Çarşamba, Nisan 30, 2025

“Reel sektörün finansmana erişimi kolaylaştırılmalı”

İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Korkmaz, faizlerin artırılmasının zor olan finansmana erişim ve yatırım yapma süreçlerini neredeyse imkansız hale getirdiğini belirtti

İzmir Ticaret Borsası (İTB) nisan ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda faizlerin artırılmasına değinen İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, faizlerin artırılmasının zor olan finansmana erişim ve yatırım yapma süreçlerini neredeyse imkansız hale getirdiğini belirtti. Korkmaz, ekonominin sürdürülebilir zeminde büyümesi için reel sektörün finansmana erişiminin kolaylaştırılması ve finansman maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ercan Korkmaz, İstanbul’da gerçekleşen depremle ilgili konuşarak, kentsel dönüşümü veya yerinde dönüşümün tartışılması gerektiğini belirtti. Korkmaz, yol ve altyapı aynıyken 5 katlı binaların yıkılıp yerlerine 15-20 katlıların yapılmasını dönüşümden saymadığını kaydetti. Dönüşümün, sosyal ve kültürel donatılarla birlikte planlanması gerektiğini ifade eden Korkmaz,İzmir olarak bu konuda İstanbul’un düştüğü hatalardan ders çıkarmamız gerekiyor. Dönüşümde de örnek bir model ortaya koyabilmeli ve bunu ortak akılla başarabilmeliyiz” dedi.


“Ekonomide sallantılı bir süreçten geçiyoruz”

Ekonomide bir kez daha sallantılı bir süreçten geçtiklerinin altını çizen Korkmaz, faizlerin yeniden artırıldığını söyledi. Bu durumun zor olan finansmana erişim ve yatırım yapma süreçlerini neredeyse imkânsız hale getirdiğini vurgulayan Korkmaz, şöyle konuştu: “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, oda ve borsa başkanları ile yapmış olduğu toplantılardan sonra yaşanan sıkıntıları net olarak ortaya koydu. Toplantılarda 3 ana sorun öne çıktı. Bunlar; finansmana erişimde yaşanan zorluklar, zirai don felaketi, artan girdi maliyetlerinin özellikle emek yoğun sektörlerde yol açtığı problemler.”

Finansmana erişim sıkıntısının toplantılarda en çok dile getirilen konu olduğuna dikkat çeken Korkmaz, “Ekonomimizin daha güçlü ve sürdürülebilir bir zeminde büyümesi için reel sektörün finansmana erişimi kolaylaştırılmalı ve finansman maliyetleri mutlaka düşürülmeli” dedi.


“Üreticilerin desteklenmesi önemli”

2025 yılının Türkiye’deki tarım açısından son yılların en zorlu dönemlerinden biri olmaya aday olduğunu kaydeden Korkmaz, iklim değişikliğinin tarımsal üretimi etkilediğini belirtti. Zirai don felaketine değinen Korkmaz, zirai donun tarımsal üretimde ciddi hasara yol açtığını belirtti. Hasar tespiti ve hasarın karşılanması ile ödemelerin zamanında yapılmasının önemli olduğunu söyleyen Korkmaz, üretimin devamlılığı için üreticilerin desteklenmesinin ve devletin zor durumda olan çiftçilerin yanında olmasının önemli olduğunu vurguladı. 

Korkmaz, iklim değişikliği ile mücadele ve uyum sürecinde yapılması gerekenleri şöyle anlattı: “Erken uyarı sistemlerinin yaygınlaştırılması, tarımsal sigorta bilincinin artırılması ve don riski yüksek bölgelerde üretim planlamalarının yeniden değerlendirilmesi gibi önleyici adımlar büyük önem taşıyor.”

Korkmaz, iklim değişikliği ile mücadele ve uyum sürecinde yapılması gerekenleri şöyle anlattı: “Erken uyarı sistemlerinin yaygınlaştırılması, tarımsal sigorta bilincinin artırılması ve don riski yüksek bölgelerde üretim planlamalarının yeniden değerlendirilmesi gibi önleyici adımlar büyük önem taşıyor.”

“Emek yoğun sektörlere ek destekler verilmeli”

Korkmaz, ekonomi alanında yaşanan sorunlardan birinin; emek yoğun sektörlerin rekabet gücünü kaybetme tehlikesi olduğunu da ifade etti. İhracat pazarlarını korumakta zorluk yaşadıklarını aktaran Korkmaz, “Başta tekstil ve hazır giyim olmak üzere emek yoğun sektörlere ek destekler verilmesi, Türkiye’deki oda ve borsaların en acil beklentileri arasında yer alıyor” dedi.


Ticarette düşüşün 2025’te yüzde 1,5 olacağı öngörülüyor

İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer ise dünya mal ticareti hacminin bu yıl yüzde 0,2 oranında düşmesinin öngörüldüğünü belirtti. Tuncer, karşılıklı vergilerin uygulanması durumunda ticaret hacminin ek olarak 0,6 puan daha azalacağının tahmin edildiğini aktardı. Tüm olası riskler bir araya geldiğinde düşüşün 2025 yılında yüzde 1,5 olacağı yönünde öngörü olduğunu kaydeden Tuncer, “2026 yılında sadece yüzde 2,5’lik bir toparlanma bekleniyor. Türkiye’nin bu belirsizliklerle yüklü ortamda, adımlarını planlı ve stratejik olarak atması hepimiz için çok önemli” dedi. Tuncer ayrıca, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde yeterli hayvan stokunun olduğundan da bahsetti.

“Vergiler, bizim için fırsat olmayacak”

ABD Başkanı Trump’ın getirdiği gümrük vergileri ile ilgili konuşan İTB Yönetim Kurulu Üyesi Erol Avni Bozkurt, Türkiye’ye Avrupa Birliği’ne göre daha az vergi uygulanmasının Türkiye için avantaj olduğuna dair algı oluştuğunu söyledi. Bu algının yanlış olduğunu belirten Bozkurt, “Çünkü aynı anda İspanya ve Yunanistan’da gümrük vergilerinin bir kısmını yani yüzde 10’luk kısmını devletin kompanse edeceği yönünde görüşmeler başlamıştı. Gümrük vergilerinin ertelenmesinden sonra da vergiler aynı oranlarda kalacaksa yine bizim için fırsat olmayacak. Çünkü ülkeler verginin yüzde 10’luk kısmını kompanse edecek” diye konuştu.

Çocuklardan su konulu eserler

‘Toprak ve Çocuk’ programı kapsamında ‘Su Kahramanları İş Başında’ temasıyla gerçekleştirilen resim yarışmasının ödül töreni İTB’de yapıldı. Çocukların suyun önemini kavramaları ve su kaynaklarının koruması ile ilgili bilinç kazanmaları amacıyla gerçekleştirilen yarışma, İzmir İl Mili Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile hayata geçirildi. Törende dereceye giren çocuklara ödül verildi. Yarışmayla ilgili konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, “Borsa olarak tarım konusunda farkındalığın artırılması amacıyla birçok çalışma gerçekleştiriyoruz. Amacımız; doğal kaynakları koruyan, çevreye karşı duyarlı, sağlıklı beslenme konusunda bilgili bir nesil yetiştirilmesine katkı sağlamak” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM