Perşembe, Mayıs 8, 2025

İş dünyasından ‘vergide adalet’ sitemi

Vergi affı düzenlemelerinin kayıt dışı ekonomiyi artırdığına değinen iş dünyası temsilcileri, vergi sisteminde reform yapılması gerektiğine vurgu yaptılar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in vergi kaçıranları tespit etmek için bütün OSB’lerin giriş ve çıkışlarında ve büyükşehirlerin bütün ana arterlerinde kalıcı olarak maliye memuru bulunduracağını açıklaması iş dünyasında büyük yankı uyandırdı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Bakan Şimşek’in bu açıklamalarına tepki göstererek, vergi denetimine ve kayıt dışı ile mücadeleye karşı olmadıklarını fakat her işletmenin kapısına vergi memuru koyarak, polisiye tedbirlerle vergi gelirlerinin artırılamayacağını ifade etti. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ardından iş dünyasından da tepkiler gecikmedi. Vergi affı düzenlemelerinin kayıt dışı ekonomiyi artırdığına değinen iş dünyası temsilcileri, vergi sisteminde reform yapılması gerektiğine vurgu yaptılar.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun sosyal medya hesabından vergi sistemine ilişkin yaptığı değerlendirmelerini, iş dünyasının ortak sesi olarak gördüklerini belirterek, “Vergi sistemimiz, adil, şeffaf ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmalı” dedi.  Kayıt dışı ekonomiyi besleyen en önemli sebeplerden biri vergi affı düzenlemeleri olduğunu belirten Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu ise “Kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye ciddi sekte vuran bu türden uygulamaları engelleyecek yasal düzenlemeler ivedilikle hayata geçirilmeli” diye konuştu.


Baran: Vergi oranları, rekabet gücünü zayıflatıyor

ATO olarak, vergi sistemine ilişkin reformun bir an önce hayata geçirilmesini her fırsatta dile getirdiklerini hatırlatan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, “Yüksek dolaylı vergi oranları, işletmelerimizin rekabet gücünü zayıflatıyor. KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerin vergi gelirleri içindeki payının yüksekliği, vergi adaletini de zedeliyor” dedi. 

Türkiye’de kayıt dışı ekonominin varlığının tüm kesimler tarafından kabul edildiğine dikkat çeken Baran, “Kayıt dışı, ülke ekonomisinin gelişiminin önündeki en büyük engel. Kayıt dışının olduğu ekonomide, kayıtlı işletmeler yel değirmenleriyle rekabet ediyor. Kayıt dışı adı üstünde kayıt dışında olduğu için ulaşılamıyor. Vergi incelemesi kayıtlı mükellefe yapılıyor. Mevcut koşullarda da denetim, işini, ticaretini düzgün yapan, vergisini tam ve zamanında veren iş insanlarının moralini bozuyor. Vergi sistemimizin sadeleştirilmesi, tek oranlı hale getirilmesi ve gelir dağılımında adaleti sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılması hem mükelleflerin yükünü hafifletecek hem de devletimizin gelirlerini artıracak” dedi. 

Türkiye’nin, adil, şeffaf ve sürdürülebilir bir vergi sistemine kavuşturulması ve bu sisteme olağanüstü koşullar dışında dokunulmaması gerektiğine dikkat çeken Baran, çıkarılan vergi aflarının, vergi zeminini bozduğunu ve vergiye uyumlu mükellefi olumsuz etkilediğini söyledi. Baran, “Vergi bir vatandaşlık göreviyse, af ya da denetim arasına sıkıştırılmamalı, makul bir yapıyla iş dünyasıyla uyumlu hale getirilmeli” diye konuştu.


Kartaloğlu: Yasal düzenlemeler hayata geçirilmeli

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, yaptığı açıklamada “Kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında yürütülecek çalışmaları sonuna kadar destekliyoruz. Mücadelenin yalnızca saha denetimleri ile yürütülmesi, elde edilecek kazanımları istenen düzeye taşıyamayacak. Kayıt dışı ekonomiyi besleyen en önemli sebeplerden biri vergi affı düzenlemeleri.  Kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye ciddi sekte vuran bu türden uygulamaları engelleyecek yasal düzenlemeler ivedilikle hayata geçirilmeli. Vergi mevzuatının ulaştığı karmaşık yapı, beyan takviminin yoğunluğu ve meslek mensuplarına yüklenen vergi dışı beyan ve bildirimler gibi dolaylı iş yükleri kayıtlı ekonominin önemli mihenk taşı olan meslek camiasının iş ve yaşam dengesini olumsuz etkiliyor” dedi.

Hayata geçirilecek kapsamlı yapısal vergi reformları ile kayıt dışı gelirin kavranarak ortaya çıkan vergi kayıplarının engellenmesinin sağlanması gerektiğini belirten Kartaloğlu, “Bu çalışmalar yürütülürken adil, basit, öngörülebilir, vergiye uyum maliyetlerini düşüren ve mükelleflerin gönüllü uyumlarını destekleyen mevzuat düzenlemeleri yapılmalı. Ayrıca vergi uygulamalarında ve finansal teknolojiler alanında dijitalleşmenin geldiği seviye ile vergi idaresinin sahip olduğu veri kapasitesini etkin bir şekilde kullanmaya olanak sağlayan teknolojik altyapı dikkate alındığında kayıt dışı ekonomi ile mücadele yolunda yapılacak çalışmalarda bu imkanlardan faydalanılması temel beklentimiz. Gerek sahada yürütülen yaygın ve yoğun vergi denetimlerinin gerekse vergi incelemeleri mücadelenin olmazsa olmazı. Ancak bu mekanizmaların mükelleflerin iş ve işlemlerini sekteye uğratmayacak şekilde yürütülmesi yerinde olacak” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM