Cuma, Mayıs 9, 2025

Suriye’ye günlük 6 milyon metreküp gaz

Bakan Bayraktar, Suriye’ye önümüzdeki 3 ay içerisinde Kilis’ten doğal gaz verileceğini açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, katıldığı bir televizyon programında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar yaptığı konuşmada, Suriye’ye önümüzdeki 3 ay içerisinde Kilis’ten doğal gaz verileceğini söyleyerek, günlük 6 milyon metreküp gaz akış sağlanacağını belirtti. 

Somali’de sismik araştırma yapan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin petrol bulduğu yönündeki iddiaları değerlendiren Bakan Bayraktar, “Sismik çalışmalar netice vermemişken sondaj neticesini almamışken ‘Somali’de bir şey bulduk’ diye bir açıklama yapmamız söz konusu olamaz. Zaten böyle bir açıklama yapmadık. Biz sismik çalışmayı yapmadan, biz sondajı görmeden bir netice açıklamıyoruz” diye konuştu. 

Bakan Bayraktar, FETÖ’cü hesapların, Türkiye’nin sömürgeci bir zihniyetle Somali ile anlaşma yaptığı yönünde yalan haberler yaydığını vurgulayarak, “Hiç kimsenin olmadığı bir zamanda 2011’de Cumhurbaşkanımız oraya gitti. Bütün dünyanın terk ettiği bir ortamda biz onlara yardım elimizi uzattık. Uzatmaya da devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.


“Kalkınma yolu, enerji yolu haline gelebilir”

Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı’ndan 19 aydır akış olmadığını anlatan Bayraktar, üretim yapan şirketlerle Bağdat’ın arasında anlaşmazlık olduğunu kaydetti. Bu hattın kapasitesinin 1 buçuk milyon varil olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Bu, yıllık 30 milyar dolarlık bir petrol ticareti anlamına geliyor. Kalkınma yolu, enerji yolu haline gelebilir” dedi. Suriye’ye önümüzdeki 3 ay içinde Kilis’ten doğal gaz verileceğini söyleyen Bayraktar, bu gazın Halep’teki doğal gaz santralinde elektrik üretiminde kullanılacağını belirtti. Hatların Kilis’e kadar geldiğini, diğer taraftaki çalışmaları da tamamlamaya devam ettiklerini kaydeden Bayraktar, “Günlük 6 milyon metreküplük bir gaz akışı sağlayacağız” dedi.


“Avrupa’da sistem işletme hatası olabilir”

Avrupa’da yaşanan elektrik kesintisine de değinen Bayraktar, şöyle konuştu: “Gözüken sistemde çok dengeli bir üretim portföyü yoktu. Mutlaka üretim sepetinizde dengeli bir dağılım olması lazım. ‘Sadece yenilenebilir olsun’ dediğiniz zaman işletmecilik açısından çok ciddi bir zorluk yaşıyorsunuz. Tahminimiz, sistem işletmesindeki bu kadar büyük bir yenilenebilir gücün yönetilemediği. Sistem işletme hatası gibi gözüküyor.” 

Gabar’da günlük 81 bin varil petrol üretildiğini belirten Bayraktar, petrol üretiminde üst seviyelere doğru yaklaştıklarının altını çizdi. Gabar’ın kuzeybatı bölümlerinde petrol aranan sahalar olduğunu dile getiren Bayraktar, “Yaklaşık 14 farklı bölge tespit ettik. Bu alanlarda da arama faaliyetleri yapıyoruz” diye konuştu. Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 9 buçuk milyon metreküplük üretimle birinci fazı tamamladıklarını söyleyen Bayraktar, “Üretimi 2026’ın üçüncü çeyreğinde 20 milyon metreküplere çıkarmayı hedefliyoruz. Yüzer platformumuz var. Çanakkale’de hazırlanıyor. 29 Mayıs gibi İstanbul’un fethinin yıl dönümünde onu boğazdan geçirerek Filyos’a uğurlamayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.


Diyarbakır’da 4 saha için ortaklık

Türkiye’de petrol ve doğal gaz üretiminde ankonvansiyonel denilen farklı bir üretim yöntemiyle yeni bir dönemin başladığından bahseden Bayraktar, Diyarbakır’da 4 saha için ortaklık yaptıklarını kaydetti. Kayaların içine sıkışmış petrol ve gazın yatay sondaj ve çatlatma yöntemiyle üretilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarından söz eden Bayraktar, “Bunu en iyi uygulayan ülke Amerika Birleşik Devletleri (ABD), en iyi uygulayan şirketlerden biri ortağımız. Hedef, bu yıl içinde ilk sondaj faaliyetini gerçekleştirebilmek. Başarılı olursak Türkiye için oyun değiştirici etkisi olan bir çalışma olacak. Bu, ABD’yi en büyük petrol ve doğal gaz üretici haline getirmiş bir yöntem” diye konuştu. Bakan Bayraktar ayrıca, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve milletvekillerini, 19 Mayıs’ta Gabar’a yaptıkları faaliyetleri görmeye davet etti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM