Cumartesi, Mart 22, 2025

Dünya gıda fiyatları ocakta geriledi

Dünya gıda emtia fiyatlarının göstergesi olan FAO Gıda Fiyat Endeksi ocak ayında, aralık ayındaki seviyesine göre yüzde 1.6 düşüşle 124.9 puan ortalamasına geriledi.  Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Cuma günü yayınladığı rapora göre bu düşüş, bitkisel yağlar ve şekerin uluslararası fiyatlarındaki önemli düşüşlerden kaynaklandı. 

Dünya çapında ticareti yapılan bir dizi gıda emtiasının uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen endeks, bir yıl önceki seviyesinin yüzde 6,2 üzerinde gerçekleşti ancak Mart 2022’de ulaştığı zirvenin yüzde 22 altında kaldı.


Hindistan Hükümeti yeniden şeker ihracatına başlıyor

FAO Şeker Fiyat Endeksi, aralık ayına göre yüzde 6,8 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,5 düştü. Bu düşüşün başlıca sebepleri arasında, Brezilya’daki genel olarak elverişli hava koşullarının küresel arz beklentilerini iyileştirmesi ve Hindistan Hükümeti’nin şeker ihracatını yeniden başlatma kararı yer alıyor.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, önceki aya göre yüzde 5,6 düşerek son dönemdeki artışı tersine çevirse de geçen yıla kıyasla hâlâ yüzde 4,9 daha yüksek seviyede kaldı. Ocak ayındaki düşüş, ağırlıklı olarak palmiye ve kolza yağının küresel ölçekteki fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklanırken, soya ve ayçiçek yağı fiyatları istikrarlı seyretti.


Et fiyatları geriledi 

FAO Et Fiyat Endeksi de ocak ayında yüzde 1,7 düşüş gösterdi. Koyun, domuz ve kümes hayvanı etinin uluslararası fiyatlarındaki düşüş, sığır eti fiyatlarındaki artıştan daha ağır basarak endeksin gerilemesine neden oldu.


Bu arada, FAO Tahıl Fiyat Endeksi aralık ayına göre yüzde 0,3 artış göstermesine rağmen ocak 2024 seviyesinin yüzde 6,9 altında kaldı. Buğday ihracat fiyatları hafifçe düşerken, ABD’deki üretim ve stok tahminlerinin azalması nedeniyle mısır fiyatları yükseldi. FAO Tüm Pirinç Fiyat Endeksi ise bol ihracat arzı nedeniyle ocak ayında yüzde 4,7 düştü.


FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi aralık ayına göre yüzde 2,4 artarak ocak 2024 seviyesinin yüzde 20,4 üzerinde gerçekleşti. Artışta, peynirin uluslararası fiyatlarındaki aylık yüzde 7,6’lık yükselişin tereyağı ve süt tozu fiyatlarındaki düşüşten daha ağır basması etkili oldu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM