Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Yapılan Değişikliğe İlişkin Basın Açıklaması, 30 Mayıs 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, ilan platformlarında yer alan taşınmaz ilanları yakından takip edilmekte, piyasa dengesini bozacak şekilde manipülatif fiyat artışı yaptığı tespit edilen emlak işletmelerine gerekli idari yaptırımlar uygulanacak ibaresi yer aldı.
Emlak sektöründeki manipülatif artışın önüne geçilecek
Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasına göre, emlak sektöründe yaşanan fahiş ve manipülatif fiyat artışlarının önüne geçilmesi amacıyla internet ortamında verilen taşınmaz ilanlarında taşınmaz sahiplerinin genel ekonomik verilerle uyumlu olmayan ve haklı bir gerekçeye dayanmayan fiyat artışı yapmaları yasaklandı. Ayrıca, emlak işletmelerinin bu tür ilanlara aracılık edemeyecekleri belirtildi.
Yapılan düzenlemeyle birlikte artık sadece emlak işletmeleri değil, bu tür ilanlara konu olan taşınmazların malikleri de idari yaptırımla karşı karşıya kalabilecek. Bu mevzuat değişikliği ile emlak sektöründe fırsatçılığa ve manipülatif fiyat hareketlerine engel olmak amaçlanıyor. Bakanlık, emlak sektöründe şeffaf ve dengeli bir piyasa yapısının tesisi için gerekli tedbirler alınmaya devam edeceklerini de dile getirdi.