Cumartesi, Mart 22, 2025

Kocaer Çelik 2024’e 2,04 milyar TL FAVÖK elde etti

Kocaer Çelik, 2024 yılına ait konsolide finansal sonuçlarını açıkladı. Kocaer Çelik, 2024 yılında toplam satış hacmini önceki yıla göre yüzde 3,4 oranında artırarak üst üste dört yıl boyunca satış hacmini yükseltti ve sektöründe pozitif ayrışmayı başardı. 2024 yılında toplam satışlarının yüzde 76’sını yurt dışına gerçekleştiren şirket, 1 Ocak- 31 Aralık 2024 döneminde toplam 19 milyar 235 milyon TL net hasılat elde etti. Toplam satışlar içindeki yüksek katma değerli ürünlerin payı ise geçen yılki yüzde 39 seviyesinden yüzde 42’ye yükseldi. Ayrıca Kocaer Çelik 2024 yılını 2,04 milyar TL FAVÖK ve 83,1 milyon TL net kâr ile tamamladı.


Kocaer Çelik’ten 2024’te toplam 644 milyon TL yatırım 

Yüksek katma değerli ürünlerin üretimine odaklanan strateji doğrultusunda, 2023 yılında A2 fabrikasında, 2024 yılında ise A1 fabrikasında gerçekleştirilen renovasyon yatırımları başarılı bir şekilde tamamlandı. Ayrıca, 2024 yılında çelik profilleri müşterilerin özel taleplerine göre nihai ürün haline getiren Çelik Servis Merkezi’nin kapasitesi yüzde 50 artırılarak yıllık 180 bin tona çıkarıldı. Kocaer Çelik, 2024 yılında konsolide bazda toplam 644 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdi. Artan yatırım harcamalarına rağmen, 2024 yılında net finansal borç önemli ölçüde geriledi.


Kocaer Çelik, 2024 yılında 2,04 milyar TL FAVÖK elde etti

Demir çelik sektörünün 2024 yılı performansını değerlendiren Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, “Dünya çelik üretiminin, jeopolitik gerilimlerin ve dünya ticaretini etkileyen faktörlerin etkisiyle 2024 yılında yüzde 0,8’lik azalışla 1,8 milyar ton olarak gerçekleştiğini gözlemliyoruz. Aynı zamanda, 2024 yılında global çelik piyasalarındaki fiyat baskısı da devam etti. 2024 yılında, global çelik piyasalarında gözlenen dolar bazlı fiyat düşüşlerinin yanı sıra, TL’deki sınırlı değer kaybına karşılık yüksek enflasyona paralel olarak artan, başta işçilik olmak üzere, TL cinsinden maliyetler, ihracat ağırlıklı çalışan şirketlerde brüt kâr marjlarının gerilemesine yol açtı. Bu zorlu koşullara rağmen, Kocaer Çelik 2024 yılını 2,04 milyar TL FAVÖK ve 83,1 milyon TL net kâr ile tamamladı. Yüksek katma değerli ürünlere yönelik yatırımların tamamlanması ve yeni ürünlerin portföye eklenmesine paralel olarak, yüksek katma değerli ürünlerin toplam portföy içindeki payının 2025 yılında da artış göstermesi bekleniyor” dedi.


Neque porro quisquam est, qui dolorem

Kocaer Çelik, fabrikalarında gerçekleştirdiği yüksek katma değerli ürün yatırımlarının yanı sıra, enerji yatırımlarına da hızla devam ediyor. Şirket, stratejik büyüme hedefi olarak belirlediği yenilenebilir enerji sektöründe jeotermal enerjiyi de üretim kaynakları arasına ekliyor.

Şirketin bağlı ortaklığı Kocaer Enerji’nin Aydın Kuyucak’ta bulunan ruhsat sahasındaki Jeotermal Enerji Santrali (JES) yatırımının 1. fazı olan 24 MW gücündeki santral yatırımı sürüyor. Bu kapasiteye ulaşılmasının ardından, elde edilecek elektrik enerjisi ile Kocaer Çelik’in mevcut çatı üstü GES’leriyle birlikte elektrik ihtiyacının tamamının karşılanması, karbon nötr duruma geçilmesi ve üretilen enerjinin önemli bir kısmının satışının gerçekleştirildiği bir yapıya erişilmesi amaçlanıyor.

Kocaer 1 Jeotermal Enerji Santral Projesi için çevresel ve sosyal etki değerlendirmesi azami titizlikle sürdürülürken, çevrenin ve biyolojik kaynakların korunması, doğal kaynakların sürdürülebilir gelişiminin yanı sıra istihdam ve tedarik imkanlarının artırılması gibi bölgenin ekonomik gelişimine katkı sağlanması ve sosyal faydanın artırılması hedeflenmektedir. Proje kapsamında, jeotermal kaynak altyapısını kullanarak modern seracılıktan jeotermal ısıtmaya kadar tüm faaliyetler değerlendirilecek.


2030 büyüme vizyonu; yüksek katma değerli çelik 

Kocaer Çelik kısa bir süre önce 2030 büyüme vizyonunu ve hedeflerini kamuoyuyla paylaştı. Şirketin 2030 büyüme stratejisi; yüksek katma değerli çelik profil ürünlerinin üretimini artırmak ve 900 MW güneş enerjisine eşdeğer, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen 250 MW’lık kurulu güce ulaşmak olarak belirlendi.

Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, “Özellikle dünyada üretimi zor ve kısıtlı olan, Türkiye’de ithal ikame sağlayan, katma değeri yüksek özel çelik profil ürünlerinin üretimine odaklanmak istiyoruz. Yüksek nitelikli çelik profiller için gerekli olan hammadde kaynaklarının temini amacıyla, 1 milyon ton kapasiteli, çevre dostu, ileri teknolojiye sahip yeşil çelikhane ve büyük kesitli yapı çeliklerinin üretimini de yapabilecek 500 bin ton kapasiteli yeni çelik profil fabrikası yatırımı planlıyoruz. Ayrıca, farklı ülkelerde açacağımız yeni dağıtım kanalları ve çelik servis merkezleriyle küresel penetrasyonumuzu artıracağız” dedi.

Şirket, bu yatırımların tamamlanmasının ardından yeşil ve çevreci üretimiyle öne çıkan, çelik profilde dünyanın önde gelen çözüm ortaklarından biri haline gelmeyi ve yenilenebilir enerji üretiminde önemli bir oyuncu olmayı hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM