Ferrero Fındık, Türkiye’deki ekonomik ve sosyal etkisini ortaya koyan etki analizi sonuçlarını paylaştı. Yayınlanan sonuçlara göre; şirketin üretimindeki bir birim artışın tüm sektörlerde yarattığı artış ile ekonomide 3,26 birimlik toplam üretim çarpanı etkisine yol açtığı görüldü. Buna göre Ferrero Fındık, 2023 yılında yaptığı üretimle Türkiye ekonomisi için doğrudan, dolaylı ve tetikleme etkilerin toplamı olarak 1,4 milyar euro etkiyle katkı sağladı. Toplam üretimden tüm ara girdi maliyetlerinin düşülmesiyle belirlenen katkı değeri ölçümüne göre ise; Ferrero Fındık’ın 7,69 birimlik önemli bir katma değer çarpanı etkisine yol açtığı ve doğrudan, dolaylı ve tetikleme etkilerin toplamı olarak yaklaşık 360 milyon euro toplam katma değer yarattığı belirlendi.
Ferrero Fındık’ın bini aşkın doğrudan istihdama ek olarak, üretim faaliyetleri, bu faaliyetleri sürdürmek için tedarik zinciri operasyonları ve sonuçta hane halkı gelir ve harcamalarındaki artışla ekonomide doğrudan, dolaylı ve tetikleme etkilerin toplamı olarak 20 bini aşkın istihdam ürettiği belirlendi. Şirket doğrudan vergilerine ek olarak, yarattığı dolaylı ve tetiklenmiş faaliyetleriyle Türkiye kamu bütçesine yaklaşık 70 milyon euro ek vergi geliri oluşturdu.
FFV programının etki analizi paylaşıldı
Ferrero Fındık, ‘Ferrero Değerli Tarım (FFV)’ programının, sosyal faydasını gösteren etki analizini de paylaştı. Analize göre; ‘İyi Tarım Uygulamaları’ başlığında, programdan yararlanmak isteyen çiftçilere su yönetimi, suyun korunması, gübre kullanımı, modern tarım teknikleri ve onarıcı tarım gibi konularda eğitim ve danışmanlık hizmeti verildi. Programdan faydalanan çiftçilerin elde ettiği fındığın veriminde ve kalitesinde, ortalama Türk fındık çiftçisine kıyasla artış olduğu görülerek bu farkın finansal etkisi hesaplandı. Buna göre, programa katılan çiftçilere yapılan her bir birim yatırımın, yaklaşık 60 birimlik bir etki olarak geri döndüğü saptandı.
Ferrero Değerli Tarım programı kapsamında, fındık üretiminde sorumlu işgücü istihdamı, adil ve güvenli çalışma koşulları, çocuk haklarına saygı konularını kapsayan ‘İyi Sosyal Uygulamalar’ın etkilerine de raporda yer verildi. Bu program kapsamında; mevsimlik tarım işçisi ailelerin ve çocuklarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi, çocuklara yönelik yaz okulu, hijyen ve eğitim malzemesi desteği, ailelere yönelik danışmanlık uygulamaları gerçekleştirildi. 2023 yılında mevsimlik tarım işçisi ve aileleri, fındık bahçesi sahipleri ve tarım aracıları dahil olmak üzere toplam 9 bin kişi bu iyi sosyal uygulamalardan faydalandı.
“Çalışma, katkımızı bilimsel yöntemle ortaya koyuyor”
Etki analizi sonuçlarını değerlendiren Ferrero Fındık Genel Müdürü Bamsı Akın, yenilikçi bir şirket olarak değer zinciri faaliyetleriyle ve yatırımlarla Türkiye’de kayda değer etki yaratmayı hedeflediklerini belirtti. Bamsı, “Herkes için değer yaratma’ misyonuyla faaliyetlerimizin, fındık ekosisteminde ve paydaşlarımızda önemli bir etki yarattığını bu analiz ile tespit ettik. Türkiye’deki fındık ekosistemine yenilikçi çalışmalarımızla yaptığımız katkıları somut verilerle de desteklemekten memnuniyet duyuyoruz. Bu çalışma, Türkiye ekonomisine ve Türk fındık çiftçisine katkımızı bilimsel bir yöntemle ortaya koyuyor. Bu çalışmayla Türkiye’nin üretim, katma değer, istihdam ve vergi gelirleri üzerinde yarattığımız etkiyi ve sürdürülebilir kalkınmaya olan bağlılığımızın altını çiziyoruz” diye konuştu.
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Profesör Dr. Gökhan Özertan, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Sosyal Etki Analizi ile Ferrero Fındık’ın iyi tarım uygulamaları çerçevesinde eğitim ve danışmanlık hizmetlerini alan fındık çiftçilerinin, ortalama Türk fındık çiftçisine kıyasla artan verimliliği ölçülerek finansal etkisi; iyi sosyal uygulamalar projeleri ile programdan faydalanan paydaşlara toplumsal alanda olan etkisi belirlendi” dedi.
“Ekonomik Etki Analizi yaygın kullanılıyor”
Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Orhan Erem Ateşağaoğluise ‘Ekonomik Etki Analizi’ metodolojisi hakkında bilgi vererek, “Nobel ödüllü ekonomist Wassily Leontief tarafından geliştirilen ‘Ekonomik Etki Analizi’ yerel ve küresel kurumlar tarafından yaygın olarak kullanılıyor. Girdi-Çıktı yöntemine dayalı olarak yapılan ‘Ekonomi Etki Analizi’ ile Ferrero Fındık’ın; üretim, katma değer, istihdam ve vergiler üzerindeki doğrudan, dolaylı ve tetikleme etkileri hesaplandı” dedi.