İnşaat sektöründeki maliyet artışı, uzun süredir sektörün en büyük sorunlarından biri olarak gündemdeki yerini koruyor. Yüksek maliyetler nedeniyle inşaat projelerinin tamamlanma süresi uzarken, sıfır konut üretimi ve kentsel dönüşüm projelerinde de ciddi bir yavaşlama yaşanıyor. Konuya dair açıklamalarda bulunan Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik, konut fiyatlarındaki artışın, alıcıları piyasadan uzaklaştırarak, satışları önemli ölçüde düşürdüğünü belirtiyor.
“Konut satışları ciddi oranda azalıyor”
İnşaat maliyetlerindeki artışın sektör üzerinde en büyük etkiye sahip ana faktörlerden biri olduğuna değinen Şişik, inşaat projelerinin tamamlanma süresine kadar konutların hangi fiyattan piyasaya sunulacağı konusunda belirsizlik oluştuğuna dikkat çekti. Şişik, “Aynı zamanda maliyetlerin yüksek olmasından dolayı hem sıfır inşaatların yapımında hem de kentsel dönüşüm çalışmalarında bir nevi frene basılmıştı. İnşaat maliyetleri yüksek olduğu için konut fiyatları da yükseldiği için bu da insanları konut alımından uzaklaştırdı. Konut satışları ciddi oranda azalırken, inşaat firmalarının birçoğu arsa ve işçilik maliyetlerinin daha düşük olduğu bölgelerde konut üretmeye başladılar diyebiliriz” diye konuştu.
“İşçilik maliyetlerinde bir azalış görmüyoruz”
Şişik, inşaat maliyetlerinde son dönemde yavaş bir azalma yaşandığını ve son 8 aydır istikrarlı bir düşüş görüldüğünü belirtti. 2019 seviyelerine ulaşıldığını ifade eden Şişik, önümüzdeki dönemde enflasyonla paralel olarak bu azalışın devam etmesinin beklendiğini, ancak bunun çok daha yavaş bir hızla gerçekleşeceğini söyledi. Şişik, “İnşaat maliyet endeksinde malzeme ve işçilik maliyet endeksi baz alınıyor. İşçilik maliyet endeksine baktığınızda da bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,96 artarken, işçilik endeksi yüzde 23,58 arttı. Malzeme endeksi ile işçilik maliyet endeksinin artış hızı arasında ciddi bir oran var. İşçilik maliyetlerinde bir azalış görmüyoruz. Asgari ücretin artışıyla birlikte işçilik ücretleri yeniden arttı ve ciddi bir eleman sorunuyla karşı karşıyayız” dedi.
“Kalifiye elemanın iş becerisi yüksek olmalı”
Türkiye’nin en çok üniversite mezununun olduğu ülke konumuna ulaştığını belirten Şişik, deprem bölgesindeki yoğun inşaat süreci de ustaları bölgeye yoğunlaştırdığını söyledi. Şişik, “İnşaatın tarzına göre çalıştıracağınız kalifiye elemanın da iş becerisinin daha yüksek olması gerekiyor. Bu da fiyatı artırıyor ve onlar da yoğun oldukları için bazen o işi yapacak kişi için 3 ay beklemek durumunda kalıyoruz. Kalifiye eleman sorunu düzelmedikçe ne yazık ki işçilik maliyetleri de artamaya devam edecek” diye anlattı.