İZİKAD, 13. Genç Girişimcilik Projesi ile gençlere proje fikirlerini geliştirme olanağı sunarken, girişimcilik yolunda da destek oluyor
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) tarafından kadınlara ve gençlere girişimcilik yolunda destek olmak amacıyla yapılan Genç İZİKAD Girişimcilik Proje Yarışması’nın 13’üncüsünün açılışı İZQ Girişimcilik Merkezi’nde yapıldı. “Geleceği Şekillendiren Sürdürülebilir & Akıllı Çözümler” temasıyla düzenlenen proje yarışmasına başvuran öğrenci gruplarının katıldığı kamp ise iki gün sürdü.
Yarışmanın açılışında konuşan İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Özden Erten, 2008 yılında İzmir’in ilk iş kadınları derneği olarak kadın girişimcilerin sayısını artırmak, varolan kadın girişimcileri daha da donanımlı hale getirmek ve iş yapma kapasitelerini artırmak için kurulduklarını belirtti. Erten, gençleri iş hayatına kazandırmak, özellikle kadınları girişimci yapmak için sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin beşincisi olan toplumsal cinsiyet eşitliği hedefine ulaşma yönünde çalışmalar yapan bir dernek olduklarını da sözlerine ekledi.
“Her açıdan destekleyeceğiz”
Yarışma sürecinin gençler için anlamlı olduğunu düşündüğünü vurgulayan Erten, “2 gün boyunca alacağınız eğitimlerde değerli eğitmenlerle tanışacaksınız. Onların, mentörlerin ve bizlerin peşini bırakmayın. Bu yolculukta sizi her açıdan destekliyor olacağız. İlerleyen dönemlerde sizleri birer girişimci olarak aramızda görmeyi heyecanla bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Dönüşümü sağlayacak olan girişimci ruh”
Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Semiha Güneş ise, kalıcı projelerin hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ekonomiyi dönüştürenin yalnızca sermaye olmadığını kaydeden Güneş, “O dönüşümü sağlayacak vizyon, cesaret ve girişimci ruh. Bu dönüşümün en heyecan verici gücü ise burada karşımda gördüğüm bu geleceğin genç girişimcileri. Sürdürülebilir kalkınmanın ve dijitalleşen ekonomilerin merkezine gençleri koymadan, yeşil dönüşümden inovatif teknolojilere uzanan bu yeni çağı yakalamamız mümkün değil” diye konuştu.
Güneş, bu gibi projelerin Türkiye’nin geleceği için çok büyük adımlar olduğunu söyledi. Gençleri desteklediğini vurgulayan Güneş, “BASİFED olarak kadınların ve gençlerin ülke ekonomisinde daha fazla yer alacak şekilde hareket etmelerini desteklemek istiyoruz. Bizim birinci misyonumuz bu” dedi.

“Örgütlü toplum, güçlü toplum”
İzmir Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Turgay Esen de, Kadın girişimci ve STK’ların varlığının İzmir için kazanç olduğunu ifade etti. Gençlerin İzmir’in, Türkiye’nin geleceğine yönelik adımlar atacağına değinen Esen, “Gelişmiş ülkelerde gençler, sivil toplum örgütlerinin içerisinde başarı gösteriyor ve gelecek, sivil toplum örgütlerinin içerisindeki yapılanlar. Örgütlü toplum her zaman güçlü toplum. Bunun en güzel örneği, batı dünyası. Demokrasinin geliştiği ülkelerde örgütlü ve güçlüyseniz; ekonominiz ve demokrasiniz de güçlü oluyor” diye konuştu.
Esen, dün ve bugünlerin; geleceklerine, yarınlarına İZİKAD ile kurumsal olarak sahip olacağını söyleyerek, “Biz de kamu kurumu olarak şunu söylüyoruz: ‘Biz görevli gönüllüyüz. Sizler gönüllü gönüllüsünüz’ dolayısıyla sizleri tebrik ediyorum” dedi.
“Ödül başlangıç noktası oldu”
12. Genç İZİKAD Proje Yarışması’nda ZEAS projesiyle 3. olan Zeynep İrem Ölekli, yarışmanın özel bir deneyim olduğunu dile getirdi. Ölekli, yarışmanın katıldıkları ilk yarışma olduğunu ve her şeye sıfırdan başladıklarından bahsederek, tarımın geleceğini teknolojiyle buluşturmak için bir araya geldiklerini ifade etti.
ZEAS projesiyle; verimliliği artırmayı, sürdürülebilirliği desteklemeyi ve çiftçinin yükünü hafifletmeyi hedeflediklerinin altını çizen Ölekli, “Süreç boyunca ekip arkadaşlarımla yoğun bir emek gösterdik. Kadınların yalnızca tarlada değil teknolojide de öncü olması gerektiğini inanıyor, ZEAS’ı da bu vizyonla büyütmeye çalışıyoruz. Bu ödül bizim için bir son değil daha güçlü adımlar atmak için bir başlangıç noktası oldu” ifadelerini kullandı.
“İZİKAD’ı fırsat olarak görmek yararlı olacak”
12. Genç İZİKAD Proje Yarışması’nda SOLARVERSE projesiyle 1. olan Nilsu Demir ise, projelerinin güneş panelleri üzerindeki hasarları tespit eden bir dron ve bunları bakım-onarım şirketleri ile birleştiren bir proje olduğunu aktardı. Yarışmanın çok değerli olduğunu kaydeden Demir, “Yarışma, hayatımıza çok güzel deneyimler kattı. Aynı zamanda çok keyifliydi. Bizim için üzerine düştüğümüz bir proje oldu. İZİKAD’ı bir yarışma değil de fırsat olarak görmek çok yararlı olacak. Projeniz başarılı olmasa bile iş planını hazırlarken projelere bakış açınız değişiyor” diye konuştu.