Çarşamba, Şubat 5, 2025

“Türkiye’de 6,7 milyon konut dönüştürülmeli”

Ege Bölgesi’ndeki sismik faaliyetler nedeniyle İzmir Hyatt Regency Otel’de, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökan Zeybek ve Murat Bakan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanlarının katılımıyla ‘Deprem Acil Eylem Planı’ toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı, Ege Bölgesi’nde son dönemde artan sismik hareketlilikle birlikte deprem riskinin yeniden gündeme gelmesi nedeniyle büyük önem taşıdı.

Zeybek, Türkiye’deki deprem riskine karşı alınması gereken önlemler konusunda dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Türkiye’deki 6,7 milyon riskli konutun dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Zeybek, bu dönüşüm için büyük bir kaynak ve organizasyon gerekliliğini dile getirdi.


“TOKİ’nin yaptığı satışlardan belediyelere kaynak aktarması gerekiyor”

TOKİ’nin yaptığı arazi satışlarından elde edilen gelirin yerel yönetimlere aktarılması gerektiğini belirten Zeybek, “Büyükşehir belediyelerinin yanı sıra, belediyelerin yüzde 50’den fazla iştiraki olduğu şirketler açısından da uzun vadeli bir yapılandırmanın şart olduğunu belirtmek istiyorum. Bu dönem içinde hazinenin yaptığı arazi satışlarından belediyelere aktarılması gereken yüzde 38’lik pay ise hazine yerine, satışların hazine ile TOKİ’ye devredilmesi ve TOKİ’nin yaptığı satışlardan da yasa gereği belediyelere kaynak ayırmaması başka bir sorun. Muğla ve Aydın Büyükşehir Belediyelerimizin sınırları içinde satılan milyarlarca TL’lik hazine arazilerinden, bu belediyelerde altyapıyı, yolları, kanalizasyonu ve içme suyu şebekesini yapacak olan belediyelere tek kuruş kaynak aktarılmıyor. Bu uygulamadan da hızla vazgeçilmesi gerekiyor” diye konuştu.


“Devletin faizsiz ve uzun vadeli krediler vermesi gerekiyor”

Kentsel dönüşüm süreçlerinde yerel yönetimlerin etkin bir şekilde yer alabilmesi için devletin, belediyelere faizsiz ve uzun vadeli krediler sağlaması gerektiğini belirten Zeybek, “Türkiye’de kentsel dönüşümle ilgili binlerce sayfa kitap, on binlerce makale, binlerce bilim insanı, siyasetçi ve kamu yöneticisinin söylediği yapılması gereken işlerin tamamının hayata geçirilebilmesi için, hazinenin faizsiz ve 15 yıla yayılan bir ödeme planıyla finansman ihtiyacını karşılaması gerekiyor. Bugün bankaya gidip herhangi bir şekilde kredi almanın maliyeti aylık yüzde 4 seviyesindeyken, üstelik 2025 yılının ocak ayı enflasyonu da yüzde 5 seviyesindeyken, yüksek enflasyon ve yüksek faiz sarmalının olduğu bu dönemde kentsel dönüşüm süreçlerinin gerçekleştirilmesi ve konutların dönüştürülmesi yurttaşlar açısından olağanüstü bir zorluk taşıyor” değerlendirmesinde bulundu.


“Hızlı çözüm için hükümetin faaliyete geçmesi gerek”

Kahramanmaraş merkezli depremde 670 binden fazla konutun yıkıldığını ancak yalnızca 201 bin konutun yeniden inşa edilip hak sahiplerine teslim edilebildiğini belirten Zeybek, “Yani biz yılda 350 bin konutun dönüştürülmesini sağlayacağımıza ilişkin bir yol haritası belirlemişken, deprem sonrası Türkiye’de iki yıl içinde yalnızca 201 bin konut hak sahiplerine teslim edildi. Üstelik bunlar eksikleriyle ve tamamlanmamış çevre düzenlemesiyle birlikte teslim edildi. Hızlı çözüm için hükümetin faaliyete geçmesi gerek. Bugün hâlâ ciddi eksiklikler var. Eğer bu hızla devam edilirse, gelecekteki büyük felaketlere hazırlıklı olamayız” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM