İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir Körfezi’nde sirkülasyonu sağlayarak, denizin temizlenmesinde önemli rol oynayacak dip tarama çalışmalarını gece gündüz sürdürüyor. Aralık ayında başlayan çalışmalar kapsamında bugüne kadar Körfez’in tabanından 85 bin ton çamur çıkarıldı. Çalışmaların güzel sonuçlar doğuracağına inandıklarını belirten yurttaşlar denizin renginin açılmaya başladığını ve koku duymadıklarını dile getirdi. İZSU Genel Müdürlüğü haziran ayına kadar Peynircioğlu Deresi ağzı ve Körfez’in kuzey aksını kapsayan bölgede ilk etapta 700 bin metreküp dip çamuru tarayacak. İZSU Genel Müdürlüğü bu çalışmaları 440 milyon TL’lik yatırımla gerçekleştirecek.
Körfez’in temizlenme süreci ile yürütülen çalışmalar ilgili vatandaşlar ise şu görüşleri paylaştı:
“Körfez’de iyileşme var”
Geçimini İzmir Körfezi’nde balıkçılık yaparak kazanan Yavuz Akdere, “Körfezde yazın olan balık ölümlerinden sonra çalışmalar başladı. İyileşme var ancak Gediz Nehri’nden gelen sanayi atıklarının önünün kesilmesi, denetlenmesi lazım. Sadece deniz canlıları için değil bu durum insanlar için de tehdit oluşturacak” dedi.
“Suyun rengi berraklaşmaya başladı”
20 yıldır balıkçılık yapan Hakan Özeli ise, “Körfez’de iyileşme var. Suyun rengi berraklaşmaya başladı. Umuyoruz ki ilerleyen zamanlarda daha da güzelleşir. Tüm yetkililerden İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için desteklerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Öte yandan körfezde birinci etap dip tarama çalışmalarının ardından 1 milyon 800 bin metreküp dip çamurunun daha taranması için bu yıl ihaleye çıkılacak. Bu önemli proje kapsamında iki etap sonunda 2,5 milyon metreküp çamur taranacak ve İzmir’de bugüne kadar yapılmış en büyük tarama gerçekleştirilmiş olacak. Körfez ve dere ağzı tarama çalışmaları, Körfez’deki su kalitesini artıracak ve 20 santimetre derinliklere inen körfezin karasallaşan noktalarındaki dip tarama malzemesinin alınması ile körfezin akıntı hızı artacak ve kirlilik azalacak.