Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) ilk tahminlerine göre, Mart 2025’te Şubat 2025 ile karşılaştırıldığında mevsimsel olarak düzeltilmiş perakende ticaret hacmi hem Euro Bölgesi’nde hem de Avrupa Birliği’nde (AB) yüzde 0,1 azaldı. Şubat 2025’te perakende ticaret hacmi Euro Bölgesi’nde yüzde 0,2 büyürken AB’de sabit kaldı. Mart 2025’te takvim etkisinden arındırılmış perakende satış endeksi, Mart 2024’e göre Euro Bölgesi’nde yüzde 1,5, AB’de ise yüzde 1,4 artış gösterdi. Euro Bölgesi’nde 2025 yılı mart ayında perakende ticaret hacmi aynı yılın şubat ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,1 ve gıda dışı ürünlerde (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 0,1 oranında düşüş yaşandı. Aynı dönemde otomotiv yakıtında özel mağazalarda yüzde 0,4 oranında artış yapıldı.
AB’de perakende ticaret hacmi gıda, içecek, tütünde yüzde 0,4 oranında düşüş yaşanırken gıda dışı ürünlerde (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 0,1 artış tespit edildi. Otomotiv yakıtında özel mağazalarda ise yüzde 0,4 oranında artış oldu. Verisi bulunan üye devletler arasında, toplam perakende ticaret hacmindeki en büyük aylık düşüş yüzde 2 ile Slovenya’da kaydedildi. Onu, yüzde 1,3 ile Estonya ve yüzde 0,9 ile Slovakya takip etti. En yüksek artışlar ise yüzde 2 ile Malta’da, yüzde 1,4 ile Belçika ile Hırvatistan’da ve yüzde1,1 ile Bulgaristan’da görüldü.
En yüksek yıllık artış Lüksemburg’da
Mart 2025’te Euro Bölgesi’nde perakende ticaret hacmi Mart 2024 ile karşılaştırıldığında gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,6 artış gerçekleşti. Aynı dönemde gıda dışı ürünlerde (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 2,3 ve otomotiv yakıtında özel mağazalarda yüzde 0,9 oranında artış yapıldı. AB’de perakende ticaret hacmi gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,1 yükseldi. Ayrıca gıda dışı ürünlerde (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 2,7 ve otomotiv yakıtında özel mağazalarda yüzde 1,7 oranında artış görüldü. Verisi bulunan üye devletler arasında, toplam perakende ticaret hacmindeki en yüksek yıllık artış yüzde 9,4 ile Lüksemburg’da kaydedildi. Onu, yüzde 5,4 ile Bulgaristan ve yüzde 5 ile Kıbrıs izledi. En büyük düşüşler yüzde 2,9 Slovakya, yüzde 1,8 ile Polonya ve yüzde 1,4 ile İtalya’da tespit edildi.