyı 9’a yükselttik. Bu bölgelerde 28 bin kişiye ilave istihdam sağladık. Ayrıca bin 674 yatırım teşvik belgesi düzenleyerek 325 milyar TL sabit yatırımın ve 60 binin üzerinde nitelikli istihdamın önünü açtık” ifadelerini kullandı.
“17 bin 338 KOBİ’ye 2 milyar TL’yi aşan destek sağladık”
Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının Sakarya’yı ülkenin teknoloji üslerinden biri yaptığını belirten Kacır, “Sakarya’ya 25 Ar-Ge merkezi, 5 tasarım merkezi ve 2 teknopark kazandırdık. Son 22 yılda 17 bin 338 KOBİ’ye 2 milyar TL’yi aşan destek sağladık. Sakarya, sanayimizin öncü şehri konumunu her geçen gün daha da pekiştiriyor” dedi.
“Nitelikli işgücünü sektörlerimize kazandıracağız”
Bölgesel kalkınma politikaları konusunda Cumhurbaşkanı onayıyla hazırlanan beş yıllık ulusal yol haritasının ve 26 bölge planının yürürlüğe girdiğini hatırlatan Kacır, “Sakarya’yı orta-yüksek ve yüksek teknolojili üretimle lojistik altyapısını güçlendirmek önceliğimizdir. Otomotiv ve makine imalatı gibi alanlarda katma değerli üretim ölçeğini daha da artırıp Ar-Ge odaklı yatırımları destekleyeceğiz” dedi. Kacır, “Kuracağımız yeni eğitim merkezleriyle elektrikli ve otonom araç teknolojilerinde nitelikli işgücü sektörlerimize kazandıracağız. Milli Teknoloji Hamlesi’ni gerçekleştirirken Sakarya, lojistik bağlantıları, planlı sanayi alanları ve insan kaynağıyla yeni yatırımlarla buluşmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.