Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda yerli üretimin güçlendirilmesi amacıyla 25 Ocak 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Yeni Yerli Malı Tebliği’yle ilgili yapılan değişiklikler ve yenilikler hakkında bilgilendirme yapıldı.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkan Yardımcısı Ercan Ata, sanayinin ve ekonominin sürdürülebilir büyümesi, yerli üretimin teşvik edilmesi ve ulusal kalkınma hedeflerine katkı sağlanması açısından Yerli Malı Belgelendirme Süreci’nin kritik bir rol üstlendiğini vurguladı. Yeni Yerli Malı Tebliği’nin sanayicilere ve üreticilere rehberlik ederek, yerli üretimin güçlenmesinde önemli bir adım olduğunu belirten Ata, “Ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmaya ve katma değerin ülkemizde kalmasına katkı sağlayacak yerlileşme süreci, ekonomik ve sosyal kalkınmanın da etkili ivmesi olacaktır” dedi.
“Katma değer sağlamayı amaçlıyoruz”
Yeni Yerli Malı Tebliği’nin sanayicilerin ihtiyaçları ve küresel değer zinciri eğilimleri dikkate alınarak revize edildiğini ifade eden Ata, “Yerli ve milli üretimi teşvik eden bu tebliğ sayesinde sanayicilerimizin rekabet gücünü artırmayı, kamu alımlarında yerli firmaların avantajlarını pekiştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlamayı amaçlıyoruz. Odamız Belge Hizmetleri Müdürlüğü, yerli malı belgesi verilmesi süreçlerinde hızlı ve etkin hizmet sunarak, üyelerimizin üretimlerini dolaylı olarak desteklemeyi sürdürüyor” diye konuştu.
“Yol haritası çizmek istiyoruz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Elif Tuğce Çınar da yeni tebliğin günümüzün değişen koşullarına göre hazırlandığını söyledi. Tebliğin 1 Ocak 2026’da yürürlüğe gireceğini belirten Çınar, “TOBB ve Odaların görüşlerini alarak yeni tebliğ ile ilgili yol haritası çizmek istiyoruz. Temel olarak milli teknoloji hamlesi vizyonu kapsamında hazırlanan bu tebliğ ile yerli üretimi artırmayı ve desteklemeyi hedefliyoruz” dedi.