Çarşamba, Nisan 30, 2025

“İzmir Limanı’nda operasyonel sıkıntı yaşanıyor”

Aliağa Limanı’nın da son dönemde oldukça başarılı bir performans sergilendiğini belirten Yusuf Öztürk, İzmir Limanı’nın da ise operasyonel sıkıntıların ciddi boyutlara ulaştığını söyledi

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin Nisan ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Argun Gündüç başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis toplantısında konuşan DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, deprem hazırlıkları, küresel ekonomik gelişmeler, deniz turizmi, KDV uygulamaları ve sektörel mevzuat sorunlarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Başkan Yusuf Öztürk, İzmir Limanı’nın operasyonel sıkıntı yaşadığını belirtti. Gemi trafiğindeki azalma, işlem süreçlerindeki yavaşlık ve teknik ekipmanlardaki sorunların hizmet kalitesini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Öztürk, “2007 yılında özelleştirme konusu gündeme geldiğinde, buna karşı çıkanlardan biri bendim. O dönem, devletin yönettiği limanların çeşitli gerekçelerle korunması gerektiğini düşünüyordum. Bugün geri dönüp baktığımda, keşke o zaman özelleştirme gerçekleşmiş olsaydı demeden edemiyorum. Geçen yıllar içinde limana bazı yatırımlar yapılmış olsa da son dönemde düşüş dikkat çekici şekilde devam ediyor” dedi


“Tekne için usta gemici bulmak zorlaşıyor”

Sezonun açılmasıyla birlikte Çeşme, Kuşadası gibi önemli turizm merkezlerinde yoğunlukların başladığına dikkat çeken Öztürk, “Çeşme Gezi Tekneleri Kooperatif Başkanımız Şeref Kaptan ve sektörde emeği olan diğer dostlarımızla görüştük. Maliyetler çok arttı. Artık personel bulmak, tekne hazırlamak, hatta çekek ve barınma alanlarına erişim bile büyük bir sorun haline geldi. Örneğin; stajyer öğrencilerin teknelerde eğitim görmesi için usta öğretici şartı getirildi. Her teknede usta gemici bulundurmak kolay değil. Öğrencilerin bu sınavlara girebilmesi için ilgili liselerden mezun olmaları şart koşuluyor. Bu da sektöre yeni insan kaynağı girişini ciddi anlamda zorlaştırıyor” ifadelerinde bulundu.


“KDV uygulamasında karmaşa”

KDV uygulamalarının da büyük bir karmaşaya yol açtığını dile getiren Öztürk, “Gemi acentelerimizdeki en büyük sıkıntılardan biri KDV uygulamaları. KDV aslında bir yansıtma vergisidir; size ait değildir, sadece alır ve devlete aktarırız. Yürürlükteki tebliğ ‘KDV tek taraflı ve bir aşamalı olacak’ diyorsa, biz de bunu uygulamak zorundayız. Bu noktada acentelerin bizleri anlayışla karşılaması gerekiyor. ‘Biz bu 200 doları neden verelim’ diyerek bu tutarı bizden geri almaya çalışmaları ne doğru ne de makuldür. Devlete düşen vergiyi zaten ödüyoruz, sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz” diye açıkladı.

Stajyer öğrencilerin teknelerde eğitim görmesi için usta öğretici şartının getirildiğine dikkat çeken Yusuf Öztürk, “Her teknede usta gemici bulundurmak kolay değil. Öğrencilerin bu sınavlara girebilmesi için ilgili liselerden mezun olmaları şart koşuluyor. Bu da sektöre yeni insan kaynağı girişini ciddi anlamda zorlaştırıyor” dedi.

“Müzik yayınları ruhsatı tek tip bir sisteme tabi olmalı”

Meclis toplantısında teknelerde çalınan canlı müziklerin telif haklarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Öztürk, “DJ yayını, Spotify ya da radyodan müzik çalmak gibi eylemler ticari faaliyet sayıldığı için ruhsat gerekiyor. Bu ruhsatların alınması için ise birden fazla telif kurumuyla anlaşma yapılması lazım. Bu kurumların başında Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP), geliyor ama en az 2 veya 3 kurumun onayı gerekiyor. Deniz Ticaret Odası olarak tek paket ruhsat alınabilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. İzmir ve Antalya’da farklı uygulamalar olabilir ama Türkiye genelinde tek bir düzenleme olması gerektiğini savunuyoruz. Müzik yayınlarının ruhsata bağlanması kaçınılmazsa, bunun tek tip bir sistemle, tüm sektör temsilcilerinin de görüşü alınarak yapılması en doğrusu” diye belirtti.

Kruvaziyer turizminde hedef; 2 milyon yolcu

Kruvaziyer turizminde hareketliliğin başladığını belirten Yusuf Öztürk, “Deniz turizminde özellikle Kurban Bayramı öncesi ciddi bir hareketlilik yaşanıyor. Kuşadası oldukça yoğun bir sezona girdi. Geçtiğimiz günlerde İzmir Limanı’na da kruvaziyer gemileri yanaştı. Bu yıl genel olarak 2 milyonun üzerinde yolcu ağırlanmasını bekliyoruz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM