Metro Türkiye, ‘Yerelin İzinde’ projesiyle Türkiye’nin farklı bölgelerinde birbirinden özel ürünlerin izini sürmeye devam ediyor. Bugüne kadar Türkiye’de sekiz farklı lokasyona gidilen proje kapsamında son dört durakta öne çıkarılan dört değerli ürün, İstanbul’da özel bir tadım menüsünde bir araya geldi. Türk mutfak kültürünü koruyarak geleceğe aktarma misyonuyla Coğrafi İşaret tescilli ve aday ürünleri sektöre tanıtmak amacıyla oluşturulan projenin son dört durağında Şef Murat Deniz Temel ile birlikte Mersin Kan Portakalı, Mardin Kızıltepe Kırmızı Mercimeği, Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü ve Bergama Tulum Peyniri’ni işleyen Metro Türkiye, ürünlerin hikayesini İstanbul’a taşımak ve profesyonel mutfaklarda ilham yaratmak amacıyla Alaf Kuruçeşme’de gastronomik bir deneyime imza attı. Alaf Kuruçeşme’nin Kurucu Şefi Murat Deniz Temel tarafından hazırlanan menüde Bergama Tulum Peyniri ile Trüflü Ege Pidesi, Mersin Kan Portakalı sosu ile Tarsus Kebabı, Sultani Üzümü Pestili ile peynir helvası, Kızıltepe Kırmızı Mercimeği ile çıtır köfte öne çıkan tabaklardan oldu.
Duran: Amacımız yerel ürünlerin bilinirliğini arttırmak
Türk mutfak kültürü ve değerlerini gelecek nesillere aktarmak için ürünün sürdürülebilirliğine dikkat çeken Metro Türkiye Kurumsal İletişim ve Kamu İlişkileri Müdürü Dr. Aslı Duran, “Yerelin İzinde projesi ile amacımız; coğrafi işaretli ve yerel ürünlerimiz ile ilgili yeme içme sektöründe daha fazla bilinirlik ve farkındalık oluşturmak. Bu ürünler profesyonel mutfaklarda daha fazla yer buldukları zaman, ekonomik bir değer kazanıyor ve üreticinin de motivasyonunu artıran önemli etkenlerden biri oluyor. Mutfak kültürünü korumak için ürün çok önemli ancak kültürel mirasa sahip çıkmak istiyorsak aslında o ürünün bulunduğu teruardaki diğer ürünler, geleneksel reçeteler de bir o kadar önem kazanıyor. Bir ürünün yaşamaya devam etmesi, sadece bir sezonluk trend olmasından değil, her yıl yeniden menülere girmesinden geçiyor. Bu nedenle proje boyunca yanımızda etki alanı yüksek rehber şefler de bize eşlik ediyor” dedi.
Proje, her durakta yeni bir şef ile devam edecek
Şef Şemsa Denizsel’in rehberliğinde başlayan Yerelin İzinde projesi, son dört durakta Şef Murat Deniz Temel ile devam etti. Deniz Şef’in hazırladığı ürünlerle ikinci sezonu ardından bırakan proje, bundan sonraki süreçte ise her yeni durakta farklı bir şef ile devam edecek.