Salı, Nisan 22, 2025

Muğla’da 10 projeye 139 milyon TL’lik yatırım

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Muğla’da Güney Ege Kalkınma Ajansı Projeleri Toplu Açılış Törenine katıldı. Tarımdan, kültür turizme, el sanatlarından su sporlarına, deniz taşımacılığından apiterapik ürünlere geniş yelpazede 10 yeni projenin açılışını gerçekleştirdiklerini ifade eden Kacır, “Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle şehrimizi toplam 139 milyon TL büyüklüğe sahip 10 projeyle buluşturuyoruz. Muğla’ya arıcılık tesislerinden, kooperatif ürünleri desteğine, doğa sporlarından deniz turizmine, deniz taşımacılığına bir dizi yeni projeyi birlikte kazandırıyoruz” dedi. 


“49 binden fazla istihdamın önünü açtık”

Milli geliri son 22 yılda 236 milyar dolardan 1 trilyon 300 milyar dolara çıkardıklarını belirten Kacır, “Kişi başı milli gelirde 15 bin doları yakaladık. Planlı sanayi alanları, nitelikli insan kaynağı ve güçlü lojistik bağlantılarıyla ülkemizi küresel üretim üssü konumuna taşıdık. Adeta sıfırdan inşa ettiğimiz Ar-Ge ve yenilik altyapımızla teknoloji geliştiren, teknoloji ihraç eden bir ülke haline geldik. 2002 yılında yalnızca 10 milyar dolar olan orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatımız, geçtiğimiz yıl 101 milyar dolara ulaştı. Son 22 yılda; şehrimizin yatırımlarla buluşması adına düzenlediğimiz bin 460 teşvik belgesi ile 221 milyar TL’lik sabit yatırımın ve 49 binden fazla istihdamın önünü açtık” diye konuştu.


Milas OSB’nin altyapı yatırımlarına 178 milyon TL finansman

Muğla’da sanayinin çarklarının hızla dönmesini sağlamak adına Milas OSB’nin altyapı yatırımları için 178 milyon TL finansman sağladıklarını aktaran Kacır, “Muğla’nın ekonomisinin, kalkınmasının, taşıyıcı sütunlarından KOBİ’lerimize can suyu olmaya devam ediyoruz. 22 yıl öncesinde Muğla’da KOSGEB desteklerinden faydalanan KOBİ sayısı bir elin parmağını geçmezken KOBİ’lerin hamisi kurumumuz bugüne kadar 16 binden fazla KOBİ’mize Muğla’da 2 milyar TL destek sağladı” dedi.

Muğla’da üretim altyapısını inovasyonla güçlendirmek ve teknoloji girişimlerinin gelişimini destekleyecek bir zemin hazırlamak üzre şehre teknopark ve Ar-Ge merkezi kazandırdıklarını belirten Kacır, “TÜBİTAK destek programlarımızla son 22 yılda 328 bilimsel projeye ve 2 bin 87 bilim insanına 1 milyar TL destekte bulunduk. Şehrimizin 37 yerel değerini, yöresel lezzetini tescilleyerek hem tüketicimizi hem de üreticimizi koruma altına aldık. Güney Ege Kalkınma Ajansı eliyle kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın yürüttüğü 359 yerel kalkınma odaklı projeye 758 milyon TL kaynak aktardık. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında dezavantajlı grupları ekonomik hayata kazandırmaya dönük 11 projeye 47,5 milyon TL destek sağladık” ifadelerini kullandı.


Bilim ve teknoloji odaklı dönüşüm

Bakan Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü, “Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle şehri toplam 139 milyon TL büyüklüğe sahip 10 projeyle buluşturuyoruz. Muğla’ya arıcılık tesislerinden, kooperatif ürünleri desteğine, doğa sporlarından deniz turizmine, deniz taşımacılığına bir dizi yeni projeyi birlikte kazandırıyoruz. Açılışını gerçekleştirdiğimiz projelerle; dünya çam balı merkezi Muğla’mızın apiterapik ürünlerde de bir marka şehir haline gelmesini, katma değerli arı ürünlerin ticarileştirilmesini ve arıcılıkta bilim ve teknoloji odaklı bir dönüşümün başlamasını sağlıyoruz. Kadın, genç istihdamı ve dezavantajlı bireylerin iş gücüne katılımını sağlayan yeni iş modelleri oluşturuyoruz. Mevcut turizm destinasyonlarımızda gerçekleştirdiğimiz renove ve sosyal donatı projelerimiz ile şehrimizin ören yerlerinin ziyaretçi sayısını artırıyoruz. Özellikle spor ve macera turizminde şehrimize dinamizm katacak alternatif turizm alanları oluşturuyoruz. Geçtiğimiz aylarda yürürlüğe aldığımız 2024-2028 Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejimizde Muğla’yı rekabetçi iller kategorisinde konumlandırdık.” 


“Turizm çeşitliliğini artıracağız”

Muğla’da ekonomiyi canlandıracak; üretim, istihdam, tarım, turizm, sosyal donatı alanlarındaki vizyon projeleri belirlediklerini aktaran Kacır, “Muğla’da tarımsal üretimi gençler için cazip hale getirecek, kooperatifleşmeyi teşvik ederek yenilikçi tarım uygulamalarını yaygınlaştıracağız. Dijital teknolojiler ve akıllı uygulamalarla verimliliği artıracak, katma değerli üretimi güçlendirecek ve araştırma altyapısını geliştirerek sektörde sürdürülebilir büyümeyi destekleyeceğiz. Şehrin sahip olduğu eşsiz turizm potansiyelini ortaya çıkarmak adına destinasyon yönetimini güçlendirerek turizm çeşitliliğini artıracağız. Yakın dönemde kamuoyuyla detaylarını paylaşacağımız ‘Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı’ kapsamında deniz araçları, fitokimyasal bileşen ve deniz suyu arıtma sistemleri üretim ile mermer atıkları mikronize kalsit tesislerini Muğla’mıza kazandıracağız. Şehri önümüzdeki dönemde daha fazla eser ve hizmet ile donatacağız. Ege’nin incisini Türkiye Yüzyılında yeni projeler ile taçlandırmaya devam edeceğiz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM