Çarşamba, Mayıs 21, 2025

Almanya’nın hurda tüketimi yükseliş

hurda

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) tarafından demir çelik sektörüyle ilgili bülten yayımlandı. Buna göre,Alman çelik fabrikalarının yurt içi hurda alımlarının, 2024 yılında önceki yıla kıyasla yüzde 9,5 artışla 12,7 milyon ton seviyesine ulaştığı, bu gelişmenin, Alman Geri Dönüşüm Federasyonu (BVSE), Alman Çelik Hurda Derneği (BDSV) ve Atık Bertaraf Firmaları Birliği tarafından yapılan ortak açıklamayla duyurulduğu ifade edildi.Söz konusu artışın, Almanya’nın ham çelik üretiminin 2024’te yüzde 5,2 artışla 37,2 milyon tona çıkmasıyla bağlantılı olduğu belirtildi. Açıklamada, “Bu gelişmenin ana itici gücü, neredeyse tamamen hurdayı hammadde olarak kullanan elektrikli ark ocağı (EAF) yöntemi oldu. Bu yöntemle yapılan ham çelik üretiminin yüzde 10,2 artışla 10,8 milyon tona ulaştığı ve hurda tüketimindeki yükselişe belirleyici katkı sağladı” ifadesine yer verildi.

Olumlu ivmeye rağmen Almanya’nın toplam ham çelik üretiminin, üst üste üçüncü yıl da 40 milyon ton hedefinin altında kaldığı ve genel olarak düşük seviyede gerçekleşti. 2024 yılında hurda dış ticaretinde ise çelişkili eğilimler gözlendiği, artan çelik üretiminin bu durumu şekillendirdiği aktarıldı. Yıllık bazda hurda ithalatının, yüzde 22 artışla 4,3 milyon tona çıktığı, buna karşılık ihracatın yüzde 11,9 azalışla 7 milyon tona gerilediği bildirildi. Bu doğrultuda net ihracat fazlasının, yüzde 38,9 azalışla 2,7 milyon ton seviyesine indiği kaydedildi.


17 milyon ton demir hurdası kullanıldı

BVSE’ye göre, 2024 yılında Almanya’da ham çelik üretiminde toplam 17 milyon ton demir hurdası kullanıldığı; bunun da yıllık bazda yüzde 11,2’lik bir artış anlamına geldiği bildirildi. BVSE ve BDSV verilerine göre, dökme demir ve çelik dahil olmak üzere toplam çelik hurdası tüketiminin, geçen yıl yüzde 5,7 artışla 20,65 milyon ton olarak tahmin edildi.

2024 yılında oksijenli konvertör yöntemiyle ham çelik üretiminin ise sadece yüzde 3,3 artışla 26,4 milyon tona ulaştığı, bu artışın daha sınırlı kalmasında, EAF üretiminin, 2023’te yüksek elektrik fiyatları nedeniyle baskılanmış olmasının etkili oldu. Aynı etkinin, 2024 yılının aralık ayında da gözlemlendiği, bu dönemde EAF üretiminin, yıllık bazda yüzde 3,1 oranında geriledi. Aralık ayındaki bu düşüş, yenilenebilir enerji üretimindeki yetersizlik nedeniyle yaşanan “dunkelflaute” döneminde elektrik fiyatlarında yeniden görülen artışla ilişkilendirildi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM