Perşembe, Ocak 16, 2025

Etil alkol ve metanol depolamaya düzenleme

Resmi Gazete

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Etil Alkol ve Metanol Üreticisi ve İthalatçısı Firmaların Yurt İçinde Depo Açmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ 16 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğde, etil alkol üretim tesisi dışında, ara depolama yapmak isteyen etil alkol üretim ve dağıtım yetkisini haiz firmalar ile gümrük işlemleri tamamlanıp millileşmiş etil alkol ve metanolün kullanıcı firmalara tesliminden önce ara depolama yapmak isteyen dağıtım yetkisini haiz ithalatçı firmaların, etil alkol veya metanol deposu açmasına ilişkin usul ve esasları belirlendi. 

Buna göre, etil alkol üretim tesisi dışında, ara depolama yapmak isteyen etil alkol üreticisi firmalar ile gümrük işlemleri tamamlanıp millileşmiş etil alkolün veya metanolün kullanıcı firmalara tesliminden önce ara depolama yapmak isteyen dağıtım yetkisini haiz ithalatçı firmalar, depo açmak için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin alması zorunlu oldu. 

Etil alkol üreticisi ve ithalatçısı firmalar yurt içinde sadece denatüre edilmiş ambalajlı, kaplı veya dökme etil alkol deposu açabilecek. Metanol ithalatçısı firmalar yurt içinde ambalajlı, kaplı veya dökme metanol deposu açabilecek. Etil alkol ve metanol depoları aynı adreste birlikte açılamayacak.

Etil alkol ve metanol depoları için belirlenen kapasite ve özellikler de sıkılaştırıldı. Bu kapsamda dökme etil alkol ve metanol depolarında kullanılacak tankların kapasitesi 60 metreküpten az, 150 metreküpten fazla olamayacak ve her tankın en az 30 metreküp kapasiteye sahip olması gerekecek. Depolama tankları, sadece etil alkol veya metanol için kullanılacak ve başka bir amaç için devreye alınamayacak. Ayrıca, her tankın içinde ürün miktarını ölçebilen sayaçlar bulunacak ve bu sayaçlar Bakanlık ile entegre edilecek.


Başvuru şekli

Etil alkol veya metanol deposu açmak isteyen firmalar, taleplerine ilişkin dilekçelerini ilgili bilgi ve belgeleri içeren dosya ile birlikte Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı’na (TADAB) sunması gerekecek. TADAB’a yapılan depo açma izin başvurusu, dilekçe ve eklerinin Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı (TADAB)’na sunulmasından itibaren otuz gün içinde incelenerek sonuçlandırılacak.  Deponun uygun bulunması halinde faaliyet konusu etil alkol veya metanol depolanması olan, iş yeri açma ve çalışma ruhsatının ibrazı kaydıyla firmaya depo açma izni verilecek ve dağıtım uygunluk belgesi tadil edilecek.

Uygunsuzluk tespiti halinde bu durum başvuru sahibine yazılı olarak bildirilecek ve uygunsuzluğun 90 gün içerisinde giderilmesi istenecek.


Depoların kapatılması ve devri

Depoların kapatılması ve devri bakanlık iznine tabii olacak. Etil alkol ve metanol deposunu kapatmak isteyen üretici ve ithalatçı firmalar stoklarındaki ürünlerin ve tankların değerlendirme şeklini belirtir dilekçe ile TADAB’a başvurmak zorunda olacak. Başvurular 30 gün içinde değerlendirilerek sonuca bağlanacak. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM