Pazartesi, Haziran 23, 2025

Hazır beton sektörü ‘güven sınavı’ veriyor

inşaat fiyat maliyet

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren ‘Hazır Beton Endeksi’ 2025 Mayıs Ayı Raporu’nu açıkladı. Buna göre, mayıs ayında Faaliyet ile Güven Endeksleri arasındaki makas son 4 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Faaliyetin yükselmesine rağmen güvenin dip yapması, sektörün bu performansı koruyamayacağının en net göstergesi oldu.

Hazır Beton Endeksi 2025 Mayıs Ayı Raporu’na göre, mart ve nisan aylarında eşik değer civarında hareket eden Faaliyet Endeksi mayısta önemli bir yükseliş kaydetti. Faaliyetteki bu yükselişe rağmen Beklenti Endeksi mayıs ayında düşüş gösterdi. Güven Endeksi ise oldukça düşük bir seviyeye geriledi. Faaliyet ile Güven Endeksleri arasındaki makas son 4 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Faaliyetin yükselmesine rağmen güvenin dip yapması, sektörün bu performansı koruyamayacağının en net göstergesi oldu. Son olarak birleşik Beton Endeksi, faaliyetteki yükselişe rağmen nisan ayı seviyesinde ve negatif tarafta bir hareket gösterdi.


Yavuz: Güven endekslerindeki gerileme dikkate alınmalı

Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Mayıs ayında Faaliyet ile Güven Endeksleri arasındaki makas son 4 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Faaliyetin yükselmesine rağmen güvenin dip yapması, sektörün bu performansı koruyamayacağının en net göstergesi. Geçen yılın aynı ayına göre faaliyetteki yükseliş, endeksin değerinin eşik değerin üzerinde olmasına rağmen Beklenti ve Güven Endekslerindeki gerileme ile birlikte dikkate alınmalı. Bu durumda Faaliyetteki yükselişin geçici olduğu değerlendirilebilecek” dedi.


Işık: Nisanda %32,7 artış kaydedildi

Ekonomik gelişmeleri değerlendiren THBB Başkanı Yavuz Işık, “Jeopolitik gelişmeler başta olmak üzere uygulanan para politikası inşaat sektörünü de etkiledi. Son açıklanan Ciro Endeksi sonuçlarına göre sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında Ciro Endeksi, 2025 yılı nisan ayında yıllık yüzde 32,7 artış kaydetti. Aynı dönemde İnşaat Ciro Endeksi yıllık yüzde 41,0 artış oranı ile ortalamanın üzerine çıktı ancak nisan ayında inşaat sektörünün cirosu yüzde 0,4 artış gösterirken İnşaat Maliyet Endeksi nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,67 artış kaydetti. Buna göre inşaat maliyetlerindeki artışa kıyasla sektörün satışlarındaki artış oldukça sınırlı kaldı. Para politikasında Türkiye’nin bir sonraki faz olan ‘faiz indirimi’ koridoruna girmediği sürece inşaat başta olmak üzere ona girdi sağlayan imalat sanayinde yavaşlama ve devamında daralma kaçınılmaz olacak” ifadelerinde bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM