Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Işık, ihracatta yaşadıkları sorunlar konusunda ilerleme kaydedemediklerini belirtti
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılı mali genel kurul toplantısı gerçekleştirildi. Genel kurulda, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2025 yılı bütçesi 55 milyon 500 bin TL olarak kabul edilirken, 2025 yılı iş programı da benimsendi. Toplantıda konuşma yapan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, ürünleri Türkiye’ye sokmakta sorunlar yaşadıklarını söyleyerek, “Sorunların çözümü için devletle iş birliği yapmalıyız ama bir arpa boyu yol alamadık. İhracatçılar olarak büyük özveriyle ihracat yapmaya çalışıyoruz” dedi.
“Ürünlerimizi yurda sokmakta sorunlar yaşıyoruz”
Mehmet Ali Işık, kuru incir ihracatında 2024/25 sezonunda iklim değişikliğinden dolayı aflatoksin ve okratoksin oluşumunun arttığını dile getirdi. Işık, ilk başta ürünlerin ihraç pazarlarında imha edilmeye başladığını söyleyerek, “İspanya, Fransa, İtalya ve Bulgaristan’da bu sorunlarla karşılaştık. Avrupa Birliği ile yaptığımız görüşmeler sonrasında ürünlerimizin imhasını durdurduk ve Türkiye’ye iadesini sağladık. Bu sefer ürünlerimizi yurda sokmakta sorunlar yaşamaya başladık” diye konuştu.
İzmir’de Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileriyle toplantılar yaptıklarını kaydeden Işık, Ankara’dan Genel Müdür Yardımcıları’nın geldiğini ama sorunların giderilemediğini aktardı. Sorunları gidermek için toplantı talep ettiklerini söyleyen Işık, “Sorunların çözümü için devletle iş birliği yapmalıyız ama bir arpa boyu yol alamadık. İhracatçılar olarak büyük özveriyle ihracat yapmaya çalışıyoruz. En büyük sorun yaşadığımız pazarlardan Fransa’ya ihracatta yüzde 4 artış yakaladık” dedi.
“Tüm taraflar ortak hareket edeceğiz”
Işık, bugün incir ihracatının 70 bin tona, üretiminin ise 90 bin tona gelmesinin bir avuç ihracatçının başarısı olduğunu söyledi. İklim değişikliğinin küresel bir sorun olduğunun altını çizen Işık, “Sorunun çözümü için üretici, tüccar, çengelci, ihracatçı, Tarım ve Orman Bakanlığı birlikte hareket etmeliyiz. Üzümdeki sorunları çözmek için çalıştay düzenledik. İncirdeki sorunları çözmek için İncir Çalıştayı yapacağız, tüm taraflar ortak hareket edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Işık, kuru kayısıda da 2000 ppm olan kükürt oranını AB’nin 1000-1500 ppm’e düşürebilme ihtimali üzerinde çalışıldığını dile getirerek, Bakanlık’ın Birliğin ve tüm paydaşların 2000 ppm’in korunması için çalışmalara devam ettiğini kaydetti. Işık, kayısıda 2000 ppm’in alt limit olduğunu söyleyerek, “Bunun altına inildiği takdirde kuru kayısının alacalı bir renk alacağı uyarısında bulunduk. Bu limitin düşürülmemesi gerektiğini üniversitelerden bilimsel raporlar alarak Bakanlıkla birlikte AB’ye izah etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Ege’nin kuru meyve ihracatı 1 milyar 100 milyon dolar
Işık, Türkiye’nin kuru meyve ihracatının yüzde 15,5’lik artışla 1 milyar 856 milyon dolara çıktığını, kuru meyve ihracatında Ege Bölgesi’nin 1 milyar 100 milyon dolarla aslan payını aldığını dile getirdi.
Işık, kuru meyve sektöründe ihracatı domine eden kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirle ilgili teknik kurullar oluşturduklarını, bu ürünlerdeki sorunları çözmek için çaba gösterdiklerini belirtti. Işık ayrıca, Borsalar ve Odalar, Üniversiteler, Araştırma Enstitüleri, Tarım İl ve Orman Müdürlükleri’yle birlikte çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
Işık, üniversiteler ve araştırma enstitüleri ile iş birliği içinde hem teknik hem de finansal açıdan sektör sorunlarının çözümüne yönelik proje ve araştırma geliştirme faaliyetlerine destekte bulunduklarını vurgulayarak, “Uluslararası örgütler ve Avrupa Birliği nezdinde girişimlerde bulunuyoruz” dedi.
ABD’ye gıda ihracatı 1,6 milyar dolar
Işık, Türk gıda ürünlerinin ABD pazarında tanıtımı için sürdürdükleri Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projesi’nde 6. yıla girdiklerini aktardı. Işık, Nevada Üniversitesi ve Amerika Aşçılar Federasyonu’yla yaptıkları iş birliği sonucunda kuru meyve ve diğer gıda ürünlerinde ABD’ye ihracatta büyük başarılar yakaladıklarını söyledi. Işık ayrıca, Türkiye’nin ABD’ye gıda ihracatının 750 milyon dolardan 1,6 milyar dolara yükseldiğini vurguladı.
Türk gıda ürünlerinin başarılı tanıtımını Japonya ve Çin pazarlarında da gerçekleştirdiklerinin altını çizen Işık, “Bu başarılı projeler ihracatta Avrupa Birliği’ne bağımlılığımızı azalttı. Kuru incirde AB’nin payı yüzde 50’lerin üzerindeyken yüzde 38’e geriledi. Kuru üzümde 534 milyon dolar, kuru kayısıda 411 milyon dolar, kuru incirde 336 milyon dolar ihracat rakamına ulaştık. Daha önceki 1,1 milyar dolar rekorunu kırdık. Bu başarı ihracatçılarımızın gayretleriyle sağlandı” diye konuştu.