Çarşamba, Mart 19, 2025

Climathon 2025 İzmir’de gençler su krizine çözüm arıyor

‘Suyun Yarınları’ temasıyla gerçekleşen etkinlikte, dokuz üniversiteden 75 öğrenci, 24 saat boyunca suyun sürdürülebilir yönetimi için projeler geliştirdi


İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Originn iş birliğiyle düzenlenen Climathon 2025 İzmir, gençleri su krizine karşı yenilikçi çözümler üretmek için bir araya getirdi. ‘Suyun Yarınları’ temasıyla gerçekleşen etkinlikte, dokuz üniversiteden 75 öğrenci, 24 saat boyunca suyun sürdürülebilir yönetimi için projeler geliştirdi. Climathon İzmir 2025’in jüri üyeleri arasında Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Neşe Gök, ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Temel Aycan Şen, ESİAD Sürdürülebilirlik ve Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası Başkan Vekili, Philip Morris Türkiye Kurumsal İlişkiler Müdürü Süleyman Hançerli, ESİAD Faaliyet Kurulu Üyesi ve Yeni Nak Kargo Yurtiçi Yönetim Kurulu Üyesi Ayşen Kabaoğlu, İZPA Genel Sekreteri Aykut Uçar yer aldı.


“Türkiye, su kıtlığı riskiyle karşı karşıya”

Originn Creative Hub’da düzenlenen etkinlikte açılış konuşmasını yapan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Climathon’un küresel bir etkinlik olduğunu hatırlatarak, İzmir’de bu etkinliği düzenlemekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Avrupa Birliği’nin 2050 yılına kadar karbon nötr kıta olma hedefinin altını çizen Zorlu, “Bugün burada sadece bir yarışma için değil, gezegenimizin geleceği için bir araya geldik. Çünkü iklim değişikliği artık uzak bir tehdit değil; hepimizin yaşamını doğrudan etkileyen bir gerçek. Avrupa Birliği, 2050’de karbon nötr ilk kıta olma hedefini koyarak bu mücadelede öncü bir rol üstlendi. Avrupa Yeşil Mutabakatı ile sürdürülebilirliği tüm politikalarının merkezine taşıdı. Birleşmiş Milletler’in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri içinde de iklim kriziyle mücadele, acil eylem gerektiren konuların başında geliyor. İklim değişikliğinin etkilerini her geçen gün daha fazla hissediyoruz. Aşırı sıcaklar, beklenmedik yağışlar, seller, kuraklık. Bunlar artık sadece haberlerde duyduğumuz olaylar değil; hepimizin günlük hayatında karşılaştığı gerçekler. Özellikle su kaynakları konusunda çok kritik bir dönemeçteyiz. Dünya yüzeyinin büyük kısmı sularla kaplı olsa da içilebilir su miktarı sadece yüzde 2,5. İklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık ise bu sınırlı kaynağı her geçen gün daha büyük bir tehdit altına sokuyor. Ve ne yazık ki Türkiye, iklim değişikliği açısından en riskli bölgelerden biri. Yapılan araştırmalar, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin su kaynaklarının yüzde 25 oranında azalabileceğini gösteriyor. Ülkemizde kişi başına düşen yıllık su miktarı şimdiden su stresi sınırında ve 2050’ye geldiğimizde su kıtlığı çeken ülkeler arasında yer almamız çok büyük bir olasılık” diye konuştu.


En fazla su kirliliğinin olduğu yer %77 ile tarım

Hem birey, hem toplum, hem de ülke olarak bu konuda mutlaka bir farkındalık yaratmak zorunda olduklarını belirten Zorlu, “Su kullanımı, sanayi tarafında ne kadar kullanılıyor diye baktığımızda yüzde 11-12’lerde, konut ve evlerde ise yüzde 11-13 arasında. Ama en fazla su kirliliğinin olduğu yer yüzde 77 ile tarım” dedi.


Yenilikçi projeler ödüllendirildiam est, qui dolorem

Açılış konuşmasının ardından Climathon 2025 İzmir’de jüri değerlendirmelerinin ardından en başarılı projeler ödüllendirildi. Birincilik ödülünü kazanan Maioniai ekibine ödülünü Neşe Gök takdim etti. İkincilik ödülüne layık görülen Aqudense ekibine ödülünü Temel Aycan Şen, diğer ikincilik ödülünü kazanan Mavi Gelecek ekibine ise ödülünü Aykut Uçar verdi.

Etkinlik boyunca gençler, su krizine yönelik yenilikçi çözümler üretirken, sürdürülebilir su yönetimi konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan projeler geliştirdi. Climathon 2025 İzmir, geleceğin iklim liderlerini bir araya getirerek, su kaynaklarının korunması için somut adımlar atılmasına katkı sağladı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM