TCMB’nin mart ayı ödemeler dengesi istatistik verilerine göre mart ayında cari açık yaklaşık 12,6 milyar dolar seviyesinde olurken, dış ticaret dengesi ise 58,1 milyar dolar açık verdi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) mart ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini yayımladı. Buna göre, Türkiye’nin cari işlemler dengesi, mart ayında altın ve enerji hariç tutulduğunda 1 milyar 471 milyon dolar fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 4 milyar 840 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Yıllıklandırılmış verilere göre, mart ayında cari açık yaklaşık 12,6 milyar dolar seviyesinde olurken, dış ticaret dengesi ise 58,1 milyar dolar açık verdi. Aynı dönemde hizmetler dengesi 61,8 milyar dolar, ikincil gelir dengesi ise 398 milyon dolar fazla verirken; birincil gelir dengesi 16,7 milyar dolar açık verdi. Hizmetler dengesinden kaynaklanan net girişler mart ayında 2 milyar 672 milyon dolar oldu. Bu kalem altında, taşımacılık hizmetlerinden 1 milyar 343 milyon dolar, seyahat gelirlerinden ise 2 milyar 177 milyon dolar net gelir elde edildi.
Krediler öne çıktı, mevduatlar negatif etki yaptı
2025 yılı mart ayı itibarıyla yıllıklandırılmış cari açığın finansmanında doğrudan ve portföy yatırımları ile krediler önemli rol oynadı. Bu dönemde net doğrudan yatırımlar 5,5 milyar dolar, net portföy yatırımları ise 13,2 milyar dolarlık katkı sağladı. Ayrıca, krediler kaleminden 37,9 milyar dolar, ticari kredilerden ise 1,7 milyar dolarlık giriş gerçekleşti. Buna karşın, net efektif ve mevduatlar kaleminde 21,4 milyar dolarlık çıkış yaşanarak finansman üzerinde negatif yönlü bir etki yarattı. Mart ayında Merkez Bankası’nın döviz cinsinden net rezervlerinde ise 11,7 milyar dolarlık artış kaydedildi.
338 milyon dolar net giriş gerçekleşti
Mart ayında Türkiye’ye doğrudan yatırımlar kaynaklı net giriş 338 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde yurt dışı yerleşiklerin Türkiye’deki doğrudan yatırımları 1 milyar 26 milyon dolar artarken, yurt içi yerleşiklerin yurt dışına yönelik doğrudan yatırımları 688 milyon dolar arttı. Gayrimenkul yatırımları kaleminde ise yurt içi yerleşiklerin yurt dışında 227 milyon dolarlık, yurt dışı yerleşiklerin Türkiye’de 149 milyon dolarlık net gayrimenkul alımı yaptığı kaydedildi.
Portföy yatırımlarında çıkış sürüyor
Portföy yatırımları tarafında ise mart ayında 3 milyar 551 milyon dolarlık net çıkış yaşandı. Yurt dışı yerleşikler, hisse senedi piyasasında 399 milyon dolar, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) piyasasında ise 1 milyar 522 milyon dolar tutarında net satış gerçekleştirdi. Yurt dışındaki tahvil ihracatları kapsamında, yurt dışı yerleşikler bankaların ihraç ettiği tahvillerden 782 milyon dolar net alım yaptı. Ancak Genel Hükümet ve diğer sektörlerin tahvil ihracında sırasıyla 1 milyar 194 milyon dolar ve 428 milyon dolar tutarında net satış gerçekleşti.
Banka ve sektör kredileri arttı, resmi rezervler düştü
Mart ayında yurt dışından sağlanan kredi kullanımlarında bankalar 2 milyar 830 milyon dolar, diğer sektörler ise 581 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi. Buna karşın Genel Hükümet, 58 milyon dolarlık net geri ödeme yaptı. Diğer yatırımlar kalemi altında, yurt dışı bankaların Türkiye’deki mevduatlarında dikkat çekici bir artış yaşandı. Türk lirası cinsinden mevduatlar 839 milyon dolar, yabancı para cinsinden mevduatlar ise 1 milyar 829 milyon dolar arttı. Böylece toplamda 2 milyar 668 milyon dolarlık net artış kaydedildi. Öte yandan, mart ayında resmi rezervlerde 15 milyar 126 milyon dolarlık net azalış gerçekleşti. Bu gelişme, rezerv hareketleri açısından dikkatle izlenmesi gereken bir gelişme olarak öne çıktı.