Perşembe, Mayıs 8, 2025

İş birliği ile özgün tasarımlı ürün

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından düzenlenen ‘Kaliteli ve Katma Değerli Mobilya’ panelinin ‘Özgün Tasarım’ adlı 2. oturumu gerçekleştirildi. Tasarımın katma değerli mobilya üretiminde önemine dikkat çekilen oturumda, işin bütün paydaşlarının iş birliğinde yaratılacak kültür ile yapılacak özgün tasarımlı ürünün sektörde fark yaratılabileceği belirtildi. 

Oturumun moderatörlüğünü yapan Tasarım Üssü’nün kurucu/kreatif direktörü Gamze Güven, sadece trendleri takip eden değil, trend yaratan bir noktaya gelinmesini gerektiğini dile getirdi. Güven, bunun için hammadde tedarikçisi, tasarımcı, sanayicinin iş birliği halinde ortak bir strateji ve vizyon oluşturup masa başında oturarak, yenilikçi özgün fikirlerle bir tasarım kimliği yaratabileceğini ve onun pazarlama stratejisiyle dünyaya sunabileceğine dikkat çekti. Güven katma değer yaratmak için yapılması gerekenleri şöyle anlattı: “Bir firmada doğru pazarlama departmanı varsa iyi bir tasarım süreci yürütebiliyorlarsa ve doğru tasarımcı seçilebiliyorsa; marka kimliği yaratmanın ve onun stratejisini oluşturarak uzun süreli katma değerli ürünlerle rekabet edebilmenin yolu açılabiliyor.”


“Ürününüzün farkını göstermelisiniz”

Tilia Genel Müdür Yardımcısı Saadettin Bilal Savaş ise, her sektörde rekabette artış olduğunu söyleyerek, “Sektörde öne geçmek için, katma değer yaratmamız gerekiyor. Müşteriye ürününüzün diğerlerinden farkını göstermelisiniz. İtalyanlar, kültür olarak güzel giyinen, güzel mimari yapan, görselliğe önem veren bir halk olduğu için bu durum onların ürünlerine yansıyor. Biz orta derecede tasarlanmış mimarlıkların arasından estetik algı oluşturmaya çalışıyoruz. Bu bizim için daha zor bir şey” diye konuştu. Savaş, iyi tasarımı, geri kazanmanın, endüstriyel tasarımcılar için zor olsa da Türkiye’de başarılı işler yapıldığını aktardı.


“Yaratılan değer önemli”

Dorya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Doruk Yorgancıoğlu da, katma değerde önemli olanın, değer yaratmak olduğunu ifade etti. Ucuz fiyat rekabetine girmenin değil, yaratılan değerin önemli olduğunu vurgulayan Yorgancıoğlu, “Nispeten katma değerli ürün üretiyoruz da ürünleri doğru yere satmak da önemli. Bu konuda pazar, Avrupa ve ABD’de. Bizim oralara gidip, oralarda üs yaratmamız lazım. Ürünü yapmakla iş bitmiyor. Üzerine bir şeyler daha koymak gerekiyor ki üründe fark yaratılabilsin. İnsanlar artık ürün değil değer almak istiyor. Ürünler daha uzun kullanılmak isteniyor” ifadelerini kullandı. Özgünlüğün ürüne de müşteriye de saygı göstermek olduğunu dile getiren Yorgancıoğlu, “Para kazanmak odaklı değil de fark yaratmak odaklı çalışılırsa, katma değeri artırabiliriz” dedi.

Değer yaratılarak katma değerli ürün üretilebileceği belirtilirken ürünün doğru pazarlara satılmasının da önemli olduğunun altı çizildi

“Bizde sistem ve kültür yok”

Adnan Serbest Design’ın mobilya tasarımcısı Adnan Serbest, yetişmiş insan kaynağını bulabilmenin problem olduğunu söyledi. Bir firmanın departmanlarını birbirine bağlayan kişinin tasarımcı olduğunu kaydeden Serbest, “Bizde sistem ve kültür yok. Şu anda gezen odaklı tasarım anlayışı var. Tasarım odaklı düşünceyi, organizasyon yapısının içine sindirememiş hiç kimsenin başarılı olma ihtimali yok. Organizasyon yapısını oluşturan kişilerin kültürlü insanlardan oluşması gerekiyor. İnsan kaynaklarının da adı insan ve kültür olmalı. Dizayn merkezi kurulup, düşünce platformu oluşturulmalı ve kültür ortaya koyulmalı” diye konuştu.


“Önce kültür sonra üretim diye düşünülüyor”

Klan Studio kurucu ortak/tasarımcısı Akın Oral, tasarımcı ile üretici arasındaki iletişimin zor olduğunu aktardı. Önce kültürün gelmesi sonra üretim yapılması beklentisinin olduğunun altını çizen Oral, şöyle konuştu: “Küçük adımlarla başlayıp, para kazanıp, doğru kişileri doğru pozisyonlara getirip, kültürü o zaman oluşturmaya başlayabiliriz. ‘Biz ilk önce tasarımcıları yetiştirelim, onlar da gelsin firmaları kurtarsın’ diye bir hikaye yaratamayız.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM