Sabancı Vakfı tarafından, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi iş birliğiyle düzenlenen ‘Sporda Oyunu Değiştirenler’ töreninde, Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda ülkemizi başarıyla temsil ederek altın madalya kazanan sporculara 240 Cumhuriyet Altını ödülü verildi. Para yüzmede iki altın madalya kazanan Umut Ünlü, para judo branşında Türkiye’ye ilk altın madalyasını kazandıran İbrahim Bölükbaşı, para tekvando branşında ülkemize ilk altın madalyayı getiren Mahmut Bozteke, para okçulukta altın madalya sahibi Öznur Cüre Girdi ve Rio, Tokyo ve Paris Paralimpik Oyunları’nda üst üste üç altın madalya ile Türk spor tarihinde bir ilke imza atan Türkiye Kadın Milli Golbol Takımı ödüllerin sahibi oldu. Sporcular ödüllerini, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan ve Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Dr. Av. Murat Aksu’dan aldı.
Safkan: Bu ödül aynı zamanda eşitlik çağrısı
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan törende yaptığı konuşmada merhum Sakıp Sabancı’nın vasiyeti üzerine ilk ödüllerin 1994 yılında takdim edildiğini ve her olimpiyat döngüsünde Sakıp Sabancı Spor Ödülleri ile ‘sporda oyunu değiştiren’ bireylerin ödüllendirildiğini dile getirdi. Nevgül Bilsel Safkan, “Başarının sadece bir sonuç değil, çoğu zaman vazgeçmeden, yılmadan, tüm engelleri ezip geçenlerin hikâyesi olduğunu biliyoruz. Bu anlayış doğrultusunda, bu ödülü yalnızca bir takdir değil; ilham verme, dönüştürme ve eşitlik çağrısı olarak değerlendiriyoruz” dedi. Konuşmasında UNESCO’nun 2023 yılında yayımladığı raporun sonuçlarına da atıfta bulunan Safkan, “Dünyada engelli bireylerin yalnızca yüzde 1’i düzenli olarak spor yapabiliyor. Oysa sporla tanışan bireylerde yaşam memnuniyeti yüzde 40’a yakın artıyor; sosyal katılım ve istihdam oranları belirgin şekilde yükseliyor. Raporun sonuçları da bu çağrının neden hayati olduğunu bir kez daha gösteriyor. Bu nedenle Sakıp Sabancı Spor Ödülleri de yalnızca madalyaların değil; fırsat eşitliğinin, katılımın ve potansiyeli ortaya koymanın sembolü” ifadelerinde bulundu.
Aksu: Paralimpik Oyunları zihinsel bir eşik
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Dr. Av. Murat Aksu ise törende yaptığı konuşmada Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nın yalnızca sportif değil, zihinsel bir eşik olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “2024 yılında Paris’e tarihimizde ilk kez 15 branşta, 94 sporcu ile gittik. 6 altın, 10 gümüş, 12 bronz olmak üzere toplam 28 madalya ile döndük. Bu sadece bir skor tablosu değil; sabahın beşinde başlayan antrenmanların, görünmeyen emeğin, inancın ve dayanışmanın sonucu oldu. Bu madalyalar tesadüf değil; büyük bir dönüşümün göstergesi. Bu ödül, yalnızca madalya kazananları değil; değişimi mümkün kılanları görünür kılıyor. Türkiye Paralimpik Hareketi büyüyor, güçleniyor, görünür hale geliyor. Ve biz, Los Angeles 2028’e giden bu yolda her adımda daha da kararlıyız.”
Girdi: “En güçlü dayanağım sporun iyileştirici gücü”
Törende söz alan Milli Para Okçu Öznur Cüre Girdi ise bir sporcu için en önemli şeyin başarıdan doğan mutluluklarını paylaşabileceği insanların etrafında olması olduğunu belirtti. Girdi, “Başarı gerçekten, paylaştıkça kıymeti artan bir şey. Hayat, hepimiz için bir oyun sahası ve o sahaların kurallarını biz belirliyoruz. Benim hayatım, birçok sporcu gibi hep mücadelelerle geçti, geçmeye de devam ediyor. Benim en güçlü dayanağım sporun iyileştirici gücü oldu. Önce Dünya ve Avrupa Şampiyonlukları, sonrasında Paris’te düzenlenen Paralimpik Oyunları’nda altın madalyanın sahibi oldum. Ne mutlu bana ki aynı yarışmada dünya ve Paralimpik Oyunları rekorlarının da yeni sahibi oldum” dedi.