İçim Süt CEO’su Sözen, Tire fabrikasında ilk çatı tipi güneş enerjisi kurulumunu tamamladıklarını söyleyerek, enerji dönüşümüne devam edeceklerini ifade etti
Tüketicilerine İçim, Président ve Masterini markalarıyla ulaşan ve bugün Türkiye’nin en fazla süt ve süt ürünleri üretimi yapan şirketi olan Lactalis Türkiye, yenilenebilir enerji yatırımlarını hayata geçiriyor. Tire üretim tesislerinde yapılan güneş enerjisi santrali projesinin ilk fazı devreye girdi. Bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlayacak olan projenin açılış töreni firmanın Tire fabrikasında gerçekleştirildi. Tire fabrikasının ilk çatı tipi güneş enerji santralinin kurulumunu tamamladıklarını söyleyen İçim Süt CEO’su Ali Sözen, yatırımlarının tüm fazları tamamlandığında yılda 80 bin MWh yenilenebilir enerji üretmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Açılış töreninde konuşan Ali Sözen, sürdürülebilir gelecek vizyonları doğrultusunda şirketinin yeşil dönüşümünü hızlandıracak ilk adımı hayata geçirdiklerini paylaşmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
“Güneş enerji santrali kurulumunu tamamladık”
Tire fabrikasının ilk çatı tipi güneş enerji santralinin kurulumunu tamamladıklarını söyleyen Sözen, “Hepimizin bildiği gibi dünyanın geleceğini tehdit eden iklim krizinin olumsuzluklarını önlemek adına tüm şirketler çevresel etkilerini azaltmak için hedefler koyuyor. Şirketler, yatırımlarını yaparken sürdürülebilirliği işlerinin merkezine alıyor. Biz de bu bilinçle Türkiye’nin farklı bölgelerindeki fabrikalarımız ve geniş dağıtım ağımızla oluşturduğumuz büyük ekosistemde faaliyetlerimizin çevresel etkilerini gözeterek hareket ediyoruz” diye konuştu.
Sözen, Türkiye genelinde 6 fabrikayla en fazla süt ve süt ürünleri üretimi yapan şirket olarak yatırımlarıyla, inovasyonla, yenilikçi ürünleriyle büyümeye ve sektöre yön vermeye devam ederken aynı zamanda yarının sorumluluğunu da taşıdıklarını belirtti. Sözen, faaliyetlerinin çevresel etkilerini azaltan her projeyi sürdürülebilir geleceğe doğru atılan stratejik bir adım olarak gördüklerini kaydetti. Sakarya Pamukova’da bulunan ve Türkiye’nin en büyük süt ve süt ürünleri fabrikası olan tesiste kullandıkları elektrik enerjisinin yüzde 90’ını kendilerinin sağladığının altını çizen Sözen, bunu fabrikada bulunan kojenerasyon ve biyogaz tesisleri ile gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Yılda 60 bin MWh elektrik üretimi
Kojenerasyon tesisi ile yılda 60 bin MWh elektrik üretimi gerçekleştirdiklerini aktaran Sözen, yenilenebilir enerji yatırımlarına güneş panelleri ve rüzgar tribünü ile devam edeceklerini belirtti. Sözen, güneş enerjisi açısından verimli olan bölgelerden İzmir-Tire olmak üzere Sakarya-Pamukova’da ve Karaman’da olmak üzere toplamda üç fabrikalarında güneş paneli yatırımlarını gerçekleştirmeyi planladıklarını duyurdu. Rüzgar enerjisi açısından verimli bölgelerden olan Trakya’da bulunan fabrikalarında ise rüzgar tribünü yatırımını planladıklarını kaydeden Sözen, “Böylece yılda 18 bin MWh elektrik enerjisi üretmeyi planlıyoruz. Bu sayede yılda 9 bin ton karbon salınımını da azaltmış olacağız. Yatırımlarımız sonucu şebekeden aldığımız elektriğin yaklaşık yüzde 40’ını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamış olacağız” diye konuştu.
“Enerji dönüşümümüzü ileri taşımayı planlıyoruz”
Geniş kapsamlı bir yenilenebilir enerji yatırımları hamlesini başlatmanın heyecanını duyduklarını söyleyen Sözen, “Önümüzdeki dönemde sadece tesislerimizde değil, tesislerimizin dışındaki sahalarda da güneş panelleri ve rüzgar tribünü kurulumunun yer aldığı enerji dönüşümümüzü daha da ileri taşımayı planlıyoruz. Bu yatırımlarımızın tüm fazları tamamlandığında yılda 80 bin MWh yenilenebilir enerji üretmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Bu sayede şebekeden aldıkları elektriğin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamış olacaklarını vurgulayan Sözen, “Burada açılışını yaptığımız güneş enerjisi santralinin, bu büyük yeşil enerji dönüşümünün ilk kilometre taşı olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bu projelerin tasarlanmasından uygulanmasına kadar tüm süreçlerde ekibimizin, uzmanlarımızın ve tedarikçilerimizin büyük emeği var” diye konuştu.

Yıllık 2,8 milyon MWh elektrik enerjisi
İçim Süt Endüstriyel Direktör Ömer Murat Gümüşdağ ise, endüstriyel yatırımlarının yanı sıra daha iyi bir gelecek için karbon ayak izini azaltan, yenilenebilir enerji yatırımlarında önemli bir dönüm noktasına imza atmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.
Yeşil enerji yatırımlarının ilk fazı olarak burada devreye aldıkları güneş enerjisi santrali hakkında bilgi veren Gümüşdağ, şöyle konuştu: “Güneş enerjisi santrali toplamda 21 bin metrekare alan üzerinde yaklaşık 4 bin adet yeni nesil yüksek belirli çatı tipi panelden oluşuyor. Tesisimizin 2.3 MWp kurulum gücü bulunuyor. Santralden yıllık 2 milyon 835 bin MWh elektrik enerjisi elde etmiş oluyoruz. Bu enerji üretimi bin 42 hanenin yıllık elektrik tüketimine eşdeğer.”
Enerji üretimi ile karbon emisyonunun da yılda bin 500 ton azalmış olduğundan bahseden Gümüşdağ, “Enerji kaynaklarımızı verimli kullanmak ve karbon ayak izimizi azaltmak için çok çalışıyoruz. Daha da yapacak çok işimiz var. Yatırımlarımıza diğer fabrikalarımızı da kapsayacak ve daha da önemlisi santral kurulumlarımızı tesis sınırlarımızın da dışına taşıyacak şekilde devam edeceğiz” diye konuştu.