Çarşamba, Nisan 16, 2025

AB’de sanayi üretimi yüzde 1 arttı

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) sanayi üretimi verilerini açıkladı. Eurostat’ın ilk tahminlerine göre, Şubat 2025’te Ocak 2025’e kıyasla mevsimsel olarak düzeltilmiş sanayi üretimi Euro Bölgesi’nde yüzde 1,1, Avrupa Birliği’nde (AB) ise yüzde 1 artış gösterdi. Ocak 2025’te sanayi üretimi Euro Bölgesi’nde yüzde 0,6, AB’de ise yüzde 0,1 arttı. Şubat 2025’te sanayi üretimi, Şubat 2024’e kıyasla Euro Bölgesi’nde yüzde 1,2, AB’de ise yüzde 0,6 yükseldi.

Euro Bölgesi’nde Şubat 2025’te Ocak 2025’e kıyasla sanayi üretimi ara mallarda yüzde 0,3 artarken, enerjide yüzde 0,2 oranında düşüş oldu. Aynı dönemde, sermaye malları için yüzde 0,8, dayanıksız tüketim mallarında ise yüzde 2,8 artış yaşandı. Dayanıklı tüketim mallarında ise yüzde 0,3 düşüş olduğu görüldü.


En yüksek aylık artışlar İrlanda’da

AB’de ise aynı dönemde endüstriyel üretim ara mallarda yüzde 0,1 ve enerjide yüzde 0,8 artış yaşandı. Aynı dönemde sermaye malları için yüzde 0,9 ve dayanıksız tüketim mallarında yüzde 2,7 artarken, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 0,4 düşüş yaşandı. En yüksek aylık artışlar yüzde 10,8 ile İrlanda’da da yaşanırken, onu yüzde 7,4 ile Belçika ve yüzde 6,3 ile Lüksemburg takip etti. En büyük düşüşler yüzde 3,9 ile Hırvatistan’da, yüzde 3,6 ile Yunanistan’da ve yüzde 2,1 ile Romanya’da görüldü.


AB’de ara mal sanayi üretimi %2,7 düştü

Euro Bölgesi’nde Şubat 2025’te, Şubat 2024’e kıyasla sanayi üretimi ara mallarda yüzde 2,7 düşüş gösterdi. Aynı dönemde enerjide yüzde 1,4 artış olurken, sermaye malları için yüzde 1,8 ve dayanıklı tüketim mallarında yüzde 2,3 oranında düşüş yaşandı. Ayrıca dayanıksız tüketim mallarında ise yüzde 9,7 artış görüldü. 

AB’de endüstriyel üretimde, ara mallarda yüzde 2,2 oranında düşüş yaşandı. Aynı dönemde enerjide yüzde 1,4, dayanıksız tüketim mallarında ise yüzde 8,1 artış yaşandı. Sermaye malları için yüzde 1,7, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 2,2 düşüş tespit edildi. En yüksek yıllık artış yüzde 38,8 ile İrlanda’da gerçekleşti. Onu, yüzde 9,1 Litvanya ve yüzde 6,6 ile Lüksemburg takip etti. En büyük düşüşler ise yüzde 8 ile Macaristan’da, yüzde 4,7 ile Bulgaristan’da ve yüzde 3,7 ile Almanya’da görüldü.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM