Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET), beşinci uluslararası kongre hazırlığına bütün hızıyla devam ediyor. 5. Uluslararası Tarım ve Gıda Kongresi, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin ev sahipliği ve iş birliğiyle 23-24 Ekim 2025 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecek.
Kongrenin tarihçesi hakkında açıklamalarda bulunan TARGET Yönetim Kurulu ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Cemal Taluğ, “2016 yılında kurulan derneğimiz, dokuzuncu yılında anlamlı bir etkinliğin çoşkulu ve tatlı hazırlığı içinde. İlkini 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Tarım ve Gıda Etiği Kongrelerimizi her iki yılda bir farklı coğrafi bölgemizde düzenlemeyi planlamıştık. Bu bağlamda, ilkini Ankara’da gerçekleştirdiğimiz kongremizin ikincisini, 2019 yılında Ege Bölgesi’nde İzmir’de düzenledik. Pandemi nedeniyle üçüncüsü kongremiz, 2021 yılında, çevrimiçi olarak düzenlendi. 2023 yılının Cumhuriyetimizin 100. yılı olması nedeniyle dördüncü kongremizi başkent Ankara’da gerçekleştirdik. İç Anadolu ve Ege Bölgelerimizden sonra sıra Akdeniz Bölgemize geldi. Beşinci kongremizi Akdeniz Bölgesi’nde Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte düzenleyeceğiz” dedi.
“Kongre, tarım ve gıda sisteminin etik sorunlarına açık”
TARGET’in çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Taluğ, “Derneğimiz sadece iki yılda bir uluslararası kongre düzenlemiyor. Bugüne değin çok sayıda seminer ve sempozyumlar, eğitim programları, araştırmalar, toplumda tarım ve gıda etiği alanındaki farkındalık ve duyarlılığı arttırıcı kampanyalar, sanal konferansların da yer aldığı çeşitli etkinlikler gerçekleştirdik. Ayrıca farklı kurumsal yapılarla birçok ortak çalışmaya paydaş, düzenleyici, destekçi olarak katkı verdik, veriyoruz. TARGET, dokuz yıldır imza attığı iş birlikleriyle, ülkemizde tarım ve gıda etiği alanında öncü bir rol oynamasının yanında bu konudaki ulusal ve evrensel bilgi birikimine de değerli katkılarda bulundu” diye konuştu.
Uluslararası 5. Tarım ve Gıda Etiği Kongresinin özel konu alanının ‘Tarım ve Gıda Sisteminde Yeni Teknolojiler ve Etik Değerler’ olarak belirlendiğini, ancak kongrenin tarım ve gıda sisteminin tüm etik sorunlarına açık olduğunu belirten Prof. Dr. Taluğ, “Tarım ve gıda sisteminde yaşanan ve yaklaşan etik sorunlara ilgi duyan, akademisyenleri, araştırıcıları, meslek insanlarını, üreticileri, iş insanlarını, konuyla ilgili kamu ve özel kesim kuruluşlarını, meslek örgütlerini, sivil toplum kuruluşlarını ve üniversite öğrencilerini kongremize davet ediyoruz” dedi.